Wki

Hur man äter Durian

En rik vaniljsås starkt smaksatt med mandel ger bäst allmän uppfattning om det, men det finns enstaka wafts av smak som för tankarna cream-cheese, lök-sås, sherry-vin och andra orimliga rätter. Sedan finns det en rik klibbig jämnhet i massan som inget annat besitter, men som lägger till sin delikatess...-brittiska naturforskaren Alfred Russel Wallace beskriver smaken av en durian, 1856

Den Durian, känd som "King of Fruits" i Sydostasien, är inte bara skrämmande på grund av sin storlek (1 till 3 kg, 2 till 7 pund) och thorn-täckt skalet, men också eftersom det har en distinkt doft som vissa människor beskriver som "gamla gym strumpor" eller "ruttnande kött", och som har fått frukten officiellt bannlysta från många offentliga platser i Asien. Ändå är smaken av köttet mycket uppskattad och konsumeras i många delar av världen. Om du är nyfiken, kan du ge det en chans. Du kanske upptäcker en ljuvlig fest, eller du kanske revolterade-men fortfarande med en rolig historia (och bra fotografier av din upprörda reaktion) för att dela.

Steg

Hur man äter Durian. Veta när och var du hittar durian.
Hur man äter Durian. Veta när och var du hittar durian.
 1. 1
  Veta när och var du hittar durian.
  • Frukten är infödd till Indonesien, Malaysia och Brunei, men är främst exporteras från Thailand, Malaysia, Indonesien och Filippinerna. Eftersom frukten växer bara i tropiska klimat, är det inte odlas på många platser. Även sällsynta, kan de finnas i Europa i asiatiska matmarknader. I Asien kan man hitta i vanliga livsmedelsbutiker medan i säsong. De säljs även av gatuförsäljare i vissa asiatiska städer..
  • Den Durian är absolut en säsongsbetonad frukt, typiskt vuxit från juni till augusti. Skaffa Durian utanför växtsäsongen är osannolikt, såvida de inte är frysta, i vilket fall måste du låta den tina över natten.
  • Det finns inget rätt sätt att välja ett "bra" Durian eftersom inställningarna är olika i varje region och kan variera från person till person. Om Durian är relativt unga, kommer köttet inne att vara skarpa i texturen och smaken blir mild (som kan vara att föredra om det är första gången du äter Durian). Frukten är mogen när skalet börjar spricka öppna på egen hand, och en del människor låt det mogna bortom det tills köttet är krämig, något alkoholist, och starkt aromatisk. Sammantaget, leta efter en stor, stark stam att indikera friskhet, och se till att du kan höra fröna inuti när du skakar den.
 2. 2
  Köp din Durian. Om det finns ett stort lager på den plats där du köper dem, överväga att köpa bara en först och sedan köpa mer om du tycker att du njuta av den första. De kan bli upp till 10€ vardera. Du har möjlighet att be butiken / försäljaren du köpte Durian från att öppna den för dig, det kommer att spara denna rörig uppgift, men det kan innebära problem när du transporterar den Durian hem. Om du har det öppnat i butiken, ta en lufttät behållare för att förvara den i, men tänk på att lukten fortfarande kommer att vara märkbar.
 3. 3
  Ta Durian hem. Om Durian du köpte öppnades för dig i butiken och de skida lagras i en behållare, bör du vara bra, men annars Durian är förbjudna på de flesta kollektivtrafiksystem på grund av deras lukt. Även om de inte uttryckligen förbjudet på kollektivtrafik-system, kan du fortfarande vill undvika rida det som en artighet till andra passagerare. Om du måste använda kollektivtrafiken, överväga att rida i en glest trångt bil eller i en buss säte bort från alla andra, om möjligt.
  • Som en allmän regel, undvika att korsa fullsatt offentliga platser bär Durian. Överväg att köra hem eller ännu bättre, cykla. Om du gör det tidigare, se till att du öppnar windows om det är möjligt att lufta bilen.
  • Ju äldre frukt, desto starkare lukt. Också, spruckna eller delvis öppnat frukt (även i sluten behållare) producerar mer lukt än oöppnade sådana. Om du planerar att resa med kollektivtrafik, kanske du vill öppna frukt hemma, vilket inte är svårt att göra om du vet hur.
 4. 4
  Öppna Durian. Lay papper där du kommer att arbeta, eftersom det kan bli rörigt. Inspektera Durian är skalet för naturliga "skarvar". Det är där du vill fokusera din skära och dra insatser.
  • Med hjälp av en kniv:
   1. Med en lång, vass kniv, försiktigt en gör ett djupt snitt i Durian ca 8-10 inches lång.
   2. Bury fingrarna i skåran och bända skrovet isär. När du är klar bör du ha två halvor.
   3. Med kniven, göra ett djupt snitt i den fibrösa delaren längs mitten av halvan. Om Durian är mycket mogen, behöver du inte göra detta.
   4. Dra de halverade sektioner isär.
   5. Ösa ätbara köttet ur skalet och upprepa med den andra halvan.
  • Utan en kniv (säkrare) - Använd den här metoden bara om du har stor vikt (inte be ett barn att göra det, till exempel). Det fungerar bäst för nästan mogen frukt, eftersom det spricker lätt.
   1. Ha en sko eller en sandal som har en tjock sula (du behöver bara en av dem). En strumpa är valfri. Du vill förmodligen använda dina gamla tennisskor, inte dina nya.
   2. Försiktigt steg på Durian och tillämpa en del kraft för att bryta upp, medan du håller på något. Oroa dig inte, det är lättare än att stå på en boll. Ändå, var försiktig.
   3. När du tror att du knäckt frukten nog, kan du sätta försiktigt fingret mellan sprickan och öppna frukten längs dess naturliga avdelare.
   4. Konsumera / flytta frukterna som syns först, sedan när du har hälften av durian synliga frukt bort / ätit, satte handflatan på varje sida av den vita insidan av durian. Applicera en liten kraft för att knäcka halv-durian i två.
   5. Gör det föregående steget för den andra halvan.
  • 5
   Njut av din exotiska Durian! Håll köttet i dina händer och äta den, undvika gropar. Du kan också laga den med recept såsom:
   * Durian pannkakor
   * Pulut Durian
   * Tempoyak (fermenterat Durian)

   * Durian bullar

Tips

 • Njut av den krämiga Durian köttet med andra tropiska frukter såsom kokos, ananas och papaya.
 • Om lukten kastade du förvånad, anser bär noseplugs eller börja om med derivat av frukt (juice, pannkaka, osv) där det har blandats med andra ämnen och lukten är inte så skarp. Att ta bort den illaluktande lukten av Durian, antingen från munnen eller händerna, bara hälla vatten i Durian skalet. Sedan dricka och tvätta händerna med vatten.
 • Du kan köpa Durian i Europa i asiatiska livsmedelsbutiker (Chinatown, Kampung Indonesien, etc) i stora städer.

Varningar

 • När du öppnar Durian, vara noga med att inte skära dig.
 • Du kan bötfällas om du tar en Durian någonstans där de är förbjudna.
 • För vissa, Durian smakar och känns som lök i en påse med vatten kvar för att skämma bort i varmt solljus.

Saker du behöver

 • En vass kniv eller ett skodon (sandal eller sko) med en tjock sula
 • Tidning