Wki

Hur man lever i en jurta

En jurta (ger) är en mycket grundläggande, traditionella tält-liknande struktur gynnas under århundraden av nomadiska turkiska folk sträcker sig från Mongoliet till centrala Anatolien. Jurta har rest långt över tiden från grundläggande stallar för nomader och soldater, till hippie eller enstöring bostäder, till mycket moderniserade versioner idag som används ofta i rekreation branschen för "get-away" upplevelser.

Och yurts kan också vara bostadsort för människor som vill leva utan alltför många belastningar och ändå vara bekväm, ha tillgång till makt och teknik (om så önskas), och förblir budget-medvetna. Om du vill veta om jurta-levande kan vara för dig om för en säsong eller för livet, beakta följande förslag.

Steg

Hur man lever i en jurta. Förbered basen av Jurta.
Hur man lever i en jurta. Förbered basen av Jurta.
 1. 1
  Tänk på den punkt på din jurta. Det finns många anledningar till varför du kan välja att bo i en jurta, allt från rimliga till att leva ett hållbart, nomadisk livsstil. Vad du hittar i litteraturen är att många jurtet-invånare är inte förtjust i idén om "permanent" i en jurta, som sjunker i stiftelser och bor på samma plats för många years.However, är det som de flesta livsstilsval i livet, helt upp till dig om du lägger till en Jurta för permanenta eller flyttbara skäl, eller någonting däremellan såsom årliga sommarställe. Köpa eller bygga din jurta för dina behov och orsaker, och lösa dina egna inställningar för att köra Jurta hållbart, nomadically, permanent, etc. Det är nog en bra idé att läsa om jurta och aktuella jurta kulturen i västerländska samhällen att få en känsla för vad är den nuvarande trenden i jurtet livsstilar, så att du kan välja din egen inställning på ett informerat sätt.
  • Observera att leva i en jurta inte likställa "grovbearbetning det" om inte det är ett personligt val. Du kan vara tekniskt ansluten, el använder, och IKEA möbler fyllt i din jurta om det är dina önskemål.
 2. 2
  Välj din Jurta. Ska du bygga den från scratch eller postorder det? Leta efter mönster på nätet för att se om det är för svårt för din kompetens eller om du gillar utmaningen. Annars leta efter yurts till salu - antingen helt nya eller begagnade. Vissa företag i norra Europa och Europa är kända för att göra bra kvalitet, bekväma och väl proportionerade yurts - göra en online-sökning.
  • Yurts brukar kosta runt US1500€ till 4480€ att köpa i byggsats, och tar ungefär två dagar att montera.
 3. 3
  Placera din jurta. Självklart, lägga den någonstans lagligt, t.ex. din egen mark. Huk är egentligen inte ett alternativ för jurta bor eftersom skifta en bodde i jurta är mycket mer ansträngning än att flytta en vanlig tält och läger set-up. Dessutom, genom att placera en jurta på land och beslutar att leva i det permanent, kan du ändra markanvändningen eller kräver bygglov, så kolla med din kommun om alla detaljer i deltid eller heltid jurta levande. Andra överväganden när du förbereder din jurta inkluderar placera den där den inte kommer att brottas med, direkt i vägen-vägen för flash översvämningar, eller ligger i slutet av en eventuell lavin av snö under vintern. Kolla in lay mark med omsorg och bedöma alla potentiella faror innan lokalisering din jurta.
  • Ställa Jurta nedanför krönet av en kulle kan skydda den från vindar.
  • Ta hand om där vatten samlas på marken. Om det är troligt att köra direkt till din jurta utrymme, det ska komma in i jurta, göra saker rörigt.
 4. 4
  Förbered basen av Jurta. Smuts och gräs är inte idealisk under fötterna när det är din bostad, så yurts tenderar att byggas över eller med däck, betongytor, aska bryggor block, eller någon annan typ av struktur som skiftar du och dina tillhörigheter borta från jorden och upp lite. Däck bultas ihop och däck kuddar ger en lämplig yta för placering av din jurta. Fördelen med detta är att du också får en kortlek runt kanterna på jurta där man kan sitta, grilla, hänga kläder etc.
  • Hitta mattor, och andra lämpliga beläggningar för golv att lägga till värme och nivåer komfort. Ännu bättre, lägg i en flytande eller serie av golvbrädor, med mattor över toppen, för att avsluta det snyggt.
  • Försök att bygga ett däck som är bärbar. På det sättet, när du får den nomadiska kliar, kan däcket också komma med dig.
 5. 5
  Fyll din jurta med hem bekvämligheter för att skapa din perfekta bostadsyta. Innan du ställer in möbler, tänk på hur att dela upp rummet. Ett runt rum kan vara svårt att, speciellt när det är ett enda rum som du försöker att slå in ett kök, sovrum och vardagsrum. Men med hjälp av "dela" möbler kan du göra olika utrymmen inom rundan. Till exempel kan placeringen av en bokhylla i mitten av Jurta fungera som en utmärkt avdelare mellan olika områden och du kan bygga ut från det med andra möbler objekt såsom säng, kylskåp och skrivbord.
  • Lägg ett bord och stolar, bokhylla, bekväma stolar läsning, skrivbord och stol, och en värme-apparat, till exempel en pot-belly. Om du inte vill lägga till en riktig säng, använd en säng läger bår eller ens en hopfällbar eller uppblåsbar säng som vanligtvis används för gäster.
 6. 6
  Lägg tillagningsapparat. Du måste äta, och även om mycket av din mat är från resultatet av födosök, måste du laga mat. Hitta en lämplig gas eller ved drivs kamin som kan dubbla upp som en uppvärmning objekt i jurta, såsom en pot-bellied spis. Var noga med att det utanför genom en vägg i Jurta eftersom det kommer att skapa farliga ångor inom Jurta annars. Du kanske behöver en professionell för att hjälpa dig att installera den här delen av Jurta.
  • Hitta gjutjärn kastruller och en gjutjärn vattenkokare för spisen. Eller hitta andra lika lämpliga kokkärl, titta på sparsamhet butiker, camping eller utomhus butiker, eller fråga vänner för poster som de inte längre behöver.
  • Av hänsyn till matlagning och städning, se till att ha din jurta ligger nära en ren vattenförsörjning eller riskerar du släpa vatten hela dagen. En liten regnvatten tank kan vara ett bra alternativ, speciellt om du är långt ifrån elnätet. Vatten kan också hämtas jurtet tak om du installerar ett lämpligt system för insamling.
  • Om att samla ved till värme och matlagning, se till att göra det hållbart, för att minimera påverkan på den lokala miljön. Räkna med att få igenom cirka 3,5 famnar ved om att leva i din jurta genom en Vermont-stil snöig vinter.
  • Att ha en propan grill som en ytterligare källa för matlagning är en klok investering, det kommer att kosta omkring US450€ per år för att köra.
  • Du kanske upptäcker att en vedspis ger mindre kondens än en gas en.
 7. 7
  Ge någonstans för badrum behov. Du kommer att behöva en dusch eller badkar och en toalett, vissa människor ens lod deras yurts men för det mesta, det är utomhus tvagning och rengöring. Toaletten kan vara av en typ och några jurtet-invånare kompost mänskligt avfall med Humanure metoden. För en dusch, kan detta vara en enkel manick riggade upp från ett träd med hjälp av en hink eller plastpåse, och använder solenergi för att värma vattnet. Du måste göra en del forskning om vad som är bäst för den egendom som du är belägen.
  • För vinter bad, måste du arbeta fram alternativa, tolerabla alternativ.
  • Det är lämpligt att lokalisera toaletten vindriktning från Jurta eller visst avstånd från det så att lukt och flugor inte ange din jurta (även om en välskött kompost toaletten inte borde ha flugor hängande i ett stort antal eller lukt). Å andra sidan, vill du inte det så långt bort att en resa i regnet för att befria dig själv förvandlas till en stor expedition.
  • Bada i en ström om det är varmt nog under de varmare månaderna.
  • Det är också en bra idé att ha en allmän tvätt område för smutsiga redskap och föremål.
 8. 8
  Lägg till din energikälla. kan tillhandahållas av de vanliga medel genom att köra en linje från elnätet till din jurta (den minst lämpligt med tanke på en jurta handlar om att leva hållbart), eller genom användning av en generator. Om du har sol-eller vindkraft inrättas, kan detta också kunna förse dig med el om du får några batterier (dessa bör skyddad någonstans i närheten) och ha den know-how för att ansluta den. Du behöver el för ditt, belysning och andra elektriska föremål du håller i Jurta.
  • För belysning, hitta lämplig gas, batteri, eller andra drivna lampor som är säkra att ha i tält. Har några ljus för nödsituationer. LED-lampor är en mycket bra investering. Kupolen i centrum toppen av en jurta låter mycket ljus in under soltimmar.
  • Fundera på hur du ska tvätta kläder. Vill du ha en mini bricka eller kommer du vandra in till stan för att använda den lokala pizzerior? Gör vad som fungerar bäst för dig, de flesta objekt kan tvättas för hand tills de är kraftigt nedsmutsade, så du kan välja att göra något att säga, varje månad mycket nedsmutsade tvättar i tvättstugan och handtvätt resten av tiden.
 9. 9
  Få ansluten. Även i en jurta du ska kunna surfa på nätet. Det finns ett antal möjliga sätt, inklusive kabel, satellit, landsbygden bredband på en FM-signal, eller 3G Wi-Fi, välj vad som fungerar bäst för var du befinner dig. Vissa människor använder Internet för att hämta filmer också, så du kan fortfarande hänga med din favorit senaste filmerna!
 10. 10
  Överväg växande grönsaker bredvid din jurta. Detta kan vara en partiell eller ens komplett livsmedelsförsörjning för dig och dina andra invånare jurtet och du kanske vill överväga några djur också, för mjölk, ägg, och även kött.
  • Kompost allt ditt kök och matrester och använda kompost på din trädgård.
 11. 11
  Njut av din tid som bor i jurta. Oavsett om du är jurta-boende för en säsong eller en livstid, kommer du att upptäcka att du blir ett med naturen i en jurta, eftersom vädret påverkar dig mer uppenbart, lever vilt omkring dig ostört, och behovet av att vara själv- tillräcklig och fyndiga ta hem både hur enkelt livet kan vara, och hur svårt det kan vara ibland också. Du ska upptäcka glädjen av att leva med mindre i ditt liv, men också finna att du får mycket mer ut av allt du har och allt som du märker. Och medan du kanske älskar handlingen du har placerat din jurta på, vissa jurtet-invånare meddela att det är viktigt att försöka att inte lämna den där för länge, eftersom det ursprungliga syftet med en jurta är att vara en nomad, att röra sig och att upptäcka nya platser. Även om det kanske inte fungerar för dig, kan skifta mycket väl vara början på ett fantastiskt nytt äventyr!
  • Människor som bor i yurts rapporterar en känsla av hemtrevnad, säkerhet och hemkänsla från att vara i en jurta, även om du kan höra och känna den fulla bördan av naturen utanför. Detta är en stor del av varför människor absolut älskar jurta-levande och det är inte något som du kommer att upptäcka utan att försöka det.

Tips

 • Har massor av mattor, filtar och varma objekt för att hålla dig varm. Ju bättre yurts har isolerade väggar och om du planerar att leva i ett året runt, inte snåla på denna aspekt! Husdjur kan också bidra till att öka värmen, samt att det är folklig.
 • Fyll på med böcker och anteckningsböcker, pennor och pennor. Yurts leda till att du vill spegla en hel del, samt läsa. Det finns inte mycket annat att göra. Om du är en artist, har all din konst behöver det också.
 • Familj odlas? Det är möjligt att lägga till fler yurts och anslut dem med hjälp av baljor eller andra anslutningar.
 • Miljontals människor i Centralasien tillbringar hela sina liv i yurts, det är inte ovanligt och det är helt möjligt.
 • Vissa yurts även komma med luftkonditionering, men du måste bestämma om det passar in med dina skäl för att leva i en jurta.
 • Håll massor av batterier till hands.
 • Om du inte har elektricitet, investera i en vind-up radio.
 • Lita på en sol-laddad mobiltelefon för dina telekommunikation.
 • Det är nog en bra idé att ha ett skjul eller garage till huset träbearbetning redskap, motorsåg, trädgårdsarbete redskap, och alla fordon du har. Det kommer inte att vara bekväm med sådana artiklar i en Jurta med dig och om du behöver dem för att leva på jorden, är ett garage eller skjul en bra investering.
 • I de flesta fall kommer snön glida av taket på en jurta under vintermånaderna, efter några inches (centimeter) har ackumulerat.

Varningar

 • Betrakta risken för brand i, eller av, din Jurta och flera sätt att fly från den.
 • Följ alla relevanta planering lagar eller du kanske befinner dig ombedda att plocka isär din jurta.
 • Ta ner din jurta om du inte lever i den över vintern och den placeras i ett fuktigt område som en skog. Utan konstant värme från dig och dina apparater hålla det torrt, är jurta benägna att mögel och röta, och kommer inte att pågå under vintern.
 • Om du bor i din Jurta genom vintern och det regnar mycket, förvänta sig att traipse i lera, det är oundvikligt.
 • Några av baksidorna jurta-living inkluderar: stormar kan slita upp dem, beroende på hur allvarlig de är, yurts kan värma upp otroligt snabbt och stanna varm inuti, buller reser i dem, och det finns en brist på sekretess att överväga om du ' re leva med andra, cabin fever kan ställa in under vintern om du inte kan få ut för veckor på slutet, och yurts kräver konstant underhåll för att hålla dem säkra och fungerande.

Saker du behöver

 • Yurt
 • Möbler
 • Golvbeläggningar
 • Värme
 • Mulltoa
 • Solenergi shower
 • Trädgårdsredskap och växter
 • Valfri skjul / garage