Wki

Hur du straffa dina barn för rökning

Alla är väl medvetna om de hälsorisker som är förknippade med rökning, men barn och tonåringar är fortfarande sugen på att testa det. Har du fångat ditt barn med en cigarett? Här är hur man ska straffa dem och - viktigast av allt - stoppa dem från att göra det igen.

Innan vi börjar, är det första du måste göra är att kontrollera dina motiv. Försöker du straffa ditt barn för pinsamt dig? Försöker du straffa ditt barn för att inte göra vad du vill att han / hon ska göra? Eller vill du bara att straffa din son eller dotter?

Eller gör du det här av kärlek? Vill du att ditt barn att vara frisk? Vill du hjälpa ditt barn ur ett missbruk? Ska du hjälpa ditt rykte eller ditt barn. Ibland måste man välja. Om din son eller dotter har varit rökare under en längre tid, kan du behöva ha ditt barn se en läkare.

Steg

Hur du straffa dina barn för rökning. Upprätta kommunikation.
Hur du straffa dina barn för rökning. Upprätta kommunikation.
 1. 1
  Reagera lugnt. Så du gick in i ditt barns rum och fångade dem blåsa bort? Så mycket som du vill att flippa ut, måste du hålla huvudet kallt. Ditt barn kommer att vara mindre benägna att ta till sig vad du säger. Visst du kommer att bli arg, men kom ihåg: du är den vuxna här.
 2. 2
  Ta frestelsen. Ta cigaretten ur ditt barns hand och lugnt be för resten av cigaretterna. Om det finns en, det är utan tvekan mer. Om du hittade ett paket cigaretter, säger, i sina jeans fickan medan du gör tvätten, måste du konfrontera ditt barn lugnt med bevis i hand.
 3. 3
  Diskutera. Det stämmer, diskutera, inte föreläsa inte. Kommunikation är nyckeln, särskilt när ett ämne är så viktigt som detta. Följ denna lös riktlinje, och samtalet ska gå (ganska) smidigt:
  • Börja med att fråga om de fick cigaretter. Hotar inte att kalla sin väns mamma eller du kommer aldrig få ett ärligt svar.
  • Om det behövs, tala om för dem att de inte får umgås med vem försåg dem med cigaretter. Förklara varför. Var förnuftig, säger, "Nu, du vet att jag inte kan låta dig umgås med (ange namn här) anymore, just här är inte okej, och jag är säker på att du förstår varför?".
  • Fråga ditt barn vad de tyckte så tilltalande om cigaretter. Var det grupptryck? Viljan att se cool? Ta vad ditt barn säger och vederlägga det - säger, "Vilken typ av vänner vill att du ska dö Vad kommer de att du ska göra?" eller "Känner du dig sval nu? Tänk om dina vänner ser dig just nu?" Återigen, inte vara hård eller grym, vara ärlig.
  • Påminn ditt barn om de avigsidor rökning: gula tänder, rynkor, cancer, illaluktande andedräkt, andnöd, sprött hår och illaluktande kläder. Relatera dessa saker till deras vardag - "Hur skulle du känna om du lutade sig över att äntligen kyssa den där tjejen du har en crush på, och nästa dag i skolan, du hör att hon berättade för alla hur illa din andedräkt stank?"
  • Om du har ett förflutet med rökning, berätta en kort historia om din första erfarenhet med rökning. Gjorde din pappa fånga dig och tvinga dig att tugga en cigarett upp? Gör din tonåring skratt med en berättelse om dig själv. Men se till att få allvarlig igen och säger, "Så ni ser, jag har varit med om detta också. Jag insåg att det är bara inte värt det. Jag ville inte svika mina föräldrar eller påbörja en ohälsosam livsstil."
 4. 4
  Utbilda. Ge ditt barn den information de behöver för att inse att rökning är ohälsosamt och dödligt. Du kan plocka upp pamfletter riktade mot barn på varje vårdcentral eller sjukhus väntrum. Dela en personlig berättelse, gjorde Uncle Mike förgås i lungcancer? Förklara sjukdomen och hur det påverkade hans familj. Var inte alltför grafiskt med yngre barn, dock.
 5. 5
  Upprätta kommunikation. Ju tidigare du ställer in god kommunikationsförmåga, desto lättare blir det för ditt barn att be dig om rökning. Ditt barn kommer att respektera och värdesätter din åsikt. Alla föräldrar vill att vägleda sina barn genom livet, undvika så många faror som möjligt. Tja, är dina barn inför sina egna frestelser: i skolan varje dag, i parken med vänner, och på sleepovers. De behöver någon som verkligen är i sitt hörn, som de alltid kan lita på.
 6. 6
  Upprätta regler. Låt ditt barn vet att det inte är okej att röka i ditt hem. Du betalar räkningarna och ditt barn ska följa dina regler. Låt inte ditt barn att röka hemma så att de är "inte någon annanstans, gör som-vet-vad." Var tydlig med reglerna - skriva ner dem om det behövs - och starkt genomdriva dem.
 7. 7
  Ge eller ta. Straff handlar om mer än diskussionerna och beslutsfattandet, det handlar om den totala upplevelsen. Ovanstående åtgärder är en bra början, men du måste också ge eller ta:
  • Ge ditt barn extra sysslor. De kunde diska varje kväll efter middagen för en månad. De kunde städa badrummet. Ge dem en anledning att inte göra det igen.
  • Ta bort något. Ta bort TV från sitt rum, ta bort deras telefon privilegier, eller vägra att låta ditt barn att gå på fester eller övernattningar. Varför skulle ditt barn ändra sitt dåliga beteende om de inte förlora något? Tänk på det: du skulle äta snabbmat och dricka massor av alkohol varje dag om du inte upp i vikt, eller hur? Samma för dina barn.

Tips

 • Lugnt be ditt barn varför han eller hon har varit rökare. Många människor röker när de är deprimerade. Din son eller dotter kan gå igenom något som du inte känner.
 • Håll dig lugn. Ditt barn är, trots allt, ett barn. De kan skrika, gråta, argumentera och klaga, men du är vuxen.
 • Var respektfull
 • Vara kärleksfull
 • Om du fångat ditt barn röker en annan substans än tobak, justera ovanstående information för att passa dina behov.
 • Om du är mycket allvarligt om ditt barns hälsa, och om du nu röker, gör en deal med ditt barn. Berätta för dem, "Låt oss göra en deal. Jag ska sluta röka, och du kommer att sluta röka. Jag ska hålla ett öga på dig och du kan göra samma sak för mig. Vi båda behöver vara friska, och detta kan vara den bästa möjligheten för det. Vi är på jämn mark nu. "

Varningar

 • Om du för närvarande röker, det kommer att bli mycket svårt att för ditt barn att ta dig på allvar. Hur kan du föreläsa hälsoriskerna med rökning när man själv är en del av det?
 • Räkna med ett negativt svar, men bli inte förvånad om din tonåring vill sluta men vet inte hur
 • Ilska kommer att uppmuntra din tonåring att röka mer
 • Om din son eller dotter har rökt under en lång tid, är det inte troligt att han eller hon kommer att kunna stoppa utan ansträngning.
 • Om ditt barn är över arton år, du juridiskt har inga rättigheter att göra din son eller dotter att sluta röka.
 • Varje författare till denna artikel har en något annorlunda inställning till föräldraskap.