Wki

Hur man beräknar avståndet från blixten

Ni vet hur det är - ett åskväder närmar sig, och plötsligt hör du en helt öronbedövande dunder. Whoa, det lät nära! Ibland kan det även vara skrämmande! Men hur nära är blixten, egentligen? Det är svårt att bestämma avståndet för en blixt bara genom att titta på det, och volymen av åskan är inte ett bra sätt att berätta heller. Läs vidare för en enkel, potentiellt livräddande metod du kan använda för att approximera hur långt bort blixten är. Även om dessa åtgärder inte kan gynna dig inom en överskådlig framtid, det är en grundläggande del av kunskaper som alla borde veta.

Steg

Hur man beräknar avståndet från blixten. Titta på himlen för en blixt.
Hur man beräknar avståndet från blixten. Titta på himlen för en blixt.

Beräkning av avståndet från blixten

 1. 1
  Titta på himlen för en blixt.
 2. 2
  Räkna antalet sekunder tills du hör åskan. Om du har en klocka med sekundvisare eller en digital klocka som har sekunder, börja tidtagningen så snart du ser blixten och sluta så fort du hör åskan start. Om du inte har en klocka, gör ditt bästa för att räkna sekunder exakt. Säg "Ett tusen, två tusen etc." i ditt sinne för varje sekund.
 3. 3
  Var femte sekund motsvarar en mil. Så om förseningen mellan blixten och åskan är femton sekunder, då blixten är tre miles away. Fördröjningen mellan när du ser blixtar och när du hör åskan uppstår eftersom ljud färdas mycket, mycket långsammare än ljuset. Ljud färdas genom luften på ca 1100-1200 fot (330-350 meter) per sekund (beroende på höjd, luftfuktighet, tryck, etc.), vilket är lite mer än en mil per fem sekunder (en kilometer per tre sekunder). I jämförelse, är ljushastigheten 983.571.058 fot (299.792.458 meter per sekund).
  • Till exempel, om blixten slår en punkt 1 mil bort, kommer du att se strejken ungefär 0,00000536 sekunder efter strejken medan du kommer att höra det ungefär 4,72 sekunder efter själva strejken. Om du beräknar skillnaden mellan dessa två erfarenheter, kommer en person att höra en strejk ungefär 4,71999 sekunder efter strejken faktiskt inträffat. Därför är 5 sekunder per mil en ganska robust approximation.
 4. 4
  Alternative. Eftersom ljuset är så snabbt du kan helt enkelt multiplicera de sekunder man räknade med 340 för att uppskatta avståndet i meter (340 är ungefär ljudhastigheten im / s, och ljuset är av storleksordningen 10 ^ 8 m / s så det kommer inte att påverka din uppskattning genom en meningsfull belopp) Till exempel: 3 sekunder gånger 340 ger dig 1020m och det är även lite mer sant än om du skulle dela 3 sekunder med 3 för att få 1km (från den tidigare metoden).

Tips

 • Berätta om denna metod. Många människor tror fortfarande på myten om att det antal sekunder som du räknar är lika med det antal miles bort blixten är.
 • Om det finns skrämda barn runt, räkna ut hur långt bort strejken är och berätta för dem. Detta kommer att hjälpa till att lindra sin rädsla och de kommer troligtvis frågar "Hur gjorde du det?"
 • Det kan också användas för att lära eleverna hur man beräknar avstånd, hastighet och tid.
 • Ljud färdas genom luften på något olika hastigheter beroende på lufttemperatur och relativ luftfuktighet. Skillnaden är ganska liten, dock, och kommer inte att väsentligt påverka dina beräkningar. För mer information se ljudhastigheten räknare i externa länkar nedan.
 • Naturligtvis finns det omfattande utrymme för fel med denna metod. Om möjligt, beräkna avstånd av flera åskorna och genomsnittliga dem för förbättrad noggrannhet.
 • Om du har en karta och kompass, försöker konspirera läget för varje blixtnedslag genom att rita en linje på kartan i riktning mot blixtnedslag och ett kors på din beräknade avstånd längs denna linje.

Varningar

 • Om du upptäcker att blixten är mindre än en mil bort, så att du hittar / har skydd omedelbart. Blixten kommer att slå dig.
 • På grund av det sätt på ljudet färdas och hur olika objekt, såsom berg och byggnader, interagera med ljudvågor detta är inte det mest tillförlitliga sättet att förutsäga blixtnedslag avstånd. Låt inte ditt liv beror på det. Lyssna på lokala väder myndigheter.
 • Blixtnedslag kan vara dödligt. Se relaterade Google artikeln för mer information om vistas säkert i ett.
 • Om du inte ser blixtnedslag direkt, kan ljudet du hör är en återspegling av en byggnad eller ett berg, som lägger tid mellan de två händelserna (blixten och knallen, vilket gör blixten verkar längre bort än det egentligen är. Tänk effekten av närheten (speciellt stora) föremål / hinder, eftersom ljudet måste "böja" runt och studsa av dem. Någon indirekt bana måste vara större än det avstånd som du försöker beräkna.
 • Detta är inte en övning att utföra utanför. Om du är tillräckligt nära för att höra åskan, du är tillräckligt nära för att träffas av blixten. Blixtnedslag kan resa snabbt och har drabbat människor över 10 miles away från stormen. Om möjligt, hitta skydd omedelbart.