Wki

Hur att disciplinera ett barn på ett effektivt sätt utan aga

Föräldraskap är både en utmanande och givande erfarenhet. Som med alla jobb, det kräver en stor uppsättning av "verktyg" för att vara effektiv. Välja att inte smiska ditt barn kan vara lite svårare eftersom det kräver lite mer eftertanke, planering, tid och kreativitet. Följ dessa steg för att upptäcka olika tekniker som du kan använda separat eller kombinera för att bli en mer effektiv förälder.

Steg

Hur att disciplinera ett barn på ett effektivt sätt utan aga. Välj inte att smiska.
Hur att disciplinera ett barn på ett effektivt sätt utan aga. Välj inte att smiska.
 1. 1
  Välj inte att smiska. Detta kan tyckas självklart, men det finns en värld av skillnad mellan att välja att smiska under vissa omständigheter och förklara för dig själv och andra att du aldrig kommer att smiska dina barn.
 2. 2
  Berätta för din familj och vänner. Det bästa sättet att främja icke-spanking disciplin är att låta andra se ditt barns goda uppförande. Ge din familj med alternativa metoder för disciplin om du känner någon annan kan smiska dem.
 3. 3
  Läs om barndom utveckling (se länkar nedan). Om du vet vad ditt barn rimligen kan förstå vid en viss ålder, och hur de behandlar information, kommer du att vara bättre förberedda för att veta när disciplin är nödvändigt och när det är bäst att bara ignorera vissa beteenden.
 4. 4
  Prova olika tekniker. Vissa kan fungera bättre för dig och ditt barn än andra.
  • Naturliga konsekvenser. Grundtanken bakom denna metod är att låta naturen ha sin gång när det är lämpligt. Några exempel: Om ditt barn lämnar sin leksak utanför det kan gå vilse eller förstört. Om ditt barn lämnar sitt paraply i skolan, kommer han bli blöt nästa gång det regnar. Om ditt barn har glömt sin lunch, går hon hungrig tills hon kommer hem.
  • Logiska konsekvenser. Ge en logisk konsekvens när det inte finns någon naturlig följd (som i fallet med syskon A bryta syskon B leksak när syskon B är mycket yngre) eller när den naturliga följden kan vara för farligt (exempelvis fallet med ett barn som försöker köra ut i mitten av vägen). Berätta för ditt barn vad konsekvenserna blir för fortsatt dåligt uppförande. Miste om saker, som en godnattsaga för mycket små barn, eller en planerad aktivitet för ett äldre barn, kan ofta vara värre än en smack.
  • Distraktion. Med småbarn och unga förskolebarn, kan distraktion vara ett effektivt verktyg för att styra uppmärksamheten från något som de vill göra (det är olämpligt) till något som är lämpligt. Till exempel, om ett barn vill hoppa på salongen, föreslå att gå ut och hoppa på studsmattan (att låta dem hoppa lämpligt) eller gå en promenad till parken (som uppfyller en önskan att vara fysiskt aktiv), eller ens något helt orelaterat som att playdough (detta kan vara mindre effektivt om barnet vill fysiskt koppla). Du kan använda alternativen för något olämpligt / oönskat att barnet vill göra eller har och ju närmare ditt alternativ är vad de vill ha, desto mer sannolikt är det att du lyckas förändra sin inriktning. Det viktiga är att göra distraktion ljudet så lockande och spännande som möjligt (och inte dra uppmärksamhet till den oönskade aktiviteten / object - du försöker att få dem att glömma det).
  • Positiva disciplin. En teknik som ser dåligt uppförande som en möjlighet för att lära nya beteenden. (När ditt barn har lärt sig sin leksak är förstörd, kan du visa henne hur man organiserar sina saker.) Inkluderar även positiva förebilder i hur du som förälder, agera, och eliminera negativa språket. Så istället för (eller utöver) sade, "gör inte så", ge viss riktning genom att säga, "Varför gör du inte det här stället."
  • Belöningssystemet. Avsett som ett komplement till andra metoder för disciplin, förlitar belöningssystemet på dig att gå ut ur ditt sätt att berömma positiva beteenden (till exempel tacka ditt barn för att hjälpa till med något, kommentera hur trevlig och lugn ditt barn har varit under de senaste halv timme, etc). Det är mycket lätt att förbise när ditt barn är att vara bra, men det är i allmänhet alla gånger han eller hon inte är dåligt.
  • The Point System. Ge poäng för gott uppförande och ta bort poäng för dåligt uppförande. I vissa hushåll, ackumulerade "poäng" handlas för belöningar. I andra, privilegier baserade på beteende, och sjunker under en viss punkt nivå kan orsaka en förlust av privilegier. Var försiktig så att barnet inte börjar att göra saker bara för poäng snarare än att det är en bra sak att göra.
  • Kombinera de tekniker eller skapa nya som fungerar för dig.
 5. 5
  Hitta support webbplatser för att hjälpa dig. Projekt NoSpanks (www.nospank.net) och Centrum för effektiv disciplin (www.stophitting.com) har några mycket användbar information för människor som skulle vilja alternativ till aga. Var noga med att läsa Hur att disciplinera ett barn för andra idéer.
 6. 6
  Håll på det. Om du är van vid spanking, kan ingen spank tekniker ta tid att vänja sig.
 7. 7
  Granska resultaten granska ditt barns senaste beteenden, fundera på vad som fungerar och vad som inte fungerar, och justera din teknik.

Tips

 • Barn lär sig genom föräldrarnas exempel. Föräldrar som är aggressiva har ofta barn som är aggressiva. Föräldrar som arbetar positivt med konflikter i allmänhet har barn som arbetar positivt med konflikter.
 • När du känner att du vill smiska ditt barn, låt ilskan passera och separat alla från situationen.
 • Kom upp med en rad möjliga straff, och eskalerade straff för återfall i brott. Vad händer om ditt barn är oförskämt, inte lyssna på dig, gör något farligt, inte kommer att dela, inte etc. inte försöka göra en annan regel för varje tänkbar situation, kan många saker buntas enligt lyssnar inte.
 • Tala direkt, ser inte bort från ditt barns ögon. Du måste hålla fast, direkt, och meddela ditt barn att vad de gjorde är oacceptabelt. Det finns ingen anledning att skrika, bara tala ordentligt och väldigt direkt.
 • Om du är en förälder som har tidigare förlorade, kan du märka en försämring av beteende innan det blir bättre. Detta är normalt eftersom dina barn är helt enkelt att testa huruvida du kommer att smiska dem. Förutsatt att du disciplinera dem på något annat lämpligt sätt, kommer deras beteende förbättras i ungefär en vecka eller så.

Varningar

 • Några av dina närmaste familjemedlemmar (dvs. föräldrar, svärföräldrar, syskon) kan vara ovilliga att respektera ditt beslut att inte smiska. Försäkra dem om att du inte blir en tillåtande förälder, och ge exempel på situationer där du var framgångsrika.
 • Inte felaktigt anta att det enda alternativet till aga är att göra ingenting. Det är falskt.
 • Icke-aga betyder inte icke-disciplin. Du måste vara en aktiv deltagare i ditt barns disciplin. Detta innebär inte att låta ditt barn komma undan med dåligt beteende, planera eventuella straff i förväg, och efter igenom när de missköter sig.
 • Låt folk veta att du inte godkänner aga, och begära att andra följa efter. Var beredd att erbjuda några metoder om det behövs.
 • Din make måste stödja ditt beslut för att det ska vara effektivt. Om du är osäker, kan du testa det på en månad för att se hur det fungerar.