Wki

Hur man äter en kronärtskocka

Om du aldrig har ätit en kronärtskocka, kan du vara på en förlust när de konfronteras med beredning eller konsumera något. Förfarandet är inte intuitivt - du behöver inte bara pop bladen i munnen och tugga bort, annars tuffa fibrer och vassa tips blad kommer utlösa förödelse på din hela matsmältningssystemet. Men när närmade korrekt, kan en kronärtskocka vara en god, hälsosam och ovanligt tillägg till varje måltid.

Steg

Hur man äter en kronärtskocka. Skär av vassa blad tips med en kronärtskocka kniv eller sax.
Hur man äter en kronärtskocka. Skär av vassa blad tips med en kronärtskocka kniv eller sax.
 1. 1
  Skär av vassa blad tips med en kronärtskocka kniv eller sax. Detta är valfritt, men det gör att äta kronärtskocka mycket lättare senare.
 2. 2
  Koka kronärtskockan i saltat vatten eller ånga dem i 20-45 minuter, tills de är mjuka. Täck inte potten om kokning, annars syror i kronärtskocka inte kommer att kunna fly, och de kommer att vända kronärtskockor brun. Du kan också mikrovågsugn dem, individuellt förpackade i plast, för 8-15 minuter, eller lägg dem i en tryckkokare i 20 minuter. Du vet att det är gjort när du drar på ett blad och den kommer undan med lite motstånd.
 3. 3
  Tappa dem upp och ner.
 4. 4
  Ta de yttre bladen av en efter en och håller som en potatis chip. Ta en titt på det - du ska kunna se den ätliga delen ganska tydligt. Det är ljusare i färgen och ner vid basen av bladet, där det var kopplad till hjärtat.
 5. 5
  Coat spetsen (den del som var kopplad till hjärtat av choke) i vilken dip har erbjudits. Några vanliga dips är:
  • Majonnäs (prova att blanda med lite balsamvinäger eller soja)
  • Blandning av vitlök och smör
  • Blandning av olja, salt och vinäger
  • Smält smör
  • Ranch dressing
 6. 6
  Försiktigt nibble eller skrapa bort ömma bitarna i botten av bladet genom att sätta bladet i munnen, stänga tänderna på den, och dra bladet utåt. Den "goda delen" kommer loss från mer Woody, fibrösa delen av bladet lätt och lämna välsmakande bit för dig att njuta.
 7. 7
  Kasta de kvarvarande bladen i en container eller i en hög på din tallrik.
 8. 8
  Fortsätt tills du kommer till de mindre center bladen som inte har mycket meatiness till dem. Dessa bladen ser lite annorlunda än de yttre bladen och ofta har en genomskinlig kvalitet med lite lila på dem.
 9. 9
  Kräng av bladen. Beroende på hur väl kokta kronärtskockan är, kan du lyfta ibland utanför de mindre inre bladen alla tillsammans för en sista dopp i såser och bita ändarna av fint (men äter inte de vassa spetsar). De täcker en finare, nästan hårig tillväxt bara på toppen av hjärtat av kronärtskocka. Vissa människor kallar denna del av "choke", vilket är vad du kommer att göra om du äter det, eftersom det är väldigt taggiga.
 10. 10
  Ta ut choken med försiktiga rörelser med en gaffel eller den tandade kanten av en kökskniv tills du är nere till hjärtat. Detta är ett mycket viktigt steg och ofta där människor går fel utan ordentlig instruktion.
 11. 11
  Äta ditt hjärta ut. Hjärtat av kronärtskocka är den mest prisade partiet och ofta den enda delen restaurang kockar använder i sina recept, men hemma kan du njuta av hela kronärtskocka erfarenhet. Njut.

Tips

 • Ångande kronärtskocka i en stor gryta på en ångande rack med ungefär en tum vatten på medelhög håller smaken i mer.
 • Det är trevligt att doppa kronärtskockor i en liten skål med smält smör innan du äter.
 • Kasta inte stammen, eftersom det kan vara nästan lika välsmakande som hjärtat när kokta. Bara ta en titt på det när det tillagas och skära av eventuella riktigt trådiga eller Woody bitar, och äta resten med hjärtat!
 • Kronärtskockor kan också vara fyllda.
 • Se till att du ger ett kasta skål, ungefär en medelstor skål per två personer, när betjänar den kokta kronärtskocka.
 • Om du inte är allergisk mot mjölk, prova kronärtskocka med lite parmesanost. Det smakar gott!
 • Kronärtskockor kan ätas kall eller varm.

Varningar

 • Förväxla inte vad som beskrivs här, en kronärtskocka, med Jerusalem klot> kronärtskockor och kinesiska kronärtskockor, som är helt olika växter som rötterna äts.
 • Lägg inte de kasserade delarna i soporna förfogande. Kompost, om möjligt, annars bara sätta dessa i soporna (eller gård / matavfall, om ditt skräp bort ger detta).

Saker du behöver

 • Kasta skål (för resterna av de redan ätit blad)
 • Dipsås
 • Massor av servetter