Wki

Hur topdress en gräsmatta

Om du funderar på din gård behöver lite hjälp för att få det att se bra ut, kanske du vill lära dig att topdress en gräsmatta. Denna enkla process, bäst genomförs under hösten, kan bidra till att undanröja låga fläckar som orsakas av ruttnande rötter och problem dränering. Det kan också hjälpa även marken om du har problem med tunneldrivning djur som mullvadar. Även om din gräsmatta har inga märkbara problem topdressing det kan ge näring till friska gräset.

Steg

Hur topdress en gräsmatta. Bedöma om din gräsmatta beror för luftning.
Hur topdress en gräsmatta. Bedöma om din gräsmatta beror för luftning.

Lufta gräsmattan

 1. 1
  Bedöma om din gräsmatta beror för luftning. Du borde lufta gräsmattan var 2 till 3 år. Denna process tar bort små pluggar av jord från marken och möjliggör nya näringsämnen, jord, luft och vatten för att komma till roten av de befintliga anläggningarna. Om din gräsmatta är stor, kanske du vill dela upp den i mindre segment och göra en annan varje år.
 2. 2
  Välj en luftare. Hyr en luftare om du inte har en. Du hittar manuella modeller, samt modeller som du kan dra bakom en ridning gräsklippare. Om du har en liten gräsmatta, kan du ens överväga luftare som fäster på dina skor. Du bara gå runt på gräsmattan och peta hål i den med sulorna av luftare.
 3. 3
  Kör strålsamlare över din gräsmatta.

Förbered topdress materialet

 1. 1
  Bedöma vilken typ av jord du har. Den typ av jord du har avgör hur topdress en gräsmatta, eftersom du vill att balansera ut din jord. Till exempel bör en tung lerjord har gott om sand lades i topdress material för att ge ytterligare dränering.
 2. 2
  Blanda topdressing i din skottkärra eller någon annan stor behållare. En grundläggande mix är 3 delar sand med 3 delar lerjord och 1 del torv. Justera denna för att möjliggöra din jordart. Arbeta blandningen tills den är så klumpfri som möjligt.
 3. 3
  Använd hemgjord kompost endast om du vet att det har inget ogräs frön i den. Annars kan du bara att plantera fler ogräs i din trädgård.
 4. 4
  Se till att sanden är kalk gratis. Använd inte havssand för topdressing.

Applicera topdressing

 1. 1
  Använd skyffel eller dina händer för att skingra topdressing materialet över gräsmattan. Oroa dig inte om det inte ens på denna punkt. Applicera cirka 3 till 4 pounds (1,5 till 2 kg) av topdressing per kvadratyard / meter. En bra tumregel är att inte ha topdressing mer än 1-tums tjock på någon plats.
 2. 2
  Ta baksidan av en räfsa eller en topdressing verktyg som kallas en luta och arbeta topdressing materialet in i gräset till markytan. Det bör inte finnas någon synlig kvarstående topdress när du är klar med detta steg.
 3. 3
  Fyll i låga punkter. Kom ihåg att lämna tips av gräset utsätts för luft. Om du lägger ner för mycket topdress, ta bort det.
 4. 4
  Sugga nytt gräsfrö i kala fläckar i gräsmattan när du topdress. De extra näring och ny jord kan hjälpa det gro och slå rot snabbt.

Upprepa processen om nödvändigt

 1. 1
  Låt topdress att lösa. Vänta en regnskur eller strö gräsmattan för att underlätta processen.
 2. 2
  Lägg till lite mer topdress material, om nödvändigt, till låga ställen. Var noga med att inte helt täcka gräset. Rake det topdress materialet så att det täcker de låga fläckarna.

Saker du behöver

 • Strålsamlare
 • Sand
 • Loam
 • Torv
 • Skottkärra eller någon annan stor behållare
 • Shovel
 • Rake eller topdressing luta
 • Gräsfrö (tillval)