Wki

Hur ta hand om ett dräktigt sto

Att ta hand om ett dräktigt sto kan vara svårt om man gör det hårt. Vilket gör processen enkel kommer att vara till hjälp för dig, stoet och den växande föl.

Steg

Hur ta hand om ett dräktigt sto. Se till att du har en stor hage för stoet att beta och motion, under de kommande månaderna innan födseln.
Hur ta hand om ett dräktigt sto. Se till att du har en stor hage för stoet att beta och motion, under de kommande månaderna innan födseln.
 1. 1
  Se till att du har en stor hage för stoet att beta och motion, under de kommande månaderna innan födseln. Denna större paddock blir stoets hem för de första 8 och en halv månad. Denna paddock ska ha 24/7 tillgång till vatten, tak över huvudet och adekvat stängsel.
 2. 2
  Inse att de närmaste månaderna är viktiga för tillväxten av föl. Om stoet har otillräcklig foder, näringsämnen och vatten, får fölet avbrytas på grund av uttorkning eller någon annan naturlig orsak. Omvänt är en fet sto mer sannolikt att producera ett föl med vinklade ben missbildningar och hon kommer att vara mycket mer benägna att svårigheter fölning. Lätt regelbunden motion är bra för ett dräktigt sto!
 3. 3
  Titta in rätt vaccinationsschema för dräktiga ston. Detta kommer att säkerställa att hon passningsspel på högerkanten immunceller till fölet.
 4. 4
  Var uppmärksam på säkerheten och nutrition. Stoet behöver inte vara bevakad 24 timmar om dygnet. Men hon bör kontrolleras dagligen för att se till att allt löper smidigt. Hennes utfodring program ska bestå av grovfoder eller bulk och livsmedel rika på protein, energi, mineraler och vitaminer. För ett sto av 15 händer en diet skulle bestå av ca: 7 kg per dag av hög kvalitet grovfoder (bra kvalitet hö). Om hon är på bete rikligt hög kvalitet betesmark detta kan minskas. En balanserad koncentrat mäsk innehållande agnar, en god kvalitet mineraltillskott och en hög energi / proteinfoder. Många foderleverantörer erbjuder en balanserad 'mare mix "som bara behöver blandas med agnar. Följ anvisningarna med födohastigheten - vissa flöden är mer koncentrerade än andra, så det är bara "ge henne en hink" är inte rätt metod. Hennes behov kommer att förändras eftersom graviditeten fortskrider, följ råden på förpackningen.
 5. 5
  När stoet äter, bara mata nog så att hon ska äta det sedan gå därifrån. Ha tillräckligt grovfoder (hö eller bete) så att stoet kan äta som hon vill - hästar "sipprar matare", och bör ha tillgång till grovfoder hela tiden. Undvik att mata ditt sto på morgonen och kvällen och hon har ingenting i mellan - om hon inte har tillgång till bete, foder hö i en liten väv hö netto att förlänga matdags så mycket som möjligt. Detta gäller alla hästar, speciellt i stallet, och minskar förekomsten av tarmen magsår och kolik.
 6. 6
  Träna ditt sto. Om hon är en ridhäst, kan du rida henne lätt upp till grunden när hon föl, men det är helt upp till dig. Alternativt kan du lunge henne, och brudgummen henne att få blodet cirkulerar. Om stoet används till tillgivenhet och uppmärksamhet, kommer hon att vara mindre benägna att vara aggressiv eller otrevlig när fölet är fött. Hantering hennes spenar och under hennes mage är en mycket bra idé - ston ovana att denna typ av kontakt kan sparka på fölet när den försöker sjuksköterska!
 7. 7
  När stoet är ungefär en månad till fölning, flytta henne till en mindre gård där hon kan springa runt, men det är mer skyddad och är inhägnad för att skydda från vilda hundar osv. Vid denna tid, öka hennes foder något, men gör inte lägga till något nytt, eftersom detta kan störa hennes system och orsaka kolik, etc.
 8. 8
  Känna igen tecken på sena graviditeten.
  • Ca 2 veckor innan fölning, kommer du att se henne gravid mage flyttar från ett hängande läge till ett läge som fyller ut hennes flanken.
  • När hon har ca 1 vecka för att gå, kommer du att märka hennes juver ökar, vissa ston du inte beroende på hur många föl som de har haft.
  • Om 4 dagar innan, skulle fölet har flyttat tillbaka till den position att födas.
  • Om 24 till 48 timmar före förlossningarna, kommer stoets spenar bli vaxartad. Detta föregår den första mjölken, eller "råmjölk" som innehåller de immunceller avgörande för din föl hälsa. Föl föds inte med immunceller i blodet - de får dem från stoets råmjölk. Om du följer den rätta vaccination rutin för stoet under månaderna fram till förlossningen, kommer hon vidarebefordra all immunitet dina föl behov. När stoet blir närmare, kanske "caps" ramlar av och mjölk kan sippra ut - du kan se det som en gummiliknande beläggning på benen. Om ditt sto kör en hel del mjölk innan hon föl, kan hon passera alla hennes råmjölk och beröva fölet för det är viktigt immunitet. Detta lämnar föl svag och ytterst mottaglig för infektioner. Din veterinär kan enkelt kontrollera dina föl immunitetsnivåerna med ett blodprov vid 24 timmars ålder. Om du misstänker att ditt sto har passerat alla hennes råmjölk innan fölning, fråga din veterinär för ett serum glutaraldehyd test (IgG test), det är billigt och lätt att göra, och kan göra en stor skillnad för den tidiga hälsa ditt föl.
 9. 9
  Du kommer förmodligen missa fölets födelse eftersom de vanligtvis föl i de tidiga timmarna av morgonen mellan 12 och 5. Men om du har tur nog att se det, hålla i bakgrunden när du kan få henne att sluta skjuta och ändra den naturliga processen. Inte skrämma henne inte med kamerablixtar eller en folksamling tittar. Hon kommer att bli rastlös när hon förbereder sig för att föl och kan stimulera staket, tass på marken och rulla flera gånger. Så småningom kommer hon att lägga sig ner och börja trycka på allvar. Det första synliga bör vara en del av den blåvita membranet, då de främre hovar av fölet med nosen vilande på toppen. Från denna punkt bör det ta maximalt cirka 20 minuter för leveransen skall ske. Längre än detta, eller något annat än framtassarna och presenteras näsa, och du bör ringa din veterinär. Om membranet är klarröda stoet är att ha en "röd väska 'leverans, vilket innebär att moderkakan har separerat från livmodern tidigt. Detta innebär att föl tar inte längre emot syre från sto via placentan, och kan allvarligt äventyras. (Se Neonatal Felaktig inställning syndrom eller "dummy föl ') Det är viktigt att fölet levereras så snabbt som möjligt i det här fallet. Ring veterinären.
 10. 10
  Om du upptäcker att stoet har fölat, se till att moderkakan membranet är helt - Sprid membranet ut på marken, bör det finnas en stor tår där fölet uppstod. Alla bitar som saknas min behållas inne stoet orsakar svåra infektioner och blodförgiftning. Din sto visar kolik symptom och en snabb ökning av temperaturen under de närmaste dagarna, om så är fallet. Membranet bör vara en frisk rosa färg, kan en grön eller gul rösterna indikera placentitis och brun muck innebär att fölet har passerat några mekonium under födelseprocess, ett vanligt tecken på en långvarig eller svår förlossning. Om membranen vänds ut en röd väska leveransen är mycket troligt. Ibland kan det ta en stund innan stoet att passera membranet - dra aldrig membranet från stoet eftersom detta kan riva det eller låta henne blödning. Om det drar ut på marken eller trasslar benen kan bindas upp till en boll med snöre.
 11. 11
  Se till att fölet är levande och promenader. Din föl ska börja försöka stå ganska snart efter fölning, och bör vara omvårdnad inom två timmar som mest. Kontrollera sina reaktioner och titta runt paddocken för klibbiga svarta gödsel (kallas Mekonium), vilket är den första gödsel fölet passerar strax efter födseln. Detta kan vara svårt att passera, särskilt för hingstar som deras bäcken är smalare. Om fölet visar tecken på en bibehållen mekonium (upprepade ansträngande, flaggning eller upprörd omkoppling av svansen) administrerar ett lavemang eller ring din veterinär att göra så.
 12. 12
  Se till fölet drycker och urinerar. Om den inte gör det, titta under de närmaste 24 timmarna och om inget händer, ringa veterinären att titta på fölet.
 13. 13
  Vid första du kanske vill behålla föl och sto i en liten gård, men efter ca 3 dagar, flytta fölet till en större hage och låta fölet övningen.
 14. 14
  Leg missbildningar är vanliga hos unga föl och en del är mycket hjälpta av att förlänga förlossningen tid. Om ditt föl har slappa senor ('ned på stötdämparna "- fölet kommer att gå på hälarna eller ens kotor eller fetlocks, och hovarna tippar uppåt med tårna från marken) box eller gård resten är lämpligt att stoppa den igång om och skadar sina ben. Detta tillstånd kommer att lösa sig när fölet stärks. Kontrakterade senor, där fölet "välvda över" och går på tårna, kan kräva skenor för att minska risken för att dra senor och ligament från sina fästen.

Tips

 • Kontrollera att du har foder och vatten tillgängligt hela tiden, kommer stoet dricka efter födseln och en uttorkad sto kan förlora sin mjölk.
 • Bli inte rädd om stoets aptit sjunker lite, hon har en mage full av föl så det finns inte mycket utrymme för mat. Men några plötsliga förändringar i hennes beteende, eller hon går ut hennes foder helt, är en källa till oro och ökad observation.
 • Du kan städa upp stoet och ta bort blodet så att flugorna inte lockas.
 • Försök att hitta någon som har erfarenhet med fölning ston som du kan spendera lite tid att lära sig detaljer som missats i böcker och informationssidor. Volontärarbete några helger på ett stuteri är ett utmärkt sätt att lära sig, och det är absolut värt ansträngningen att rengöra några stall för återlämnande av direkta erfarenheter och observation.
 • Föl kan bli allvarligt sjuka inom en mycket kortare tidsram än vuxna hästar. Observation är nyckeln till att fånga problem innan de blir problem. Om du har några tvivel eller frågor, be om råd.
 • En fölning larm är bra så att du kan titta på fölning om stoet är benägna att ha problem, eller dess stona första föl.

Varningar

 • Ge sto och föl massor av uppmärksamhet, men vara beredd att acceptera att de kanske inte vill att folk runt dem hela tiden.
 • Motstå frestelsen att "baby" din föl. Behandla det som en liten häst - dåligt beteende som nafsa, munnen eller klampa som tolereras i ett "gulligt föl 'blir farlig som hästen växer upp. Dessa beteenden är ett tidigt inrättande av hjordinstinkt och hackordning, och om ditt föl får veta att det kan publiken eller bita dig, kommer det att se dig som mindre framträdande än sig själv och du kommer att få problem senare.
 • Vissa ston kan bli överbeskyddande eller "föl stolt" och aggressiva mot människor eller andra hästar. Massor av hantering och tillgivenhet innan hon föl kommer att visa henne att du inte är ett hot, och hennes efterföljande njutningen av ditt företag kommer att föras vidare - föl lär sig genom exempel!
 • Sätt en grimma på fölet och hantera dem en hel del under de första månaderna, så de kommer att vänja sig vid människor och kontakt. Lär ditt föl för att plocka upp sina fötter och underhållas och spolas.
 • Se till att stoet flyttas bort från alla hingstar eller valacker när de är redo att föl.
 • Om stoet är en första gången foaler, sätta inom synhåll för ett annat sto som är avslappnad och avvecklas. Även nästa dörr låter stoet att ha företag utan att bli trångt. Det är bättre att inte sätta henne in med en annan häst eftersom det kan göra henne orolig (ston kommer naturligtvis lämna besättningen till föl ensam) och ibland några ston försöker "stjäla" andra ston föl. Även en annan häst närmar av nyfikenhet kan göra stoet stå upp tidigare än hon annars skulle bryta navelsträngen tidigt och beröva föl av navelsträngsblod bör få.
 • Kontrollera att du har uppgifter om din veterinär hands under veckorna fram till fölning. Detta borde vara en häst veterinär upplevt med föl arbete, inte små djur vet som ser din hund eller katt.
 • Se till att bete är lämplig. I vissa delar av Mellanvästern, vissa gårdar har fescue i sina betesmarker. Detta är inte bra för dräktiga ston under de senaste 3 månaderna av graviditeten, det orsakar säcken för att bli så tufft, att fölet inte kan komma ut, och kommer att dö om ingen är där för att hjälpa. Veta vilken typ av gräs du har. I Missouri människor sätter sina ston i en torr massa med massor av bra hö.

Saker du behöver

 • Kontakta antal veterinärer.
 • Torch
 • Anteckningar - skriv ner tiden för varje steg när det händer (sto ligger ner, första presentation av föl, leverans av föl, föl står, föl sjuksköterskor, passerar mekonium etc) detta är ovärderligt för veterinären om fölet behöver någon behandling. Även om du tänker att åter föda stoet, som har sin historia finns gör det lättare att avgöra om något är utöver det vanliga i framtiden foalings.