Wki

Hur man ska äta långsamt

Att äta långsamt är inte bara ett bra trick för, men det är också ett sätt att njuta av din mat, snarare än bara halsduken ner. Det är en god praxis i mindfulness, kan lindra matsmältningen, och kan även vara ett personligt uttalande mot snabbmat kultur. Att äta långsamt är dock en vana som måste förvärvas och praktiseras, inte ett enkelt beslut.

Äta långsamt kan hjälpa dig att förhindra hetsätande, som är en mycket bra anledning att förvärva vanan.

Steg

Hur man ska äta långsamt. Avsätt tid för att äta.
Hur man ska äta långsamt. Avsätt tid för att äta.
 1. 1
  Avsätt tid för att äta. För många av oss är att äta bara ett medel att nå målet, att vara över med så snabbt och smidigt som möjligt. Det är inte ovanligt att flera saker, äter medan vi pratar, tittar på TV, göra läxor, och även kör. Så försök att utse ett block av tid att äta, och bara äta. Se Hur man undviker multitasking.
 2. 2
  Satsa på måltider med en mängd olika smaker och texturer. Tänk på hur lätt det är att frossa på en skål med något homogent, som makaroner och ost. En skål med variation, men kommer att vara lite annorlunda i varje tugga. Exempel: Gör linguine med musslor och tomater
  Observera att dessa rätter kommer att bli dyrare att köpa, eftersom de är mer tidskrävande att göra, och det kostar mer att använda en mängd olika ingredienser. Du kan spara pengar genom att göra dem själv, eller använda prislappen som motivation för att grundligt och långsamt, njuta av vad du betalat för.
 3. 3
  Använd mindre redskap. Ju mindre du kan passa på din gaffel och sked, desto långsammare du äter. Leta efter redskap som är avsedda för barn. Eller om du verkligen vill lindra din takt, äta med pinnar!
 4. 4
  Lägg ner dina redskap mellan tuggorna. Detta kommer att bidra till att bryta vanan att fyllningen en ny bit av mat i munnen strax efter att ha svalt den sista.
 5. 5
  Ange ett minsta antal tuggar för varje tugga. Forntida, men ändå fortfarande kloka råd. Börja med ett lågt antal som 10, och över tiden arbeta dig upp till 20 eller mer. Detta saktar ner dig, hjälper lindra matsmältningen, och även ställer du upp för nästa steg...
 6. 6
  Medvetet smaka din mat. Gör en medveten ansträngning att uppmärksamma smaker och texturer. Du kanske vill föra en dagbok. Ju mer beskrivande du är desto bättre. Ta en strategi liknande vad som beskrivs i Hur att smaka vin och hur man smaka mörk choklad. Du kommer förmodligen att upptäcka att du börjar uppskatta väl förberedda (och väl odlad) mat på ett sätt du aldrig annars skulle ha!

Tips

 • Dessa åtgärder är inriktade på att äta långsamt för glädjen av att äta. Det finns fler tips i att äta långsamt för viktminskning Hur man äter långsamt för att undvika överätande och.
 • En annan idé är att. Om du växer den och tar tid att förbereda det själv då du kommer att uppskatta det mer, därför njuta av det medan man äter!

Saker du behöver

 • Mindre redskap
 • Tillval: Plate utformat för att hålla maten varm