Wki

Hur man kommer igång med att höja får

Fårskötsel är givande - oavsett om det är för ens försörjning, som en källa till hemsnickrade livsmedel eller som en hobby. Men lyckas höja får kräver god planering i förväg och fast, kontinuerlig hantering av fårfarm. Här är några startpunkter tips som hjälper nybörjaren som börjat med fåren höjning. Mer komplexa ämnen på fåren höjning kommer att läggas under loppet av tiden.

Steg

Hur man kommer igång med att höja får. Bestäm anledningen till att du vill hålla fåren.
Hur man kommer igång med att höja får. Bestäm anledningen till att du vill hålla fåren.
 1. 1
  Bestäm anledningen till att du vill hålla fåren. Får hålls för ett antal skäl - på grund av att tjäna sitt uppehälle från deras ull, hudar, kött och mjölk, på grund av hobby jordbruket att erhålla ekologiskt hemsnickrade kött och för sina andra produkter, för växtlighet kontroll, eller för att vara ett husdjur. Vissa människor gillar även att höja får som ersättning för tomma boet syndrom. Det är viktigt att förstå från början att du inte kan försöka göra allt med denna multi-purpose djur eftersom olika raser är bättre lämpade för en aspekt eller annan och bete, foder och produktionsmetoder kommer att variera beroende på vad du vill ha fåren för. Om du inte har tillräckligt med tid, lämplig erfarenhet, tillräckliga resurser och lämplig betesmark, inte över-sträcka!
 2. 2
  Tänk om du har ekonomiska resurser och resurser dags att höja fåren. Ekonomi involverade i att inrätta ett får-avel drift inkludera kostnaden för fåren, kostnaden för stängsel, något foder som krävs, vaccinationer och kontroller veterinär och transportkostnader. Dessutom måste varje krav att lagra mat och ger ett skydd för lamning och mycket dåligt väder som skall beaktas.
 3. 3
  Välj en ras inom dessa kategorier:
  • Ull raser - Merino, Ramboullet, etc;
  • Köttraser - North County Cheviot, Southdown, Dorset, Hampshire, Suffolk och Texel etc.;
  • Dual purpose raser (både ull och kött) - Columbia, Corriedale, Polypay och Targee etc., och
  • Triple ändamål raser (mjölk, ull och kött) - främst i Europa.
 4. 4
  Bestäm hur många får du kommer att köpa. Där du är, och produktiviteten i ditt land kommer att avgöra hur många får du har möjlighet att upprätthålla. Dessutom, om du försöker göra en vinst från fåren, måste du räkna med att marknadspriserna och de sannolika avkastning. På många ställen är det mycket svårt att göra en vinst från får höja i liten skala. Det blir ännu svårare när miljön innefattar en hård vinter och extra foder och skydd måste ges för fåren.
 5. 5
  Skapa en lämplig miljö för fåren. Bestäm hur mycket mark som du har tillgängliga för dina får. En grov tumregel är 5 tackor per hektar.
 6. 6
  Vissa organiska får uppfödare tror att det är möjligt att köra så många som 18 får per hektar. Betet måste också vara produktiv. Sörj för god stängsel runt området för att förhindra att vandra och att förhindra hund (tama och vilda) eller andra attacker djur. Ge någon form av enkla skydd för fåren - vuxna får är ganska härdiga förutsatt att du har valt rätt typ för vädret i din region.
 7. 7
  Beställ din valda ras från en certifierad uppfödare. Köp fårraser från erkända uppfödare. Det bör finnas en lokal eller nationell fåren uppfödares förening som kan hjälpa dig att hitta namnen på uppfödare. Kolla på nätet eller i telefonkataloger.
 8. 8
  Ta med fåren hemma. Om du kan ha fåren levererat, är detta givetvis lättare. Om du måste samla dem själv, hyra eller köpa en lämplig får trailer för säker transport. Om du behöver göra flera resor, se till att uppfödaren är inte alltför långt bort från dig eller du kan behöva vidta åtgärder för övernattning för dig och fåren.
 9. 9
  Mata dem när det behövs. Nyckeln till utfodring får är att säkerställa god kvalitet betesmark. Sämre betesmark bör kompletteras med hö, specialiserad kulsinterbeskickning och saltsten block. När fåren är oförmögna att beta, såsom under vintern när snön ligger på marken eller under en torka när betesmark är dålig eller obefintlig, kommer du vara tvungen att mata fåren dagligen. Detta är en tidskrävande process, så överväga denna möjlighet om du inte är jordbruk på heltid.
 10. 10
  Se till att det alltid finns färskt vatten. Säkerställa en stadig tillförsel av vatten, vanligen i form av en lång tråg tillgänglig genom många får på en gång. Kontrollera regelbundet att vattnet återvinns dagligen (om elektriskt driven av pump) eller se till att byta vatten för hand dagligen. Om du inte gör det kommer de att bli sjuka.
 11. 11
  Kamma dem och tvätta fåren regelbundet. Om du höja får för ull, visande, eller som husdjur, säkerställer regelbunden pälsvård en frisk och snyggt fleece.
 12. 12
  Håll fåren avmaskade och friska. Se till att fåren är avmaskade regelbundet med en kommersiell worming pasta lämplig för får. Andra överväganden inkluderar doppa fåren för att förhindra angrepp av skadegörare och på vissa ställen är svansar dockade som en försiktighetsåtgärd mot fly-blåst sjukdom. Om du är i ett område som omfattas av mul-och klövsjuka, vidta lämpliga åtgärder för att skydda dina får. Uppsök veterinär råd om de bästa och mest humana förfaranden för att skydda dina får mot sjukdomen.

Tips

 • Fråga uppfödaren alla frågor du kan tänkas ha. Se till att du håller uppfödarens kontaktuppgifter, så du kan ha frågor för många månader att följa.
 • Om du har för avsikt att föda fåren, avsätta ytterligare tid för att ta hand om de tackor och lamm vid lamning tid. Rovdjur måste hållas i schack, den unga och deras mödrar måste vallas till säkra förlossningarna platser och föräldralösa lamm behöver hand-raising.
 • Du måste vara stark för att höja fåren. Eller, har någon i familjen som är stark nog att vända fåren över för olika aktiviteter såsom kontroll fötter, putsning fötter, klippning, vaccinera, förlossningarna etc.
 • Får avfall är en utmärkt trädgård gödsel - får gödsel innehåller mer kväve, fosfor och kalium än häst eller kogödsel.

Varningar

 • Beställ bara från en certifierad uppfödare.
 • Kontrollera att du är i stånd att ta hand om fåren för en stund.
 • Vet priset på hö, och se om det fungerar i din budget.
 • Se till att du har rätt att höja fåren var du är.
 • Hundar och rävar är nummer ett fiender lamm. Se till att lämpliga försiktighetsåtgärder vidtas före lamning att hålla rovdjur ute av förlossningarna området.
 • Ha alltid färskt vatten för fåren att dricka.

Saker du behöver

 • Ull saxar
 • Referens bok
 • Sheep schampo
 • Sheep kam
 • En Jordbrukszonen upp dem i
 • Foder
 • ett får.