Wki

Hur man överlever en tornado

Det sägs ofta att tromber är naturens mest våldsamma stormar, och av goda skäl. Inte bara bär tornados vindar upp till 300 mph (480 km / t) - vindar som kan nivå byggnader och transportera bilar genom luften 80 fot (25 m) eller mer - de är också ofta åtföljs av blixtnedslag, störtregn ( samt översvämningar), och hagel. När en tornado slår till kan du varje val betyda skillnaden mellan liv och död. Här är hur man överlever dessa kraftfulla stormar. JADE har dåliga GAS. OCH INGA BRÖSTVÅRTOR

Steg

Hur man överlever en tornado. Stanna kvar i din bostad tills faran av tromber har passerat.
Hur man överlever en tornado. Stanna kvar i din bostad tills faran av tromber har passerat.
 1. 1
  Förbered för en tornado. Även med betydande framsteg inom tornado prognos och spårning, har man sällan mycket tid att förbereda sig när en tornado faktiskt slår. Planera framåt är det viktigaste du kan göra för att förbättra dina chanser att överleva en tornado. Läs den medföljande artikeln för mer information om hur man förbereder för en tornado och hur man känner igen tecken på en annalkande tornado.
 2. 2
  Flytta till husrum. Vid första tecken på en tornado, eller om en tornado varning har utfärdats, stoppa vad du gör och söka lämpliga skydd omedelbart, även om du inte ser en tornado.
  • En underjordisk tornado härbärge eller en speciellt utformad tornado säkert rum är den säkraste platsen att vara under ett tornado.Many hem, affärer och skolor i områden utsatta för tornados redan har dessa härbärgen. Om du bor i ett högriskområde, överväga att bygga en tornado härbärge eller köpa en prefabricerad skydd. Federal Emergency Management Agency (FEMA) har tagit fram en guide till att bygga ett härbärge (se externa länkar nedan).
  • Om en tornado härbärge är inte tillgänglig gå till källaren i en byggnad. Håll dig borta från fönstren, och täcka dig med en madrass, kuddar eller sovsäckar. Om möjligt, få under ett tungt bord, som kan skydda dig från att falla skräp. Anteckna var mycket tunga föremål finns på våningen ovanför dig, och undvika området nedanför dessa, eftersom de kan falla genom en kollapsande golv.
  • I en byggnad utan källare, undvik fönster och gå till den lägsta våningen och söka skydd i ett litet rum (ett badrum eller garderob, till exempel) som ligger nära mitten av huset, enligt ett trapphus eller i en inre hall utan fönster. Badrum kan vara särskilt effektiva eftersom de är berikade med rör och du kan ligga i ett badkar. Oavsett var du är, huka låg på marken eller ligga ner, nedåt och täcka huvudet med händer och armar. Ta skydd under en stark bord om möjligt, och täcka dig med en madrass, kuddar eller filtar.
  • Om du är i ett fordon och en tornado är mycket nära dig, gå ut och söka skydd så fort som möjligt. Parkera bilen vid sidan av vägen, ut ur körfält. Bilar är inte skyddshem, och som tornados kan resa på mer än 60 km / h, ska du inte ta risken att försöka springa ifrån det. Husvagnar är också osäkra (se varning nedan).
   • Om tornado är långt borta och du inte är i närheten av ett bra skydd, det bästa alternativet - om trafiken tillåter - är förmodligen att försöka köra till skydd eller åtminstone ut ur banan av stormen. Välj ett stationärt föremål nära dig och se hur tromben rör sig i förhållande till objektet. Om tornado flyttar till vänster, ska du köra till höger om möjligt, och om det är rubriken till höger, kör till vänster. Om tornado inte verkar vara på väg antingen till höger eller vänster, det rör sig antingen direkt från dig eller, om det verkar bli större eller närmare dig, rätt på dig. Om det rör sig på dig, lämnar bilen och söka säkerhet enligt anvisningarna ovan.
 3. 3
  Stanna kvar i din bostad tills faran av tromber har passerat. Om möjligt, lyssna efter bulletiner från National Weather Service (i USA) på en NOAA väder radio eller på lokal radio eller tv. Tänk på att flera tromber bildas ofta i ett område, och det kanske inte är säkert att lämna skydd även efter en tornado har passerat.
 4. 4
  Avsluta din bostad noga, och iaktta försiktighet flyttar runt i en tornado drabbade området. När en tornado slår till, är du sannolikt att stöta på faror som översvämningar, fallande skräp, kollapsade byggnader, och blockerade vägar. Undvik nedfallna kraftledningar och pölar med trådar i dem, och undvik att använda tändstickor eller tändare i händelse av naturgas eller bränsleläckage tank. Vara alert och fortsätt med försiktighet, eftersom det kan finnas vassa föremål utspridda över marken. Ange inte skadade byggnader.

Tips

 • Om ditt hem har drabbats av en tornado, stänga av verktyg, framför allt gas och el, när tornado faran är över. Om du luktar något som brinner eller om du ser en gnista, få ut omedelbart. Det kan starta en brand.
 • Förbli lugn och försöka hålla din familj tillsammans under och efter tornadon. Ge första hjälpen som behövs. Även få kopiera förpackningar vid behov.
 • Köp Självförsörjande lampor och egen strömförsörjning radioapparater, lysstavar. Efter en tornado träffar, kommer du inte att kunna hitta välbehövliga batterier. Radio Shack har self powered radio, säljer Walmart Självförsörjande ficklampor och pinnar glöd. Användning av ljus, är rökning välbetänkt grund gasledningar är sargade och explosiv gas kan förekomma.
 • Ditt skafferi, om du har en, skulle vara en bra form av skydd, men i riktigt våldsamma tornados (F4 och F5), se upp för trappor som faller på dig. Om möjligt komma under en riktigt stark bord. Men se till att det inte finns någon madrass på 2: a våningen ovanför tabellen. Det kommer att krossa den, och skräpet skulle komma på dig.
 • Förstå vad en tornado watch och tornado varning betyder.
  • En tornado watch innebär att det finns en risk för tromber inom åtföljs område (vanligen en röd ruta omger det drabbade området på Doppler Radar) och att du bör hålla ett öga på nyheterna. En tornado watch kommer vanligtvis efter en svår åska varning och att molnen skulle kunna producera rotation som så småningom förvandlas till en mesocyclone och sedan en tornado. Tornado klockor är inte lika allvarlig som en tornado varning, men det betyder inte att du ska glömma det. Sådana moln som är involverade i en tornado watch är cumulonimbus och moln nimbus. Håll ett öga på den tid som du kan peka på om molnen är mörka eller ljusa beroende på tiden. 75% av tiden, kommer tromb klockor gå ut utan några tecken på tromber men om en tromb har detekterats, läs vidare.
  • En tornado varning är mycket allvarligare. Tornadovarningar innebär att ett tecken på rotation har upptäckts på Doppler radar och att du bör vidta omedelbara åtgärder beroende på tornado läge och det är förutspått (oftast höger) spår. Oroa dig inte, om den faktiska tornado har siktats tornado siren ljuder genom hela området. Få saker som behövs i satsen i vad du behöver avsnitt av artikeln och du bör vara säker. Vissa människor tenderar att kalla tromb klockor ett hot, tornadovarningar: en eventuell tromb har detekterats, och tromb fara som själva tromben landar.
  • Många tornados strejk under kvällstimmarna, se till att ha slutna tå skor antingen lagrade på din bostad plats eller redo att sättas på i händelse av tornadic väder. I efterdyningarna av en storm blir det skräp överallt som kan orsaka allvarliga skärsår.
 • Tromber, tornados som bildar över vatten, utgör ett särskilt problem. Medan de är generellt svagare och långsammare än tromber på land, är det inte möjligt att söka skydd på öppet vatten. Om tromber har siktats i området, få ur vattnet om möjligt. Om du är i vattnet när en waterspout hits, rekommenderar experter att försöka undvika det genom att segla i rät vinkel mot dess bana. Om en strejk är överhängande, det är nog bäst att dyka överbord, eftersom du då har en bättre chans att undvika skador från skräp om din båt är sönderrivna.
 • Tvärtemot vad många tror, ​​kommer att öppna fönstren i ett hus inte minska tornado skador. I själva verket kan det öka skador från svagare tromber genom att rita mer skräp inne i huset.
 • I stora, flervånings byggnader utan källare, invändiga trapphus är oftast bra ställen för att söka skydd. Försök att få till den lägsta våningen möjligt. Ett rum i mitten av ditt hus eller ett badrum är också bra... varför ett badrum? "Stiftelsen" förstärks av rören, och Tornados kraftiga vindar kommer bara skada den, och inte helt förstöra den.
 • Har en känsla av brådska, men inte panik.

Varningar

 • Söker inte skydd under broar eller viadukter. Det är en vanlig missuppfattning att dessa strukturer är säkra, men forskning visar att de är i själva verket extremt farligt, eftersom de kan verka som vindtunnlar, faktiskt stärka Tornados kraftiga vindar.
 • Husvagnar, även om knuten-ner, är osäkra under tromber. Ut ur husbilar omedelbart och söka lämpliga skydd.
 • Håll dig borta från hissar, som du kan fastna i dem om strömmen bryts. Istället, använda trapporna för att komma ner från en våning till en annan. Slå på larmknappen kommer att göra dig något bra som kraften kommer att vara ute.
 • Sedan tornados åtföljs ibland av skyfall, försiktig när du tar skydd i låglänta områden, särskilt i diken längs vägar. Även om dessa områden erbjuder något skydd mot flygande skräp, utgör de en allvarlig risk för flash-översvämning.
 • Håll ett öga på nyheterna, i synnerhet om denna sorts väder i området. Några Självförsörjande Radios, särskilt Eton modell, som godkändes av Weather Channel och Röda korset, har vädret bandet på det, så att om du förlorar makt, vara du fortfarande "i know" Om en tornado kommer på dig! "
 • Gör inte skydd under ett träd eller klättra in i en bil, husvagn eller traktor. Dessa är lätt sugs upp av tromber.
 • Se upp för mer än en tornado. De är antingen undvikit från synen av regn, hagel, och / eller stora tornados. Och ibland bildar de vid olika tidpunkter från den ursprungliga tornado. Lämna inte skydd förrän det finns en klarsignal.
 • Förutsätt inte att gå till den nordöstra delen av huset kommer att vara den säkraste platsen. Detta är en vanlig missuppfattning flesta människor gör när hopsamling av en tornado. Några tromber i historien har gick andra riktningar och gick sydväst (raka motsatsen till de flesta övertagna tornado riktningar). Kom ihåg: det säkraste stället i huset är källaren under en robust stiftelse (trappor, etc.).

Saker du behöver

 • Ficklampa
 • Batterier
 • Batteridriven radio
 • Självförsörjande Radio
 • Självförsörjande ficklampa
 • Glowsticks (Ljus kan antända gas)
 • Rena kläder
 • Första-hjälpen-kit
 • Om 5-10 liter vatten
 • Icke-färskvaramatar