Wki

Hur man fångar en mus

Har du en mus eller en råtta (eller några av dem) att leva med dig? Denna artikel kommer att berätta hur man kan fånga din gnagare housemate, om ni inte har något emot att använda traditionella fällor eller du föredrar att använda ett mer humant sätt.

Steg

Hur man fångar en mus. Lokalisera de fällor där du tror att mössen blir.
Hur man fångar en mus. Lokalisera de fällor där du tror att mössen blir.

Använda en traditionell fälla

Mus fällor finns i många typer, inklusive traditionella fjäderbelastade fällor, elektriska fällor, och fällor lim. Du kan köpa dessa fällor på de flesta järnaffärer och online. Fällorna varierar i deras metod för utförande, men du kommer att använda dem var i stort sett samma sätt. Limfällor är allmänt anses vara den minst humana, och ibland gnagare tuggar bort sina egna fötter och fly, bara för att dö senare i en okänd plats.

 1. 1
  Lokalisera de fällor där du tror att mössen blir. Detta skulle kunna vara i ett skåp eller en låda, där du hittat bevis på att gnagare är i ditt hus.
 2. 2
  Placera flera fällor. Man kommer ofta inte vara tillräckligt för att fånga musen, och du kanske kan fånga flera möss åt gången med flera fällor.
 3. 3
  Bait fällor. Många typer av bete kommer att fungera. Du kan köpa speciellt utformad mus bete från en butik, eller du kan använda mat från ditt hem. Jordnötssmör kommer att fungera och det är lätt att använda eftersom det kan fastna där du behöver det.
 4. 4
  Kontrollera fällorna varje dag. Du vill inte musen för att ruttna. Det kan vara farligt för hus invånare som möss kan hysa massor av farliga bakterier.
 5. 5
  Avlägsna musen. Vid kassering av musen, se till att använda skyddshandskar (och kanske till och med en andningsmask) för att hindra dig från kontakt med några farliga bakterier. Släng musen utanför ditt hem för sanitära ändamål.

Använda en human fälla

Om du vill fånga en mus utan att döda det, det finns fällor som du kan använda som kommer att fånga musen lever. Du kan köpa en levande fälla och använda den på samma sätt som andra fällor, eller så kan du använda den här guiden för att enkelt göra en levande fälla själv.

 1. 1
  Få ett toalettpapper eller pappershandduk rör. Det måste vara från en färdig rulle utan papper på det. Du kan använda något liknande, men se till att den är stor nog för en mus att passa in och tunn nog att det inte kommer att stödja musens vikt.
 2. 2
  Platta en sida av röret. Detta görs så att den kan balansera på kanten av en disk eller bord.
 3. 3
  Bete röret. Placera ditt bete på insidan av röret hela vägen på ena änden. Jordnötssmör fungerar bra eftersom det kommer att hålla bra på insidan av din tub.
 4. 4
  Balansera röret utanför kanten på en disk eller bord. Det måste vara på en kant som är ett par meter från marken med någon golvyta bredvid. Placera röret så att det är hälften på ytan och till hälften utanför kanten, med den ände som är agnade utanför kanten. Om du har problem med att få röret att stå stilla eller balans, kan du tejpa den lätt till bordet eller disken, men tänk på att bandet inte håller för hårt.
 5. 5
  Få en hink eller papperskorg. Se till att den är tom. Det är där du kommer att fånga musen. Skopan måste vara minst två meter hög eller musen kunde hoppa ut efter den är fångad.
 6. 6
  Placera hinken direkt under röret. Det bör placeras så att när musen går in i röret, kommer det att falla in i skopan.
 7. 7
  Kontrollera din fälla ofta tills musen är fångad.
 8. 8
  Släpp musen långt från ditt hem. Du måste ta det minst en mil bort om inte längre eller den kommer att finna sin väg tillbaka till ditt hus.
 9. 9
  Rengör och desinficera ytor där musen har. Dessa ytor kan ha farliga bakterier på dem och bör rengöras grundligt.

Tips

 • Om du inte har ett bord eller en disk som fungerar, kan du bygga en ramp upp till toppen av skopan. Du kan använda ett antal objekt för din ramp, inklusive papp eller staplade ved, bara se till att din ramp är en som en mus kunde klättra och att du kan balansera din röret på toppen.
 • Håll ditt hus snyggt att förhindra ytterligare angrepp. Ägna särskild uppmärksamhet åt att se till att maten är i slutna behållare och inte lämnas ut under natten.
 • Större möss kan hoppa ut ur din fälla, om du vet att du har en stor mus, använd en större hink.
 • Om du använder en butik köpte fälla, elektriska fällor är mer effektiva än mekaniska fällor.
 • Sätt olja i botten av papperskorgen så att musen inte ska hoppa ur.

Varningar

 • Täta inte mus hål du hittar tills du är säker på att alla mössen har tagits bort. De kommer antingen riva ett nytt hål som du kommer att behöva hitta eller dö innanför dina väggar.
 • Använd inte råttgift. Detta kan leda till att gnagare att dö i dina väggar, vilket kan vara mycket ohälsosamma när det bryts ner.

Saker du behöver

 • Traditionell fälla metod:
  • Trap i ditt val
  • Bete
 • Hemlagad human fälla metod:
  • Toalettpapper rulla
  • Bete
  • Bucket eller trashcan