Wki

Hur att föda upp kor och kvigor naturligt

Det är så enkelt som detta: Sätt gräset framför ko, satte tjuren bakom ko. Med andra ord, är naturlig avel sätter helt enkelt en besättning tjur ut med en flock kor eller kvigor och låta honom göra sitt jobb för ett par veckor eller månader par, sedan dra ut honom igen.

Steg

Hur att föda upp kor och kvigor naturligt. Få tjuren sperma testas.
Hur att föda upp kor och kvigor naturligt. Få tjuren sperma testas.
 1. 1
  Köp en bra besättning tjur. Se till att tjuren är en kalvning-lätthet bull om du vill naturligtvis föda upp kvigor, eller en besättning tjur som är vald för att förbättra ditt, inte motbevisa det. Titta på rasen [s] dina kor består av och välj din tjur därifrån. Du kanske vill köpa en renrasig tjur att starta en korsning operation, eller en tjur av samma eller liknande avel som dina kor för att få kalvar som lämpar sig för försäljning till marknaden eller som ersättare. Oavsett val, se till att det är en klok man som du inte kommer att ångra under kalvning säsongen.
  • Konformation är oerhört viktigt i valet av en bra tjur för dina kor och kvigor. Om du får en tjur som har dålig konformation, han heller inte särskilt länge eller kommer avla sämre kalvar.
  • Köp tjuren ett par veckor eller så innan häckningssäsongen, speciellt om det är en ettåring tjur som har varit på en feed-teststation innan de köpt. Detta sätt tjuren kan vänja din gård / ranch och du kan börja få honom på en riktig grovfoder kost istället för säddiet han har testat på.
   • Undantaget är om tjuren har testats på grovfoder, inte spannmål, som blir mer och mer vanligt förekommande på grund av behov för fler djur att höjas på gräs ensam.
  • Minns bull-to-cow/heifer förhållandet när man köper en tjur. För de flesta besättningar, är förhållandet 1 tjur till 25 till 50 kor, beroende på betesmark storleken och åldern på tjuren. Cow besättningar i stora hägn kräver ofta en mindre tjur: ko förhållande än om det dikor var i en mindre låda.
   • Mogna tjurar tenderar att bosätta fler kor än ettåriga eller Virgin tjurar, så du behöver för att rymma för att liksom. En mogen tjur kommer vanligtvis para sig med 30 till 50 kor per säsong, medan med en ettåring tjur, är 10 till 25 kor eller kvigor tillräckliga.
 2. 2
  Få tjuren sperma testas. Det rekommenderas starkt att du få detta gjort innan du köper tjuren annars kommer du att få betala mycket mer än vad tjuren är faktiskt värt. En kvalificerad stort djur veterinär kommer att göra sperma test för dig.
  • Om du får tjuren testas när du köper honom och ta reda på att han är en blindgångare, måste du sälja honom. Priset du får för din tjur kommer att vara ganska lite mindre än vad du ursprungligen betalade för.
 3. 3
  Ta tjuren till din gård eller ranch. Sätt honom i en hage med god och hållbar stängsel, foder och vatten redan är tillgängliga. Han kommer att vara lite antsy vid första, men bör bosätta sig efter några dagar.
  • Beroende på dina herdhälsa förvaltningskriterier, kanske du vill eller måste karantän tjuren att kontrollera potentiella hälsorisker med sexuellt överförbara sjukdomar såsom Trichomoniasis, bovin virusdiarré, Vibrios etc. Om så är fallet måste du karantän tjur i tre till fyra veckor innan låta honom med dina kor och / eller kvigor till att han testar negativt för alla sexuellt överförbara sjukdomar som kan orsaka skador på din besättning.
 4. 4
  Sätt honom i med dina kor eller kvigor i början av häckningssäsongen. Du har också valet att sätta dina kor eller kvigor in med tjuren, men bara om inhägnaden tjuren är i är tillräckligt stor. Du vill inte ha en hage eller hage som är för litet som snabbt förvandlas till ett smuts Wallow, eller en hage för stor så att tjuren blir för slitna eller kan inte lyckas lösa alla dina kor eller kvigor själv. Om det senare är fallet, överväga att köpa en annan tjur, helst en som inte är i samma ålder som den första du köpte.
 5. 5
  Håll tjuren i så länge som din häckningssäsongen innebär. Detta kan vara allt från 45 dagar till 120 dagar. Helst bör du ha din häckningssäsongen mellan 45 till 60 dagar, men naturligtvis detta varierar mellan gård till gård och ranch till ranch.
  • Kontrollera avel besättningen [s] regelbundet för att kolla upp på tjurens framsteg med uppfödning av kor / kvigor. Detta gör att du kan titta på och se om tjuren aktivt föder sina honor eller om han är mer intresserad av gräset än hans flickor.
   • Ofta umgås (minst en halvtimme till en timme) tittar besättningen kommer att ge dig en god uppfattning om hur bra och hur intresserade din tjur är i dina kor.
    • Om du upptäcker att din nya tjur egentligen inte gör mycket eller något, kan du hypotes är att han antingen är en "Night Rider" (han väljer att vara mer aktiv avel hans flickor på natten), har någon form av skada dig har inte märkt ännu som hämmar hans avel förmåga, eller är helt enkelt inte intresserad (vissa tillverkare kallar denna typ av tjurar "gay tjurar" eller "gay uppfödare").
 6. 6
  Vid slutet av häckningssäsongen, ta bort korna från tjuren. Det bästa och säkraste sättet att dra tjuren från besättningen är inte att ta tjuren sig från flocken, men att dra korna från tjuren. Du kan göra detta genom att hela besättningen i tjurens penna, sedan valla korna ut och lämnar tjuren i pennan.
  • Vissa tillverkare väljer att lämna tjuren med korna fram till början av kalvning säsongen så att han inte kommer att vara ensam under större delen av året. Du måste se till att dra tjuren vid slutet av häckningssäsongen men för en tid så att du kan upptäcka eventuella för utgallring ändamål. Ytterst är dock den tid du vill dra tjuren från dikor efter häckningssäsongen upp till dig.

Tips

 • Användning och fysisk undersökning för att välja en bra tjur. Det finns många åsikter om EPD, och många producenter tror att EPD inte bör tas för givet: ofta utseende och vissa fysiska egenskaper hos en tjur är tillräckligt för en producent (om än en erfaren man som vet vad man ska leta efter) att berätta om han är bra för att producentens kor eller kvigor eller inte.
 • Alltid få en tjur sperma testas före avel säsong att se till att han är lämplig och redo att gå till jobbet.
  • Observera att ett sperma prov endast visar livskraft och hälsa sädesceller genom att se om de har bra rörlighet och normal cell fysiologi. Det visar inte om en tjur har libido att föda och är intresserad av avel en flock kor och kvigor.
 • Konformation och temperament är avgörande i valet av en bra besättning tjur. Ingenting är värre än att ha en tjur som har fruktansvärda konformation (eller har brister som är bara alltför uppenbart att ignorera) eller otäckt när du kommer nära eller är i samma fålla som honom.
  • En tjur har anledning att vara lite orolig när du är ute i inhägnaden där han har sina flickor, men han borde inte vara så orolig för att han ger dig alla möjliga hotande tecken såsom visar hans sida och kröker halsen, skakar på huvudet på dig, etc. Om han visar något av dessa beteenden för dig eller några människor som måste arbeta runt denna tjur, leverans honom så snart som möjligt.

Varningar

 • Var medveten om en tjur under häckningssäsong. Tjurar kan vara och ofta är farliga under denna tid på året, eftersom han känner att han har ett harem för att skydda och kan se dig som konkurrens som måste behandlas genast.
 • En tjur kan vara ännu farligare om han inte ser dig som chef.
 • Ta inte för givet att en tjur kan göra sitt jobb, och tror att du inte behöver se honom göra sitt jobb. Du kommer alltid att behöva kontrollera om han faktiskt få korna föds upp eller om han är mer intresserad av att hålla magen full.
  • Det enda sättet att ta reda på detta är när du får korna graviditet kontrolleras efter häckningssäsongen är över.