Wki

Hur man sätter ihop en ost tallrik

Är underhållande dig och vill göra ett stort intryck på dina gäster? Det finns inget enklare visa propp än en ostbricka. Här är några enkla regler att följa när man sätter ihop en utmärkelse-värdig ost tallrik.

Steg

Hur man sätter ihop en ost tallrik. Bestäm vad du kommer att tjäna med ostarna.
Hur man sätter ihop en ost tallrik. Bestäm vad du kommer att tjäna med ostarna.
 1. 1
  Plocka dina ostar. Fråga din Cheesemonger för förslag om du har ingen aning om var du ska börja. För en ostbricka, bör du få en mängd olika typer av ostar. Du bör ha minst en välbekant typ av ost, som Brie eller lagrad cheddar. Välj en vardera från följande kategorier:
  • Mogna ostar: lagrad cheddar, get Gouda, schweizisk, etc.
  • Mjuka ostar: Brie, Camembert, Constant Bliss, etc.
  • Firm Ostar: Gruyere, Jarlesberg, Monterey Jack, Provolone, etc.
  • Blue Ostar: Stilton, Gorgonzola, etc.
  • Alternativt, välj en ost från varje typ av mjölk - get, får och ko - att se till att flera olika smaker finns på din tallrik.
 2. 2
  Bestäm vad du kommer att tjäna med ostarna. Du kommer att vilja ha en mängd olika kex eller bröd. Du bör också ha några frukter att äta tillsammans med ostarna.
  • Servera smaksatta kex med milda ostar. Osten kommer att accentuera den smaken i cracker.
  • Servera förslappad kex med ostar som getost..
  • Skivor av baguette fungerar bra med mjuka, lätt bredbara ostar som brie.
  • Edamame, lönnsirap och honung är intressanta och läckra ackompanjemang till mjuka, färska ostar som feta.
  • Försök tjäna pralin bacon eller mutter spröda med dina blå ostar.
  • Servera hårdost med lätt kryddig livsmedel såsom tranbär-betor pepparrot eller apple senap.
  • Apple skivor par väl med Brie och camembert, som gör soltorkade tomater och varma pistagenötter.
  • Tunt skivad lök är ett utmärkt komplement till blues eller stickande dubbel / trippel ost grädde som Taleggio eller St Andre.
 3. 3
  Bestäm hur många ostar kommer du tjäna. Kommer det att serveras som en kurs eller som en hors d'oeuvre? Du kommer att behöva mycket mindre ost - 1 oz-1.5 oz per person för varje typ - om du ska servera ost som efterrätt kurs. Om det är en aptitretare, tjänstgjorde buffet stil, överväga dina gäster och deras aptit. Två till tre gram per ost per person kommer att fungera om du tjänar en lätt måltid.
  • Håll dina siffror udda. Ost plattorna bör ha ett udda antal ostar - 3, 5, 7, etc. - snarare än ens. Detta är en riktlinje, du kan tjäna 4 eller 6 om du vill, men balansen i udda nummer är visuellt tilltalande och återspeglas i andra konstarter, särskilt Ikebana, den japanska konsten att blomsterarrangemang.
 4. 4
  Ordna dina ostar från mildaste till starkast om du tjänar ost som en kurs. Placera resten av ostarna - mildaste till starkast - medurs, ner och runt. Din mildaste osten kommer att hamna bredvid ditt starkaste ost, om du har en ansenlig ost tallrik. Blues är nästan alltid de starkaste ostarna på plattan, följt av tvättade svål ostar. Håll dina ostar i kanten av plattan, eller plattan kommer att se rörigt.
 5. 5
  Lägg allmänna ackompanjemang. Andra livsmedel kan intensifiera och även ändra smak av ost. Servera ostar med olika ackompanjemang som rostade nötter, kvitten pasta (Membrillo), skivor av päron eller äpple, torkad frukt, vin gelé, italienska mostarda, fikonkaka, eller datum tårta (och ett antal andra godsaker som finns idag).
 6. 6
  Välj en drink för att gå med det. Vatten är trevligt, men vin är finare. Om du serverar ost i slutet av måltiden, kan det sista vinet du tjäna med entrée serveras med dessert om du inte vill krångla för mycket. Du kan också välja ett vin som passar till din ost kurs, om du verkligen vill skapa en dazzler (fråga din Cheesemonger om råd om du har ett brett sortiment av ostar). Med starka blues, inget slår dessertviner som Port, Tawny Port, Muscat, sen skörd Zin, Sauternes, etc. Mildare ostar kan bli överväldigade av sirapsliknande dessertviner, så undvik dem om du inte tjänar starka ostar.
 7. 7
  Slappna av och njut. Ost kurser ska vara roligt och ögonöppnande. Stressa inte. Om du inte vill göra jobbet, kommer din Cheesemonger att vara mer än glada att hjälpa dig.

Tips

 • Om du vill göra en ost skärm i stället för en ost tallrik, följ den logiska grunden för montering av en platta men sedan hålla dina ostar konstfullt arrangerade på en trä eller bambu skärbräda. Strö över torkad frukt, rostade nötter och ätbara blommor (om du gillar frou-frou). Servera bröd på sidan. Se till att fylla på regelbundet.
 • Hitta dig själv en pålitlig Cheesemonger. Inte alla Cheesemongers och butiker ost är skapade lika! Är osten pre-inslaget, eller skärs det att beställa för dig? Låter det Cheesemonger du smaka på osten innan du köper? Är osten butiken upptagen, och inte osten inventering vända ofta? Du måste svara på dessa frågor när du går in i en ostbutik innan du överväga att köpa. När allt är god ost inte billig: det kommer att kosta dig någonstans mellan 10€ / lb och 25€ / lb, beroende på framställningssätt, ursprungsland, och knapphet. Om du ska punga ut den typen av deg, se till att osten behandlas väl och är på topp (en poäng, på franska) innan du köper.

Varningar

 • Använd en ost kniv - det fungerar bättre och är säkrare!