Wki

Hur man äter sushi

Om du aldrig har ätit sushi innan men vill prova det, kanske du känner dig skrämmas av obekant mat, presentation och traditioner. Smaken (och din erfarenhet) av sushi är starkt präglat inte bara av hur det är beredd, men också av hur du äter det. Dessa riktlinjer kommer att hjälpa dig att veta vad som väntar och hur man verkligen njuta av din första sushi äventyr.

Steg

Hur man äter sushi. Välj en ansedd sushirestaurang.
Hur man äter sushi. Välj en ansedd sushirestaurang.
 1. 1
  Välj en ansedd sushirestaurang. Detta är särskilt viktigt för första gången sushi eater. Dåligt förberedda fisk kan förstöra upplevelsen och gör att du aldrig vill äta sushi igen, speciellt om du inte är särskilt förtjust i fisk och skaldjur till att börja med. Du kan göra mer experimentera med var du äter när du har haft några positiva erfarenheter med sushi, men när du börjat, spela säkert.
  • Om du är nervös om att försöka sushi för första gången, prova lax sushi Nigiri stil, vilket är mer mild än andra typer av rå sushi.
  • Bara för att det är dyrare betyder inte att kvaliteten är bättre.
  • Om du känner några japaner, be dem att rekommendera en plats. Om du inte har några japanska bekanta, hitta en asiatisk livsmedelsbutik och fråga någon som arbetar där, eller hitta en lokal mat forum och begära råd där.
  • Kontrollera menyn för varningssignaler att kvaliteten kanske inte är bra:
   • "Allt du kan äta" sushi för ett fast pris
   • menyalternativ som inte nämns i japanska
   • de flesta objekt är rullade sushi med namn som Oriental Delight
   • mer än hälften av de tillgängliga ingredienserna kokas
 2. 2
  Sitt på sushi bar om du kan. Detta ger dig möjlighet att interagera med sushi kocken och undersöka kvaliteten på fisken (som ska vara på skärmen, och bör inte vara torrt).
 3. 3
  Gör din beställning. Beställ sushi objekt direkt från kocken om möjligt och ordningens icke-sushi objekt från en server (aldrig från kocken). Fråga honom vad han rekommenderar, och om du kan få vad han tycker är färskaste. Eftersom sushi har rå fisk, den färskare det är, desto bättre är det ska smaka. Var försiktig i hur man formulerar det, dock. Frågar "Är det färskt?" skulle vara förolämpande, eftersom det innebär att en del av den fisk som inte kan vara färsk. Bara be om vad är färskaste. Om du vill äta något medan sushi håller på att utarbetas, be om edamame (kokt sojabönor), suimono (klar buljong) eller misoshiru (jästa sojabönor soppa). Välj mellan grönt te, öl, sake, eller vatten att dricka, läsk kommer att övermanna de subtila smaker av sushi. Här är en översikt över vilka typer av sushi du kan prova:
  • Sashimi - Skivor av rå fisk (utan ris)
  • Nigiri - En bit av rå fisk över en oval av ris
  • Maki-Vanligtvis en eller två typer av fisk eller grönsaker rullade med ris i ett ark av rostad tång och skär i lagom stora portioner. En bra utgångspunkt för människor som är blödiga om att äta rå fisk.
  • Temaki - Liknar maki, förutom de ingredienser rullas in i en konisk form som du håller och biter i det sätt som du skulle en taco.
 4. 4
  Tvätta händerna innan du äter sushi. Många sushi barer kommer att ge en varm fuktig handduk för detta ändamål före servering. Även om många människor väljer att använda ätpinnar, är det helt acceptabelt att äta sushi med händerna.
 5. 5
  Vet dina kryddor. Vanligtvis kommer en tallrik sushi inkludera wasabi (den gröna bollen av pasta) och inlagd ingefära (tunna, rosa skivor placerade intill wasabi). Dessutom kommer du att få en liten grund skål att doppa sushi i sojasås. Häll soja i den lilla plattan, halvfull eller mindre.
  • Var försiktig när du doppa Nigiri i sojasås. Om du doppa riset i sojasås, kommer den att falla sönder. Istället, ta hela biten i handen och doppa den i sojasås fisk änden nedåt.
  • Om sushi redan har sås på det, inte doppa den inte i sojasås. Försök njuta av det som kocken kryddat det.
  • Alternativt kan du använda ätpinnar för att doppa ingefära i sojasås, och sedan använda den för att borsta sås på fisken istället Doppa fisken direkt. Detta ger bara "kärnan" av ingefära och ingefära är då inte direkt ätit.
  • Överdriv inte på wasabi. Det är väldigt lätt att övermanna de delikata smaker av sushi med en tung blandning av soja och wasabi. Smaka på sushi utan extra wasabi först, och sedan lägga till en liten mängd direkt på varje bit, om du önskar. Var medveten om att ibland nigiri har wasabi undangömt mellan fisk och ris, sushi beredd på detta sätt sällan behöver extra wasabi. Även om vissa människor väljer att blanda wasabi pasta med soja, gör denna praxis är det svårt att styra balansen av kryddiga och salta smaker och kan anses respektlöst att sushi kocken.
 6. 6
  Ät sushi i en tugga. Om pjäsen är för stor, äta den i två tuggor. Var uppmärksam på både smaker och texturer. Du kan bli förvånad över hur mild och öm fisken är. Kom ihåg att du inte ska bli överväldigad med styrkan i smaken här, men med balans av smaker och texturer. Ta dig tid att njuta av det!
 7. 7
  Uppdatera din mun med en bit ingefära, särskilt mellan att äta olika sorters sushi. Ät inte det på samma bett som sushi.
 8. 8
  Ät inte allt på din tallrik. Det anses oartigt att avsluta allt eftersom det innebär att kocken inte gör tillräckligt.

Tips

 • Real wasabi är mycket dyrt, det är faktiskt en rot, och på finare anläggningar, kommer det att se mer ut som strimlor. Dessutom kommer det inte ögat vattnas som den gröna pastan. Den gröna pastan är faktiskt billigare pepparrot med karamellfärg tillsätts.
 • Högre kvalitet inlagd ingefära blir vit, den rosa färgen på de flesta är från pre-made ingefära i en burk som har haft karamellfärg läggas till. Även om båda är (oftast) mycket bra, är blekare sorten mer subtila och komplexa.
 • Läs om innan middag så att du inte råkar förolämpa kocken eller kulturen.

Varningar

 • Även om wasabi är det på din tallrik, är det ibland anses dålig stil att lägga till några till varje bit innan du äter det, när sushi kocken redan har lagt in en del wasabi på riset rulle. Om du lägger till mer wasabi, berättar du i huvudsak kocken att han eller hon inte gjorde ett bra jobb.
 • Om du inte har provat wasabi innan, vara försiktig med att använda det som en krydda. Det kan vara mycket kryddig, använd inte för mycket av det. Prova en liten bit först för att se hur du hanterar det.
 • Äta rå fisk, skaldjur och kött kan innebära en risk för allvarliga livsmedelsburna sjukdomar, inklusive matförgiftning, hepatit, parasiter och leverskador. Även om detta är osannolikt på respektabla sushi restauranger, tänka två gånger innan de har sushi som har suttit ut för vem vet hur länge till en buffé gjord av vem-vet-vem.