Wki

Hur köper boskap

Att köpa nötkreatur är en viktig del av boskapsskötsel. Att veta vad man ska leta efter och hitta de bästa erbjudandena som finns när man köper nötkreatur kan presentera lite av en utmaning, speciellt om du inte vet vad det innebär eller hur man ska gå om att köpa boskap. Det finns två huvudsakliga sätt nötkreatur kan köpas: genom auktion eller genom privat överenskommelse (eller en-mot-en). Den här artikeln går inte in i de djupa detaljerna, utan ger det dig med de första grunderna i vad du behöver göra för att börja köpa boskap.

Steg

Hur köper boskap. Bestäm hur mycket du är villig att.
Hur köper boskap. Bestäm hur mycket du är villig att.
 1. 1
  Vet vad slags boskap du söker efter. Du måste redan vet vad ras, ålder, vikt, klass och typ av boskap som du söker efter. Den typ av nötkreatur du letar efter avgör vilken ras (eller komposit) du är intresserad
  • Type = nöt eller mejeriprodukter.
  • Class = ålder / kön grupp för en viss typ av djur, i detta fall boskap. Klasser på auktion nötkreatur innehålla följande:
   • Bulls: tjur kalv, avvand / Weanling tjur, ettåring tjur, 2-årig tjur, mogen tjur, Bologna tjur
   • Kor: uppfödd ko, öppen ko, tre-i-ett (ko uppfödd med kalv på sidan), fräs ko, canner ko, slakt ko.
   • Kviga: uppfödda kviga, feeder kviga, öppen kviga, Weanling kviga, kviga kalv
   • Steer: feeder styra
  • Vikt är alltid ungefärliga, avrundat till 100 lbs (45kg).
  • Ett ord om raser med stora horn: Var medveten om att stora horn innebära en ökad risk för att skada sig själv vid hantering av nötkreatur, liksom skrämma andra djur, inklusive hästar. Var säker på att du vill äga nötkreatur med stora horn, de ser bra ut, men de är svårare att transportera och att tjudra.
 2. 2
  Bestäm hur mycket du är villig att. Det är alltid viktigt, eftersom du inte vill att köpa ett djur som du inte kan betala i förskott direkt. Det är också viktigt att ha en fast gräns i åtanke när deltar i en auktion, för att undvika att få transporteras bort.
  • Självklart om du inte har pengar till höger på sidan, måste du vidta åtgärder för att betala senare, helst så snart som möjligt så att du inte glömmer.
 3. 3
  Välj var du vill köpa din boskap. Du har två huvudalternativ: privat försäljning eller auktion. Varhelst du vill köpa är ditt val. Kom bara ihåg att auktionen är främst för att sälja sjuka, oönskad eller slakt-bara djur. Du måste vara mycket vaksamma och inte bära ditt hjärta på ärmen när plocka och välja vilket djur [s] för att bjuda på och slutligen köpa. Du kommer inte heller att kunna prata med, eller ens känner ägaren, av de djur som går genom auktionen ringen. Privat-fördraget är det bästa valet, eftersom du har en chans att titta på och studera de djur du vill köpa och att prata med ägaren samt om du har några frågor. Det innebär också en betydligt minskad risk för exponering för sjukdomar som skulle uppstå i en generaliserad försäljningsställen.
  • Andra platser för inköp av nötkreatur omfattar Stamboksföring eller Breeders 'webbsidor, stat, provins eller länmässor, online auktionssajter / forum / e-postlistor (köparen akta), lokala medier och tidningar, och eventuellt din lokala veterinär / jordbruk lärare / andra yrkesverksamma arbetar med lantbruk.
 4. 4
  Vidta åtgärder för att se djuren av intresse. Ring ägaren att förklara att du är intresserad av att komma över för att titta på hans eller hennes djur. Fråga vilken tid och datum som du bör förväntas vara där. För auktionen måste du ringa auktionen mart att få tider på försäljningsdatum och vilka djur säljs på vilket datum.
 5. 5
  Gå till gården eller ranch och titta på ägarens djur. Du bör kunna få en titt på de andra djuren ägaren har på hans / hennes gård för att se det allmänna tillståndet och hälsa de är i. Ställ frågor om ras, avel, kalvning, avvänjning, ålder, sjukdomshistoria, etc.
  För auktionen, bör du kunna titta på djuren i deras pennor före starten av försäljningen, och när de går genom ringen för att göra en snabb bedömning samtal om huruvida de är värt att köpa eller inte. Särskilda tecken att leta efter är:
  • Ögon: Ska vara ljusa, klara och inte rinnande (inga utsläpp), knaprig eller blodsprängda.
  • Näsa: Bör vara cool, fuktiga nos, med frekventa slicka, andas bör vara regelbunden och inte ansträngd, akta ansvarsfrihet, hosta, väsande andning eller oregelbunden andning.
  • Päls: Glossy, ren och maskfärg, fria från ohyra, akta huden med parasiter, vulkanutbrott eller matt och torrt hår.
  • Vikt: Genomsnittlig vikt för rasen, akta utmärglade eller tunna nötkreatur.
  • Attityd: Nyfiken, alert och nöjd, akta nötkreatur som står bortsett från besättningen, som verkar ointresserade eller som visar tecken på ett dåligt humör. Kontrollera whorl - ju lägre grenvarvet, desto mindre flighty djuret.
  • Rörlighet: Vandring ska vara enkelt och gratis haltar, akta långsam eller ojämn gångarter eller krökt positioner när man sitter, djuret ska kunna stiga från sittande positioner med lätthet.
  • Juver (för mejeri / avel): Det bör vara frisk, storlek är inte nödvändigtvis en indikator på ett bra juver. Det ska sitta fram, inte sag och inte vara alltför köttig. Observera kon när hon går - juvret ska inte visa för mycket sidled.
 6. 6
  Förhandla ett pris. Det är bra att veta vad som är ett bra pris för djuren som säljs i förväg för att undvika att bli lurade (betalar mer än vad de är värda) eller sämre. De flesta djur som säljs genom privat överenskommelse är antingen säljs enligt löpande priser på en $ / CWT (etthundra vikt) basis, utom renrasiga lager, vilket kan vara lite dyrare. I auktionen, måste du ha ett högsta pris du kan bjuda upp till ett visst djur, och hålla budgivning tills antingen det blir sålt till dig, eller priset är för högt för att du ska bjuda på.
  • Om djuret [s] är inte värt din tid eller inte dina förväntningar, varken köpa eller bjuda på dem. För att köpa boskap en-mot-en, säger ägaren du bara shoppa runt och utbyter annan småprat, sedan säga ett vänligt "tack för att jag fick titta på dina djur."
  • När förhandlingarna om priset, inte bara tänka på pengar och boskap. Också begära expertis som en del av priset, nämligen möjligheten att ringa ägaren för en inställd tid i framtiden att ställa frågor eller söka hjälp, särskilt där problem kan uppstå.
  • Be att få se - och sedan kontrollera - de berörda registreringsbeviset innan signering för köpet. Också be att få se vaccination, avmaskning och register produktion.
 7. 7
  Köp boskapen du har valt. Om de är värda det, och ägaren och du kommer överens om ett pris för dem, köpa dem. När du betalar för boskapen, ta inte ditt kreditkort, betalkort eller något annat kort med dig. Kontanter eller är bäst för denna typ av köp. De flesta auktioner är ett undantag dock, eftersom de normalt kommer att acceptera debet eller ens kreditkort, förutom kontant eller check (check).
  • Fråga om det är en garanti. Inte alla säljare är villiga att ge detta men om säljaren är, få det skriftligt.
 8. 8
  Ta boskapen hem. Normalt den som köper djur ska ha en släpvagn för att ta hem dem i. Om du inte har ett släp som av ännu, kan du ordna med säljaren att dra dem hem till dig. Väl hemma, lösa dem i deras nya omger successivt mata dem väl och hålla ett vakande öga på dem för de första dagarna tills de verkar nöjd.
  • Ha alltid ett separat område som inrättats för nya djur är förde hem. Detta ger dem en chans att acklimatisera sig till sin nya plats, se dina befintliga nötkreatur utan att behöva möta dem omedelbart och allmänt trivs samtidigt lösa i.
  • Om att hämta hem en flaska kalv, har hans eller hennes mjölkersättning klar.
  • Om det här är första gången för att äga boskap, vet redan vem din veterinär kommer att vara och att ha hans eller hennes kontaktuppgifter någonstans lättillgängligt. Dessutom har en grimma och leda, tillräckligt med mat, grooming redskap och lämpligt skydd.

Tips

 • Gör din forskning innan du köper. Detta kommer att bidra till att förhindra dig från att köpa på ett infall.
 • Undvik att köpa sjuk-utseende eller utmärglade kor, nötkreatur med en hett temperament, taniga kalvar, etc. Du kan sluta köpa ett djur som kommer att kosta dig mycket mer i vad du betalat ägaren. Också överväga dina befintliga djur, en argsint eller potentiellt farligt djur förs tillbaka till gården kan påverka andra nötkreatur och även djur från andra arter.
 • Det är möjligt att sjuksköterskan ett sjukt djur tillbaka till hälsa. Men, i detta val, måste du vara medveten om de möjliga följderna - pengar kan gå förlorade, andra djur kan vara smittade, din tid kommer att behöva sättas in mot den vård och slutresultatet kan fortfarande vara en sjuk eller död djur. Om du tar den här utmaningen, gör det med dina ögon öppna, på den positiva sidan, kan det ibland vara en mycket givande sak att göra.
 • Tre-i-ett är alltid dyrare än unga kalvar eller öppna kvigor.
 • Dispersal försäljningen är den bästa försäljningen att gå till för att du ska hitta och köpa några värdefulla avelsdjur för din besättning.
 • Vet konformation och kondition scoring information innan de köper. Denna kunskap kommer att hjälpa dig oerhört, särskilt om du är ute efter att starta eller utöka en avel flock kor och kvigor, och möjligen en tjur.

Varningar

 • Köp inte bygger på känslomässiga värdet av ett speciellt djur. Du borde vara mer intresserade av sin produktivitet och använda till din gård och dikor, inte om det ser gulligt, eller om du tycker synd om det eftersom det ser sjukt eller fruktansvärt tunn, eller ens baserad på pälsfärg. Emellertid bör det också nämnas att det kan finnas undantag från denna regel, speciellt med kappan-färg och eventuellt cuteness faktor. Framför allt, ta inte en smittsam djur tillbaka till din egen ranch - om du är osäker är det bättre att spendera pengar på en veterinär kolla innan köp, eller lämna den helt och hållet.
 • Håll utkik för ägare som verkar vara att få otålig, defensiv, kränkt eller ens tala till synes höga kontrollampor eller lögner om ett speciellt djur du frågar om.
  • Människor som bara får in i boskapen verksamheten och inte har en bra idé om hur man kan förhandla om priser, ställa de rätta frågorna eller ens hur man titta på personen du köpa boskap från tecken på osanningar kan bli lurad lättare än de som är mer erfarna köpa boskap en-mot-en.
   • Om detta kan vara fallet, och om du är den personen, ta en vän med dig, speciellt en vän som är mycket erfaren i ins-and-outs av att köpa boskap.
 • Se upp för bedrägerier och spammare. Även om detta är mer sällsynt i boskapsindustrin än någon annan bransch, måste du ändå vara försiktig.
  • Se upp för säljare som ber dig för kontanter endast och ingen check (check), begäran om att betala innan du skickar djur ut (speciellt om du inte har en släpvagn att föra dem hem med), be om ditt bankkontonummer, kreditkortsnummer, eller något annat som rör ekonomi och bank som säljaren har ingen verksamhet vetskap.
   • Dessa typer av människor är som ska undvikas och för att hålla borta från. Viktigast av allt, om de frågar efter sådan information inte ge ut det. Istället, antingen berätta för dem att du ska betala dem ansikte mot ansikte efter att du har djuren i ditt släp, eller berätta för dem, "jag skulle men jag skulle behöva ringa myndigheterna först."

Saker du behöver

 • Tillgång till relevanta medier för att bläddra / söka ut försäljningsmöjligheter
 • Registreringspapper
 • Budget
 • Vet kontaktuppgifter
 • Lämplig logi, mat, grooming redskap, grimma, bly, etc.
 • Transport