Wki

Hur man upptäcker dolda kameror och mikrofoner

Känner du att du är bevakad? Kanske vill du bara se till att din integritet skyddas. Här är några olika sätt att hitta dolda kameror och mikrofoner.

Steg

Hur man upptäcker dolda kameror och mikrofoner. Gör en fysisk genomsökning av lokalerna.
Hur man upptäcker dolda kameror och mikrofoner. Gör en fysisk genomsökning av lokalerna.

Initial svep

 1. 1
  Gör en fysisk genomsökning av lokalerna. Detta innebär en långsam, noggrann svep av rummet eller byggnaden du misstänker är trådbundna.
  • Titta runt efter något som verkar annorlunda eller malplacerad, såsom blomsterarrangemang, bilder på väggen ut ur nivå eller i ovanliga områden, eller lampskärmar som inte ser normala. Kontrollera för rökdetektorer du inte lägga, leta efter en högtalare som kan ha en kamera i den.
  • Titta in blomkrukor, armaturer och andra ställen där en mikrofon sändare kan lätt döljas.
  • Titta under soffan kuddar, bordsskivor och hyllor. Underneath hyllor och bordsskivor är utmärkta platser för miniatyrkameror.
  • Leta efter trådar som inte verkar gå någonstans, t.ex. en apparat eller annan bekant enhet. "Trådbunden" (det vill säga, inte trådlöst) spion utrustning är mindre vanligt med modern teknik, men används fortfarande för permanent övervakning i kommersiella företag för skadeförebyggande.
 2. 2
  Lyssna när du går hela rummet tyst. Många små, rörelsekänsliga kameror gör en nästan ohörbar klick eller surr när de verkar.

Använd mörker

 1. 1
  Släck ljuset och se sig omkring för små LED röda eller gröna lampor. Vissa mikrofoner har "power on" tänds, och om personen som ställer upp är oförsiktig kan de misslyckas med att täcka över eller avaktivera denna funktion.
 2. 2
  Även lamporna är släckta, ta en ficklampa och noggrant undersöka alla speglar. Dessa kan göras genomskinlig från ena sidan så att en kamera kan se igenom, men de förlitar sig på observatörens sidan är mörkare än det observerade området för att hålla den andra sidan av spegeln reflekterande.
 3. 3
  Sök efter pinhole kameror i mörkret. En hålkamera kanske har en laddningskopplad anordning (CCD) sitter bakom en liten öppning i en vägg eller ett objekt. Få ett tomt rör toalettpapper och en ficklampa. Sätt röret över ena ögat som ett teleskop och stänga din andra ögat. När du sveper med ficklampan över rummet, uppmärksamma eventuella små glimtar som speglar tillbaka på dig.

Använd en signaldetektor

 1. 1
  Köp en RF-signal detektor eller andra fel detektor. Om du på allvar tror att du spionerar på, köpa en RF (radiofrekvens)-detektor och gör ett svep av ditt rum, byggnad eller hem. Dessa bärbara enheter är små, enkla att använda, och ganska billigt. Men, det finns buggar som använder flera frekvenser i snabb följd kallas "spread spectrum" att en RF-detektor inte kommer att plocka upp. Dessa buggar används av proffs och kräver en spektrumanalysator och en erfaren tekniker att hitta.
 2. 2
  Använd din mobiltelefon för att plocka upp ett elektromagnetiskt fält. Placera ett samtal på din mobiltelefon och sedan vifta enheten runt där du tror att det kan finnas en kamera eller mikrofon. Om du kan höra ett klickande ljud på samtalet, betyder det din telefon kan störa ett elektromagnetiskt fält.

Tips

 • Kontrollera hotellrum.
 • Kontrollera att datorns mikrofon och webbkamera (om du har någon) är av eller täckt när den inte används.
 • Trådlösa övervakning enheter kommer att vara lite större, eftersom de innehåller trådlös överföring utrustning. Dessa enheter kan skicka information om en 200-fot (61 meter) radie.
 • Om du hittar något, underrätta myndigheterna. Flytta inte eller avaktivera kameran eller mikrofonen. Agera som om du inte hade märkt det, bara gå utanför avlyssnad området och ring din lokala brottsbekämpande organ. De kommer att vilja se bevis på att de buggar har installerats, och inte bara ligga runt i rummet.

Varningar

 • För smygande svep, dölja RF-detektorn och kontrollera att det är på tyst läge.
 • Låt inte de kameror och mikrofoner vet du letar efter dem.

Saker du behöver

 • Tomma toalettpapper rör (tillval)
 • Ficklampa (valfritt)
 • En högkvalitativ RF-detektor (tillval)
 • Mobiltelefon (valfritt)