Wki

Hur tar man bort sällskapsdjur urin från mattan

Fido eller Kitty lämnade dig en present igen? Eller kanske du har hittat en gammal överraskning när du gick till möblera? Oavsett när dådet utfördes, kan du återställa din matta eller underlag till sin forna glans. Så här rengör både nya och gamla fläckar sällskapsdjur urin.

Steg

Hur tar man bort sällskapsdjur urin från mattan. Applicera ett grötomslag.
Hur tar man bort sällskapsdjur urin från mattan. Applicera ett grötomslag.

Rengöring nya fläckar

 1. 1
  Applicera ett grötomslag. Våta handdukar eller hushållspapper skiktad och toppas av en tung vikt kan snabbt absorbera färska pölar. Kör handdukar under kallt vatten, placera dem på fläcken, så att den är helt täckt, och lägga något tungt ovanpå. Fukten hjälper suga upp urinen, medan vikten pressar handdukar i mattan. Lämna det på i minst 10 minuter.
  • Om du vill använda tunga böcker för din grötomslag, lägg ett lager av plastfolie eller aluminiumfolie på toppen av de våta handdukar först, för att undvika vätning och färgning av papper i boken.
  • Om fläcken har varit blött i mer än 10 minuter, det är förmodligen dränkts i mattan pad. Gör grötomslag 50% större än arean av synliga fläckar, samt att använda mer Handdukar, mer vatten, och en tyngre vikt.
 2. 2
  Re-väta plats med vatten. När du har lyft upp grötomslag, hälla kallt vatten över fläcken igen. Börja hälla små mängder strax utanför omkretsen av fläcken, sakta rör sig mot mitten. (Flytta utanför till centrum som detta kommer att hindra vattnet från att sprida urinen till en ännu större krets.) Låt vattnet arbeta igenom fläcken i ungefär en minut.
 3. 3
  Spraya ett enzymatiskt rengöringsmedel över området. En enzymatisk renare kan hjälpa till att bryta ner proteiner kvar från urinen, vilket tar bort lukten liksom impuls för husdjur att urinera på samma plats igen.
  • Mest enzymatiska rengöringsmedel måste hållas på en våt yta i flera timmar. Dock kan vissa använder en annan process, så se till att läsa instruktionerna på etiketten.
  • Om du rengör ullmatta, se till att renare är ull-safe.
 4. 4
  Applicera en annan grötomslag. Följ samma procedur som den första grötomslag, och placera den över den enzymatiska rengöringsmedel.
 5. 5
  Låt grötomslag stå över natten. När du drar upp på morgonen, bör den synliga fläcken är borta, liksom lukten.
 6. 6
  Rengör eller kassera handdukar. Eftersom de handdukar du använde i poultices har svaga spår av ditt husdjur urin på dem, är det viktigt att hålla ditt husdjur från "märkning" dem igen.
  • Om du använt hushållspapper i dina poultices, se till att försegla dem i en sopsäck och bli av med dem så snart som möjligt, så att ditt husdjur inte försöka urinera på dem.
  • Om du använt trasa handdukar, lägg dem i tvättmaskinen omedelbart och kör med varmt vatten.
 7. 7
  Få mattan ånga rengöras (tillval). Om den enzymatiska rengöringsmedel inte bort fläcken helt, överväga att hyra en ångtvätt eller hyra en professionell, se till att fråga om de har en produkt att lägga in sin lösning utformad för sällskapsdjur fläckar. Fläckar är mycket lättare att ta bort när de är färska, så försök att fatta ett snabbt beslut om detta är vad du behöver göra.
  • Det finns ett par anledningar till varför du kanske behöver en professionell för allvarlig färgning. Första finns det en stor volym av koncentrerade alkaliska salter från urinen. Det andra, det finns en stark lukt som kommer från bakterier som livnär sig på de restprodukter som finns i urinen. Tredje, om mattan i fråga är en typisk hem mattan, som är nylon tuftade i en primärunderlag med en sekundärunderlag latexed på plats, då behandlingen är något svårare. Om mattan är ull, silke eller rayon, då färgämnet instabilitet är ett verkligt problem. De alkaliska salter kan skapa en mycket hög pH-miljö (10-10,4) och destabilisera normalt stabila färgämnen som orsakar blödning. Professionell städning av någon som verkligen förstår hur man kan förebygga och korrigera färg blödning skulle vara det bästa tillvägagångssättet.

Rengöring gamla fläckar

 1. 1
  Köp ett UV eller "fluorescerande svart" ljus av en anständig storlek. Leta efter en lång lampa (helst längre än 12 inches/30cm) så att du kan täcka mer mark på en gång. Billiga glödlampor med inkluderade bostäder kan hittas på de flesta järnaffärer. Även djuraffärer säljer ljusen också, de är oftast mindre och dyrare. De kan också köpas till en rimlig kostnad på nätet, beroende på hur mycket tid du har att vänta runt leva med lukten.
 2. 2
  Sök på natten eller i fullständigt mörker. Pet urin kan vara svårt att se, speciellt när gamla, så maximera din sökning ansträngningar genom att utnyttja mörkret. Antingen vänta på natten, eller göra rummet så mörkt som möjligt.
 3. 3
  Använd en svepande rörelse och gradvis flytta längre bort från den allmänt illaluktande platsen. Den sällskapsdjur urin som du letar efter bör visas som en gul / grönaktig färg. Du kan bli förvånad över att finna en fläck längre bort än du trodde. Inte bara kolla golvet, katter är uppfinningsrik! Prova följande områden:
  • Bokhyllor
  • Möbler
  • Tyg dekorationer
  • Inside ventiler
  • Objekt som verkar ha "hål", som t.ex. inuti mobila värmare
  • Kläder att din katt kan ha möjlighet att få tillgång
  • Andra små områden din katt kunde klämma in
  • Någon annanstans du kan tänka dig - om du kan se det, kan det vara källan.
 4. 4
  Ta en titt på dessa exempel för att veta vad du letar efter. Den första bilden visar vad din färgade mattan kan se ut under normal belysning. Den andra bilden visar hur fräschare urin fläckar brukar dyka upp så här under blacklight. Den tredje bilden visar hur äldre urin fläckar visas svagare under blacklight.
 5. 5
  Rengör fläckar som du kontrollerar. Om du kan, rengöra fläckar när du hittar dem. Om du vill kan du markera fläckarna med tejp, punkt placering, etc., och städa när du har hittat dem alla.
 6. 6
  Prova en enzymatisk renare med ett grötomslag. Denna metod kanske inte ta bort så mycket av fläcken som du vill, men det är en bra start.
  • Vät områdena med kallt destillerat vatten. Göra det i liten häller, flyttar från utsidan av fläcken mot mitten.
  • Spraya en enzymatisk renare på den våta fläcken. Följ anvisningarna om hur lång tid att lämna lösningen. Om din matta är ull, se till att du använder en ull-safe renare.
  • Vått papper eller handdukar trasa med kallt vatten och lägg dem över fläcken.
  • Placera ett tungt föremål ovanpå de våta handdukar.
  • Lämna grötomslag över natten. När du tar bort det på morgonen, kan du bedöma om du behöver ta mer extrema åtgärder.
 7. 7
  Hyr en ångtvätt, eller anlita en professionell (tillval). En hyrd renare kan producera ånga som är tillräckligt varm för att desinficera mattan, varefter vattnet kan sugas upp igen. Alternativt, om fläcken är särskilt stor eller betsad, kan du anlita en professionell renare att hantera det.
  • Försök att rengöra utan diskmedel först. Om du upptäcker att du fortfarande inte är att dra upp fläcken, be företrädarna vid hyra center vad de rekommenderar, och försöker använda så lite rengöringsmedel som möjligt.
  • Ull kan skadas av ångtvättar, ungefär som ett krymper ylletröja om du tvättar den i varmt vatten. Om fläcken är på ullmatta som du inte vill skada, allvarligt överväga att anlita ett proffs.
 8. 8
  Använd oxidation (tillval). Ett alternativ till att använda en ångtvätt på en gammal fläck är oxiderande det. Produkter som frigör syre är effektiva lukt removers, och du kan göra en lösning själv hemma.
  • Oxiderande produkter ska aldrig användas på ull eller silke mattor. Behandlingen är endast lämplig för syntetiska fibrer.
  • Gör ett test på en del av mattan som du inte brukar se, och se till att du inte skadar färgen.
  • Blanda upp ½ tsk blekmedel med 1 quart (32 ounces/950ml) i destillerat vatten.
  • Mätta området, och låt lösningen tränga in i mattan för 10 minuter.
  • Använd en Shop Vac eller ett grötomslag (såsom beskrivits ovan) för att dra upp lösningen.
  • Du kan behöva göra oxidera mattan flera gånger för att ta bort en fläck. Låt mattan torka helt mellan behandlingarna.
  • Motstå frestelsen att använda "Oxy-ren" liknande produkter. De fungerar genom att väteperoxid som har mer tillgängligt syre och kan pågå längre än klor som kan orsaka skador på mattor.

Använd en våt eller torr vakuum

 1. 1
  Häll lite kallt vatten på fläcken.
 2. 2
  Omedelbart dammsuga upp det med en våt / torrdammsugare.
 3. 3
  Upprepa två gånger, eller för gamla fläckar, så många gånger som behövs för att ta bort missfärgningar.
  • För svåra fläckar, tillsätt lite salt i vattnet.
  • Aldrig lägga tvål - resten kvar i mattan kommer att locka smuts.
  • Använd massor av vatten.
 4. 4
  Låt inte vattnet sitta, suga upp det omedelbart (inom sekunder) av varje ansökan. Denna teknik är mycket snabb och gör ett mycket bättre jobb än någon annan teknik, inklusive kräver ett proffs.

Tips

 • Hushållskemikalier allmänhet inte kommer att bli av urin fläckar och lukter. Köp ett enzym rengöringsmedel som gjorts speciellt för denna uppgift.
 • Tålamod är nyckeln. Det är bättre att göra någon process några gånger och låt den torka mellan än att försöka göra allt på en gång.
 • Köp en repellent spray om ditt husdjur håller kissar i samma område. Det finns en mängd av sprayer tillgängliga för olika typer av sällskapsdjur, såsom hundar och katter. Sök efter en som passar ditt hushåll behöver (såsom att vara säkra för användning i hus med barn), och skadar inte din typ av matta.
 • Rengör ett område som är lite bredare än själva fläcken. Som ni kan se i diagrammet nedan, kan urinen tränga in i mattan pad på en större diameter.
 • Följ etikettens instruktioner på enzymet rötkammare. Testa alltid för färgbeständighet innan du använder någon metod oxidation deodorisering.
 • Vissa husdjur hatar lukten av ättika, även efter att det har torkat. Vinäger kan också hjälpa till att dölja lukt för din egen näsa, så några droppar av detta över det drabbade området kan bidra till att avskräcka framtida användning av PET.