Wki

Hur får man en katt från ett träd

Om är lätt för din katt att klättra upp i ett träd, men att få ner är en annan historia. Han blir rädd, du försöker prata ner honom, grannar alla delta i försöket, och ju mer du pratar desto mer rädd katten blir. Du kanske måste gå upp dit efter honom! Här är några förslag för att göra det säkert.

Steg

Hur får man en katt från ett träd. Bestäm exakt var katten är - Vilken del av trädet, och hur högt upp.
Hur får man en katt från ett träd. Bestäm exakt var katten är - Vilken del av trädet, och hur högt upp.
 1. 1
  Bestäm exakt var katten är - Vilken del av trädet, och hur högt upp.
 2. 2
  Försök att lirka ner det innan du försöker att fysiskt ta bort den. Kalla upp till katten. Använd godsaker eller andra incitament.
 3. 3
  Kontrollera marken runt trädet innan du börjar klättra. Kontrollera att det inte finns någonting som skulle öka risken om du råkar falla under klättring.
 4. 4
  Ha minst en annan person med dig om du ska klättra upp efter katten. De kan varna dig om katten rör sig, och kalla på hjälp om du faller.
 5. 5
  Efter att ha nått katten, ta tag i den och hålla den stadigt (bäst att hålla katten av dess nackskinnet eftersom det sätter dem i en trance).
 6. 6
  Placera den i något för att göra det lättare att komma till marken. Du kan till exempel lägga den i sin kattbur och sänk ner den till marken med ett rep.
 7. 7
  Klättra ner, kontrollera eventuella skador (till dig själv och katten), och ge katten en stor kram.

Steg: alternativ ansats

 1. Fäst en tyngd i slutet av en stark lätt lina (t.ex. ett nylonrep) och kasta den över grenen katten sitter på. (En gammal softball med ett öga-skruv borras in i det fungerade bra för mig.)
 2. Fäst kattens kattbur till den andra änden av repet. Kontrollera att sidan med öppningen lutar lite upp och att ledningen är ordentligt fastsatt. Du kan också lägga någon favoritmat med en stark lukt inne i transportören.
 3. Dra hållaren upp till grenen, och vänta på att katten att gå inuti. Ha tålamod.
 4. Om efter flera timmar, betyder inte gå in i bäraren, kan du klättra upp och koax eller lägga den inne i transportören.
 5. Lägg något mjukt på marken nedanför transportören, ska bara vara säker. Sedan försiktigt sänka transportören till marken.

Steg: alternativ metod # 2

 1. Skaffa en laserpekare.
 2. Rikta lasern pekaren till en punkt där katten kan se det.
 3. Flytta ljuspunkt ner trädstam.
 4. Med lite tur kommer katten följa.

Steg: om du inte riktigt kan nå katten

 1. Knyt en handduk hårt runt huvudet på en kvast.
 2. Från en säker position, peta katten med kvasten nog att destabilisera det, och det kommer att ta tag i handduken med sin främre klor, haka dem in handduken.
 3. Dra stadigt innan katten har tid att släppa taget, och det kommer att försöka hålla både trädet och handduken med sina klor. Med lite tur kommer de väl hakade främre klorna håller handduken fastare än de bakre klorna kan hålla trädet, och din kvast kommer att ha en katt som håller fast vid det bistert med alla klor (vara redo att stödja vikten av kvast plus katt).
 4. Snabbt drar handen upp kvasten och ta katten i nackskinnet innan den kan klättra tillbaka in i trädet, och se givetvis till att du behåller din egen grepp på träd eller stege, eller passera kvast och katt till en hjälpare.

Tips

 • Kontrollera för att se om katten har någon form av skada, och i så fall vara särskilt försiktig när du hanterar den.
 • Om du väntar, kommer katten att bli hungrig och kan försöka att komma ner på egen hand.
 • Låt inte katten upp i trädet för mer än en dag eller så, eftersom det kommer att bli svagare med tiden vilket ökar sina chanser att falla ner.
 • Se till att inte skrämma katten.
 • Hjälp din katt att undvika fastnar: lära den att klättra ner träd säkrast bakåtvänt genom att sätta den i en låg träd som du enkelt når från marken.
 • Håll dig lugn, om du panik då katten reagerar dåligt och kan inte tillåta dig att ta tag i den.
 • Om du klättrar upp, vara mjuk men ändå fast. Låt inte det att fly innan du har lagt den i hållaren.

Varningar

 • Varning: Försök inte att klättra upp i trädet utan assistans och tillräcklig kunskap om klättring säkerhet!
 • Om ingen av dessa metoder fungerar, ring din lokala humant samhälle eller djurhemmet. De kan ha ytterligare råd eller vet professionella klättrare som kan fånga katten. Pröva även att ringa en lokal arborist.
 • Om allt annat misslyckas, ringa brandkåren och berätta att katten har fastnat i ett högt träd. Brandmännen kan få ner det med stegar, om det inte är högre än 24 eller 35 meter. Men detta kan mot ditt län eller stad: s lokal förordning.