Wki

Hur man bedömer tjog kondition hos nötkreatur

Kondition är en av de viktigaste sakerna att veta om när boskapsskötsel. I avelsdjur (kor, kvigor och tjurar), är kondition nära relaterat till fertilitet och vallfoder konvertibilitet. I beefers (stutar och kvigor som föds upp för köttproduktion), bestämmer den vård, förmågan att vinna, och när djuren är färdiga för slakt.

För de följande stegen i den här artikeln, är du fri att använda vad poäng du vill, men den kanadensiska poäng kommer att användas nedan.

Steg

Hur man bedömer tjog kondition hos nötkreatur. Eye upp allmäntillstånd kon.
Hur man bedömer tjog kondition hos nötkreatur. Eye upp allmäntillstånd kon.
 1. 1
  Förstå vad kroppen scoring är. Kondition scoring (BCS) är, per definition, graden av fetma på kroppen av ett djur Det finns två olika skalor av scoring som man kan använda för att bedöma tillståndet hos nötkreatur.:
  • 1 till 9, vilket är den europeiska poängsystem (eller vissa kallar detta som köttdjur poängsystem), eller
  • 1 och 5, vilket är den skotska (eller kanadensisk) poängsystem, eller, för vissa, mjölkkor poängsystem.
  • En (1) avser extrem avmagring, och 5 (eller 9) hänvisar till alltför fett eller feta.
 2. 2
  Få boskapen i. Runda upp korna med att få dem i hanteringen anläggningen och krossa eller pressa ränna.
  • Kondition scoring, särskilt med köttkor, behöver göras när de är återhållsamma. Vissa kor kan vara så tama att de kommer att låta dig röra dem, men de flesta bör vara fastspända med en huvud-grind för att göra poäng.
 3. 3
  Eye upp allmäntillstånd kon. Använd dina ögon är ett sätt att bedöma kondition, men det kan vara svårt med nötkreatur, som Highland eller Galloway nötkreatur, eftersom det tjocka håret döljer en hel del av vad du kan känna av beröring. Nötkreatur som har sina vinterjackor på kommer också ställa samma fråga till dig.
 4. 4
  Arbetet med djurets högra sida. Den till vänster kommer bara hindra din förmåga att göra en korrekt poängsättning på kon.
 5. 5
  Börja med området ovanför den sista revbenet och ryggraden ovanför den punkten. Området mellan sista revbenet och krokarna (första hip utbuktning) är ett stort område som används för att bedöma BCS. Notera den fett som täcker över revbenen och ryggrad i detta område. Sedan arbeta dig över krokarna och stift, den Thurl och tailhead av djuret. Notera följande (med kanadensiska eller Dairy Body metod skick Scoring):
  • BCS av 1: Hela djuret kommer att vara extremt tunn, vilket kommer att vara mycket märkbar i kor som har en kort päls. Alla skelettdelar är synliga, utan fett i svansen bryggor eller bringa, och inte heller kommer det att finnas någon muskelvävnad eller yttre fett närvarande. Individuell kotor på ryggraden är uppenbara, och du bör kunna placera fingrarna mellan varje kotor. De korta revben är visuellt framträdande, och de känner skarp vid beröring. Den höftbenet över höften är nedsänkt i, och krokarna och stift är mycket skarp och framträdande.
   • Djur av denna värdering är alldeles för tunn, och är en orsak till stor oro för dem som deltar i djur rädda samhällen som SPCA och även djur-rättigheter människor.
    • Kor denna tunna inte har en bra överlevnad på grund av bristen på fett-och muskelvävnad i och över sina kroppar, undernäring och sjukdom är en mycket hög risk för djur i detta tillstånd.
    • Korna kommer att ha en massa problem kalvning ut med en BCS av 1 på grund av bristen på lagrad energi (fett) och muskelvävnad de behöver när det handlar om den stress kalvning, alltså dystocia kommer att bli ett stort problem för henne. Utmärglade kor ger liten eller ingen mjölk efter kalvning, och kommer tillbaka till väldigt sent, om hon inte får rätt foder och näring för att hjälpa henne upp i vikt.
    • Utmärglade och tunna korna äter mycket på grund av sin sjukdom, och eftersom nötkreatur klarar av en vikt-få process som kallas kompenserande vinst. Tunna korna har en högre temperatur tröskel än fett eller normalt tillstånd kor på grund av bristen på fett och reserver energi som behövs för att överleva kylan.
  • BCS av 2: Hela djuret är tunn, med den övre skelettet framträdande, och det finns vissa muskelvävnad närvarande. Det finns också en viss vävnad under svansen docka, höftben och flank. Individuell kotor kan kännas i ryggraden, men de är inte skarpa. Du ska inte kunna sätta fingrarna i mellan kotorna. Enskilda revben kan också kännas, om de inte blir så skarp som med BCS av 1.
   • Även anses tunn på denna punkt, kommer hon inte vara så hög risk för undernäring eller sjukdom som en ko med en BCS av 1. Dock kommer hon föda tillbaka senare och har mer calving frågor, och fortfarande behöver gå upp i vikt för att uppfattas som en friska nötkreatur.
  • BCS av 3: Detta är idealiskt tillstånd för kalvning. Revbenen är något synligt, och krokarna och stift är synliga, men inte framträdande. Muskelvävnad närmar sig sitt maximum, och det är fett redan bildar bakom skuldran och i bringan området. Ryggraden är något definierat, men det blir svårt att känna toppar kotorna. De korta revben är helt täckt med fett, med fettet börjar sprida sig över rumpan, och enskilda revben kan bara kännas med fast tryck.
   • Kor i detta tillstånd är den idealiska djurhållare, även om de anses vara på gränsen till att vara smal. De är mycket mer benägna att kalva ut på egen hand med liten eller ingen svårighet, och har även möjlighet att producera tillräckliga mängder av mjölk till sina kalvar.
   • Foderkostnader är verkligen sänks när du har kor på detta tillstånd (eller högre), därför att de inte äter så mycket eller har en så hög näringsmässiga krav som kor som ligger under detta villkor värdering.
   • Kritiska låga temperaturer är lägre för kor som dessa (vid ca -20 º C/-4 º F), vilket gör dem mer kunna överleva och även frodas i vintertid.
    • Dock bör dina kor inte vara i detta tillstånd att gå in i månader, detta är villkoret att de ska vara i när våren gräs börjar växa och de kan återfå sin vikt förlorade på vintern.
  • BCS av 4: benstommen blir svåra att identifiera, eftersom det finns uppenbara fettdepåer bakom axeln, vid tailhead, på bringan och över axeln. Ryggen kommer att ha en platt utseende over the top-line, och individuella kotor kan inte kännas. Fettvalkar börjar utvecklas under revbenen och lår, samt enskilda revben känns inte ens med fast tryck.
   • Kor bedöms som måttligt fett till fett på denna punkt, men det är också den optimala betingelser korna bör vara när man går in i vintermånaderna, eftersom detta innebär att de kan matas en lägre kvalitet eller vara på låg kvalitet betesmark utan alltför mycket oroa undernäring oro under vintern. De kommer att gå ner i vikt under vintern, naturligtvis, eftersom detta är naturligt för någon växtätare gå in den svåraste årstid.
    • Dock kan vissa kor vid detta tillstånd har några problem med kalvning och förmåga än kor med en normal BCS av 3. Detta beror fettdepåer börjar bildas runt förlossningskanalen gör kalvning ut svårare (fettdepåer hindra förlossningskanalen förmåga att sträcka tillräckligt långt för att möjliggöra leverans av en kalv), och fettdepåer i juvret kan ha kon att producera mindre mjölk än vad som behövs.
    • Mellan BCS av 4 och 5 är det bästa skick för att flytta färgbakgrund nötkreatur på uppfödningsanläggningen, eller för små-time jordbrukarna att få sina stutar slaktas.
  • BCS av 5: Detta är den punkt där nötkreatur anses lida av fetma. Djuret kommer att ha en kantiga utseende om det, med en dominerande platt utseende. Bringan blir tung med fett, och höfterna och tailhead av djuret kommer att vara ganska väl begravd i fett. Djuret kommer att ha en platt baksida och individuella kotor kan inte kännas alls. De korta revben är inte närvarande, eftersom de är helt täckta av fett. Rörlighet kan försämras på grund av överskott av fett.
   • Som nämnts ovan med BCS av 5, kommer kalvning och mjölka förmåga hindras för kor i detta tillstånd. Kor som har en BCS av 4 eller större behov av att läggas på en låg kvalitet diet så att de kommer att gå ner i vikt i tid för avel och / eller kalva säsongen.
    • Tjurar i detta tillstånd kommer att uppleva fertilitetsproblem eftersom fettdepåer i pungen öka temperaturen i testiklarna, vilket kommer att skada ordentlig spermieproduktion.
    • Nordeuropeiska Meat Packers nedgradera slaktkroppar som är alltför fet på grund av överflödigt fett som måste skäras bort och den överdrivna marmorering.
     • Men med den japanska Kobe nötkött, är djur som är vid detta tillstånd anses önskvärd eftersom nötkött med denna hög av marmorering anses vara en delikatess.
 6. 6
  Notera poängen kondition för varje ko som du gör. Det skulle hjälpa att skriva ner vilka ko har vad condition score, så du kan senare avgöra om någon av de tunnare korna måste separeras från de fetare och kära.
 7. 7
  Upprepa med andra som är som görs.

Tips

 • Mindre foder kommer att behövas för vintern när korna har ett gott skick poäng.
 • Övervaka förhållanden efter hårda perioder av vädret. Detta beror på att kor tenderar att ha mer av ett krav på mer näring när vintertemperaturer sjunka under deras Low-Temperaturgränsvärde, och när en snöstorm gör det svårare för korna att få det foder de behöver. Kor kan äta mer efter en köldknäpp eller ful snöstorm, och detta måste beaktas i vinter utfodring.
 • Öva, öva, öva. Vissa kan bli bättre på att förstå och bedöma kroppens nötkreatur skick poäng än andra, så det kan ta en hel del att studera och utöva till fullo förstå denna förvaltning praxis.
 • Om du kan spara 5€ i kostnader vinterfoder, kan detta öka dina vinster med så mycket som 5€ 0,48 per ko och år i drift. Det låter inte som mycket, men alla läggs upp.
 • Bygg kondition hos kor vid fodret är billigt, eller när gräset är bra och hög kvalitet.
 • Kondition scoring är mycket viktigt för områden där vintern utfodring är en nödvändighet. Inom de flesta områden, är 40 procent av en gårdens rörliga kostnader per ko per år i vinter utfodring.
  • Således 65 procent till 75 procent av de totala rörliga kostnaderna är feed-relaterade.
 • Begränsar DMI (torrsubstansintaget) i torra ko ransoner eller lägga halm.
 • Harvest villkoret du bygger vid olika tider på året upp till en stor rund (1200 lb) bal per ko. Med andra ord kan den kondition som en ko bygger upp före kalvning eller vinter skördas under den tid hon ammar eller under vintern när foder inte är så bra kvalitet, respektive.
 • Att konvertera kanadensiska eller mejeriprodukter BCS till europeiska eller nötkött BCS och vice versa, använda dessa formler:
  • Cdn BCS = (Europe BC + 1) / 2
  • Europa BCS = (Cdn BCS - 1) 2
 • Använd en billigare matningssystem såsom Skip-A-Day utfodring.
 • Det blir inga muskler över revbenen, ryggraden, och de övre ben höft hos djuret. Det är därför tillstånd scoring görs på detta område.
 • Kondition scoring bör göras tre gånger per år: hösten eller början av vintern utfodring, där korna bör vara cirka en BCS på 3,0 eller högre, Kalvning, där mogna kor bör ligga runt 2,5 och kvigor på 3,0, och 30 dagar före avel kalvningen>, där den optimala betyget för kor och kvigor bör ligga runt 2,5.
 • I den kanadensiska BCS, är procent av fett för varje poäng enligt följande:
  • BCS 1: 5 procent eller mindre kroppsfett
  • BCS 2: 15 procent kroppsfett
  • BCS 3: 20 procent kroppsfett
  • BCS 4: 27,5 procent kroppsfett
  • BCS 5: 35 procent eller mer kroppsfett

Varningar

 • Kondition scoring kan vara svårt för dem som inte har erfarenhet eller kunskap om hur man korrekt tjoget ett djur. Kontrollera att du har studerat olika bilder av djur av speciella tillstånd poäng att exakt veta vad som är inblandade.
 • Kor kan sparka om de inte gillar att bli rörd i bakdelen.