Wki

Hur man tränar en katt att sluta göra nästan vad som helst

Har din katt har dåliga vanor som dig galen? Träna din katt att inte hoppa upp på köksbänken, klättra på soffan, repa på möbler, eller vad beteende du vill sluta. Här är hur.

Steg

Hur man tränar en katt att sluta göra nästan vad som helst. Hitta roten till problemet.
Hur man tränar en katt att sluta göra nästan vad som helst. Hitta roten till problemet.
 1. 1
  Hitta roten till problemet. Försök att räkna ut din katts motiv. Till exempel, om det urinerar utanför lådan, kan det ha hälsoproblem som orsakar smärta när man kissar. De kommer att associera lådan med smärta, och undvika det. Alternativt, om katten vanligtvis går till kattlådan och du har plötsligt hittat "överraskningar" någon annanstans, kan det gillar inte strö i sin box om du har bytt varumärken. Försök oparfymerat kull om den är doftande, eller vice versa. Ge din kisse att fälla innan du antar att det finns en beteendemässiga problem. Om du är säker på att varken dålig hälsa eller brist på utbildning är inte orsaken, och du absolut inte kan leva med det beteendet, läs vidare.
  • Vet skillnaden mellan en medfödd reflex och beteendemässiga problem. Till exempel kommer de flesta katter alltid känner sig tvingade att repa på objekt såsom soffor eller stolpar. Istället för att försöka träna impulsen ur dem, omdirigera den till en acceptabel mål, såsom en klösbräda (se tips).
 2. 2
  Ändra dess miljö. Din katt kan uppvisa frustrerad eller upprörd beteende på grund av en dålig tidigare erfarenheter - till exempel om det var en gång uppskrämd medan du använder sin kattlåda, kan det vara ovilliga att göra det igen i samma område. Prova att flytta kattlådan till en tystare plats. Alternativt, om du märker att din katt eliminerar på samma plats om och om igen, försöka placera sina matskålar där - det kommer att undvika eliminering där den äter.
 3. 3
  Avskräcka beteendet. Katter ogillar vatten och högfrekventa ljud. Nästa gång du fånga din katt att begå brottet, spruta den med vatten och gör en skarp "Psssst" ljud eller skaka en burk med småpengar samtidigt. Försök att placera dig så att katten inte ser du sprutar det - du vill att det ska associera vattnet med dåligt beteende, inte med din närvaro.
  • Squirting kanske inte fungerar med alla typer av katter. Några långhåriga katter kan inte känna vattnet på grund av arten av deras päls. Hitta en skvätt-flaska med en starkare tryckvåg, eller prova en högfrekvent visselpipa. Använd inte konserverad luft.
  • För att avskräcka din katt från vissa områden, såsom räknare eller specifika fönsterbänkar, scatter citrusfrukter skalar runt området. Katter stöts bort av citroner och apelsiner på grund av den sura lukten, också, är citrus mycket giftigt för kattdjur Vid förtäring, så katter naturligt undvika det. Du kan också använda dubbelhäftande tejp eller flexibla spikar gummi (de är ofarliga och som gjorts speciellt för detta ändamål) för att göra området oattraktiv. Katter gillar inte att få sina tassar fastnat eller stack, så de kommer att undvika det.
 4. 4
  Erbjud slumpmässiga belöningar. Om du försöker få din katt att använda kattlådan igen, ge det en liten fest och ett husdjur när du ser att det lyckas. Erbjud en belöning för varje gång först, därefter avsmalnande nedåt och gör belöningar slumpmässigt. Detta kommer att lära din katt att gott uppförande har positiva återverkningar, och göra det mer sannolikt att fortsätta att göra det på egen hand även om det inte belönas varje gång.
 5. 5
  Få hjälp. Om du fortfarande har problem med omskolning din katt, läsa böcker om rättelse feline beteende för några fler tips. Som en sista utväg, överväga att kontakta ett djur beteendevetare / tränare för professionell rådgivning.

Tips

 • Göra klösbräda tillgängliga för din katt och berömma dem när de använder dem kraftigt reducerar sannolikheten för att de kommer att repa dina möbler. Det är viktigt för katter att kunna repa på saker, och om inget finns, verkar dina möbler som ett bra alternativ. Om klösbräda inte verkar få deras uppmärksamhet, försöka behandla dem med kattmynta spray eller flingor. Om du inte har råd med en klösbräda, försöka hitta en lång och avsmalnande träbit, limma några gamla, mjuk matta till den. Detta fungerar bra för alla åldrar och storlekar av katter.
 • Om du har en ny kattunge, lär det acceptabla beteenden från dag ett. Till exempel, mata inte det på eller i närheten av bordet, så att det inte kommer att leta efter mat på det.

Varningar

 • Aldrig attackera en katt. Det fungerar inte och kunde traumatize dem, särskilt om de är fortfarande ung. Om du behöver förstärka din "Nej," Försök klappar högt.