Wki

Hur man lagar ris

Matlagning en kastrull med ris är en av de vardagliga saker som alla har att göra, men det finns ofta förvirring om den bästa metoden för att göra det. Ett av de största problemen du vill undvika är ris fastnar i botten av krukan, eller brännande helt. Utöver detta kommer du också att se till att riset är konsistensen som passar måltiden du lägga till det, men med över 2000 ris, det är inte alltid självklart vad man ska göra!

De tekniker som beskrivs i den här artikeln ger dig ett urval av metoder, som alla borde resultera i utmärkt ris.

 • 1 steg
  • 1.1 Förstå grunderna i riskokning
  • 1.2 Absorption Metod 1
  • 1.3 Absorption metod 2
  • 1.4 Absorption metod 3
  • 1.5 Absorption metod 4
  • 1.6 Koka ris (varmvatten metoden)
  • 1,7 Ångning ris
  • 1,8 Koka ris au gras / rosta
  • 1.9 Elektrisk riskokare
  • 1,10 Mikrovågsugn ris
  • 1.11 Ris med mjölk
  • 1,12 Återuppvärmning ris
 • 2 tips
 • 3 Varningar
 • 4 Saker du behöver
 • 5 Relaterad Googles
 • 6 Källor och citat

Steg

Hur man lagar ris. Köp bra kvalitet ris för en god kvalitet resultat.
Hur man lagar ris. Köp bra kvalitet ris för en god kvalitet resultat.

Förstå grunderna i riskokning

 1. 1
  Köp bra kvalitet ris för en god kvalitet resultat. Gamla ris kommer inte att producera en välsmakande eller lätt måltid som fräschare ris. Ris kan tillagas i vatten, buljong, mjölk eller buljong.
 2. 2
  Överväg om du vill tvätta riset. För ris köpts i ett västland, har det redan tvättas och rengöras före köp. Tvättning kommer helt enkelt ta bort näringsämnen (till exempel i Europa, är vanligt ris oftast berikade med vitaminer och mineraler som niacin och järn). Men tvättar anses lämpligt för att separera risgryn (och sker ofta i asiatiska länder), vilket resulterar i fluffigare, lättare kokt ris med en fylligare korn som inte fastnar. Och Larousses Gastronomique rekommenderar att om inte riset har förbehandlats eller förkokt, bör det alltid tvättas i rinnande vatten och dräneras väl före tillagning.
  • Tvätt kommer att ta bort en god andel av stärkelsen i säden, lämnar proteinet intakt.
 3. 3
  Bortsett från basmatiris och vildris, finns det ingen anledning att blötlägga riset inte receptet säger så. Om du bestämmer dig för att suga, eller om receptet kräver det, är den vanliga metoden på följande sätt:
  • Blötlägg riset i kallt vatten i 30-60 minuter, eller
  • Skölj eller tvätta riset i diskhon tills vattnet är tillräckligt tydlig för att se riset genom den. I grund och botten, hålla vattnet körs på låg samtidigt skaka tills dimmigt vita färgen blir tydlig.
  • Ris som förbättrar med blötläggning inkluderar basmatiris, thailändska, och långkornigt ris.
 4. 4
  Koka ris till den grad att vara al dente (fast men inte hårt), med separata kärnor, men behåller sin smak. Detta gäller inte för ris kokt i mjölk för dessert ändamål, eller för.
 5. 5
  Var noga med att inte dela upp kornen såvida detta inte är den önskade effekten. Det finns två åtgärder som kan medföra att kornen bryta, vilket resulterar i en sörjig röra. En är att lägga salt i vattnet, något som kocken Paul Gayler rekommenderar emot. Likaså behöver röra inte ris när det är matlagning eftersom detta kommer också medföra att kornen sönder, vilket ger dig klibbigt ris (om det är den effekt du är ute efter, förstås). Även fast sked i att smaka riset kan påverka dess struktur när du lagar mat. Det enda undantaget från denna regel är, som behöver röras.
  • Salt är inte nödvändigt när matlagning ris, men vissa kockar anser att det bör tillsättas. Om du lägger till en löjlig mängd salt, kommer det inte väsentligt ändrar den kokande temperatur eller tid, men det kommer att förbättra smaken av riset. Det kan dock bryta kornen öppnar som nämnts ovan, så du kanske gillar att experimentera för att se vad som fungerar bäst för dig.
 6. 6
  Använd en stor kastrull eller gryta. Ris behöver gott om matlagning utrymme för att undvika att den fastnar eller bränner, samt att ge den utrymme att röra sig. Kornen expanderar också ganska lite.
 7. 7
  Har en ungefärlig uppfattning om rätt mängder ris. Standard ris belopp föreslås av Larousses Gastronomique är:
  • 65g (2 1/2 oz, 1/3 kopp) per portion för en huvudrätt
  • 25 g (1 oz, 2 matskedar) per portion för en hors d'oeuvre
  • 40g (1 1/2 oz, 3 msk) per portion för en
  • 50g (2 oz) okokt per person pilafs
  • 25-40g (1-1 1/2 oz) per person för sallader
  • 15-20g (1/2 - 3/4 oz) per person för risgrynsgröt.
 8. 8
  Ta alltid bort riset från pannan eller grytan så snart den är kokt. Det fortsätter att koka i kastrull eller stekpanna, riskera överkokning om de lämnas där.
  • För att testa "doneness", pressa riskorn mellan fingrarna. Kornen ska känna anbud och inte har en hård center.

Absorption metod 1

Med den teknik som beskrivs i detta avsnitt, kärvande eller brännande ris är inte längre ett bekymmer. Eftersom potten inte kvar över värmekällan, och ångan kommer att hålla potten fuktigt även efter riset klar matlagning, kan du gå bort, glömma det, och gå ta en tupplur. Du kommer fortfarande få bra ris!

 1. 1
  Mät en kopp tvättad ris i en gryta. Om du hoppade över blötläggning / tvätt, kan du börja här med torrt ris ur påsen.
 2. 2
  Häll en och en halv koppar kallt vatten i grytan. Det beror på och vad du föredrar - du kanske vill lägga till 1,75 koppar vatten.
 3. 3
  Lägg 1/2 msk salt till potten. Detta steg är valfritt om du inte håller på att lägga salt till riset.
 4. 4
  Placera kastrull på en måttlig till hög värme.
 5. 5
  När riset kommer till en rullande koka, vrid ner värmen till minsta möjliga, och fortsätt sjuda i fem minuter. Placera ett väl förseglat lock på grytan vid denna tidpunkt.
  • A " rullande koka "är när stora bubblor som inte kan skingras genom omröring, och kommer att hålla bryta ytan. När du gör ris, är den rullande koka viktigt så att tillräckligt med ånga byggs upp för att helt koka riset utan att det är över en öppen låga.
 6. 6
  Stäng av värmen efter fem minuter. Placera en pappershandduk mellan locket och grytan för att undvika fukt uppbyggd. Lyft inte locket eftersom ångan inuti kommer koka riset igenom.
  • Den pott av ris kommer att vara helt kokta, ljus och redo att äta ca 10 minuter efter det att värmen är avstängd.
 7. 7
  Ta en liten smak av ris för att vara säker att det är kokta (det bör inte vara några problem om du mätte ut vattnet korrekt). Om riset är fortfarande lite krispigt, lägg på locket igen för att behålla ångan, och få lite varmt vatten från kranen (inte för mycket, kanske en fjärdedel av en kopp), och lägg den i grytan. Sätt tillbaka locket och vänta ytterligare några minuter.
 8. 8
  När kokta, ta bort locket och låt ångan att fly. Fluff kornen med en.
 9. 9
  Överför riset till ett uppvärmt serveringsfat med en metall sked. En träslev tenderar att krossa riset.

Absorption metod 2

Denna metod följer den som föreslås av Paul Gayler.

 1. 1
  Placera ris och vatten i en stor kastrull eller gryta. Den föreslagna kvoten är 450g (1 lb) långkornigt vitt ris och 600ml (1 pint) vatten.
 2. 2
  Koka på medelvärme. Rör om en gång bara, sedan släppa värmen till en sjuda. Låt sjuda i 10-12 minuter utan lock. Under denna tid bör vattnet att absorberas av riset.
 3. 3
  Ta grytan från värmen. Placera en disktrasa över grytan och tillsätt locket på grytan över (det borde passa tätt). Placera krukan på en mycket låg värme och låt den stå 10 minuter.
 4. 4
  Ta grytan från värmen och låt det sitta i 5 minuter som är. När tiden är ute, ta bort locket och disktrasor och servera riset.

Absorption metod 3

Denna metod följer den som föreslås av John Newton i Mat: The Essential AZ Guide.

 1. 1
  Placera 200g (7 oz) av ris i kastrullen.
 2. 2
  Sätt ett rent finger i riset. Häll i vattnet tills den når din första finger joint.
 3. 3
  Montera ett tätt lock på kastrullen. Koka upp vatten att koka.
 4. 4
  När kokar, minska till låg värme och fortsätt tillagningen. Riset är klart när ånga hål kan observeras över riset.
 5. 5
  Ta av locket. Detta kommer att låta ångan fly. Använd en till fluff kornen och häll rakt in i serveringsfat.

Absorption metod 4

Detta är baserat på en metod föreslagits i Larousses Gastronomique. Denna metod kan vara användbar om du gör massor av andra saker i köket för att förbereda för en måltid, men som inte kräver ugnen och du har gott om tid för riset att sakta koka bort i ugnen.

 1. 1
  Häll 1 kg (2 1/4 lb 5 koppar) av ris till 3 liter (6 1/3 pints, 3 kannor) i kokande, saltat vatten. Sjud i 10 minuter.
 2. 2
  Ta riset från värmen och tvätta i kallt vatten.
 3. 3
  Placera den tvättade riset i en täckt, ugnsfast form. Placera skålen i en kall ugn och lämna det tills riset är kokt.

Koka ris (varmvatten metoden)

Denna metod är bra för sallader eller rätter där riset ska serveras kall.

 1. 1
  Vara beredd att lägga massor av vatten för bästa resultat. Den traditionella metoden för kokande förespråkar dubbelt så stor volym vatten för att koka ris som standard. Dock tyder kocken Paul Gayler att det är mycket bättre att koka ris i fem till sex gånger sin volym i vatten för utmärkta resultat eftersom detta bidrar till att späda ut stärkelsen och lämnar tydliga, lätta riskorn. Följande metod är baserad på Paul Gayler s mätningar och metod.
 2. 2
  Använd en stor gryta eller kastrull. Häll 3 liter (6 1/3 liter) vatten i grytan. Koka upp vatten till en rullande koka.
 3. 3
  Lägg 460g (1 pund) av ris. Minska vatten till en sjuda och koka i 12 till 15 minuter, eller tills de är mjuka men bestämda.
 4. 4
  Häll riset rakt in i ett durkslag. Täck durkslag med en ren trasa (en kökshandduk är perfekt) och låt den stå i 10 minuter.
 5. 5
  Innan servering, fluff riset med en och servera.

Ånga ris

Denna metod är baserad på Larousses Gastronomique metoden.

 1. 1
  Tvätta riset i kallt vatten.
 2. 2
  Ta vatten att koka i ångaren. Placera riset i ångaren.
 3. 3
  Ånga i 20-40 minuter. Mängden tid som krävs kommer att bero på den mängd som används av ris.

Koka ris au gras / rosta

"Au gras" är det franska ordet för "matlagning i fett". Det är den metod som används för att framställa riset innan du köper en pilaff, eller paella. Syftet bakom det är att öka smaken av riset.

 1. 1
  Placera eller smör i stekpanna eller stekpanna.
 2. 2
  Tillsätt mängd ris föreslagits av receptet.
 3. 3
  Stek över en låg till medelhög värme. I detta fall, omrörning med en träspatel är tillrådligt.
 4. 4
  Undvik brunfärgning eller bränna riset. Det bör bli genomskinlig men inte brynt. Den vanliga mängden av tillagningstiden är 1 till 2 minuter, men detta kan variera beroende på receptet.
 5. 5
  Följer receptet instruktioner för tillsats av vätskan och dess absorption.

Elektrisk riskokare

 1. 1
  Läs instruktionerna. variera och du bör förstå alla detaljer i din riskokare före användning. Det är också viktigt att köpa en bra spis kvalitet ris så att termostaten är korrekt.
 2. 2
  Använd elektrisk riskokare för klibbig ris, japansk sushi ris och brunt ris. Använd absorptionen metod 2 som beskrivs ovan, och följ timing förslagen från tillverkaren.

Mikrovågsugn ris

Intressant nog är detta inte en tidsbesparande metod, bara en av bekvämlighet för dem som föredrar att göra allt med en mikrovågsugn. Denna metod är den som föreslås av Paul Gayler.

 1. 1
  Hitta en skål stor nog. Förhållandet ris till vatten bör vara 450 (1 pund) ris och 600ml (1 pint) vatten, så kolla skålen kan hantera detta belopp. Lägg både vatten och ris.
  • Överväg att lägga till en touch av smör eller olja i vattnet. Detta kan bidra till att förhindra att riset kokar över.
  • Täck skålen.
 2. 2
  Placera skålen i mikrovågsugn med omsorg. Värm först i 5 minuter på full effekt.
 3. 3
  Mikrovågsugn på halv effekt i 15 minuter. Undvik röra den i något skede.
 4. 4
  Låt stå i några minuter (upp till 10 minuter är bäst), sedan fungera som vanligt.

Ris med mjölk

Denna metod är baserad på det som skisseras i Larousses Gastronomique.

 1. 1
  Blanch riset i varmt vatten. Skölj och torka av den noggrant.
 2. 2
  Häll i en kastrull eller gryta. Beloppet skall anges i receptet.
 3. 3
  Tillsätt sköljda ris. Koka långsamt, enligt anvisningarna i receptet. Konsistensen brukar sökas för mjölk är en av en krämig pasta.

Återuppvärmning ris

Det är möjligt att värma ris, med varierande framgång.

 1. 1
  Försök att behålla fukt. Ångkokning, microwaving, eller baka bredvid en skål med vatten är bra alternativ. Men vad du än gör, se till att koka den tills den är rykande het, vilket är viktigt för att förstöra alla bakterier som kan ha börjat använda det som en grogrund.

Tips

 • Du kanske vill tweaka "ris till vatten förhållandet" med erfarenhet - till exempel: för större mängder ris, kan du hitta lite mindre eller mer än en och en halva mängden vatten resulterar i bättre ris.
 • Istället för att laga riset i vatten, kan du använda nötkött eller kyckling buljong. av någon smak kan också användas i stället för vatten.
 • Vatten kokar vid en lägre temperatur på höjd. Om du bor på hög höjd kommer det att ta längre tid att koka ris med denna metod.
 • Dessa tider och förhållanden är för vitt ris (t.ex. jasmin, basmati, etc). Om du är matlagning brunt ris du behöver cirka 2 koppar vatten till 1 kopp ris och dubbelt så lång tid. Dessutom lönar det sig att känna till olika förberedelser och tillagningstider för den typ av ris du använder, eftersom de kan variera avsevärt mellan långkornigt, korta fibrer, orientaliskt, och specialiserade typer ris. Läs på förpackningen om du är osäker.
 • Det fungerar bäst att använda den ursprungliga locket på grytan du använder, eftersom det kommer att försegla bäst.
 • När riset först kokar, kan det gråta lite eller ens lyfta på locket. Hålla vakt och ett öra för början av koka.
 • En kopp av torra riskorn tillagas på detta sätt är ungefär tillräcklig för att åtfölja en måltid för två vuxna.
 • Om riset är en viktig komponent i skålen, kan du behöva upp till 1 kopp ris per vuxen. Det är ganska mycket ändå, så var inte rädd för att värma upp resterna!
 • Din bas mätning behöver inte vara en kopp nödvändighet - det viktigaste är att lägga samma förhållande av vatten till ris, oavsett kvantitet.
 • Visste du att? Rispapper är inte gjorda av ris, det kommer faktiskt från märgen ett litet träd.
 • Häll lite vatten i potten efter att ha tagit ut det kokta riset, kommer det att göra potten lättare att rengöra.

Varningar

 • Inte alla är överens om hur mycket vatten att koka ris och det är sannolikt att vara en pågående tvist!

Saker du behöver

 • Ris
 • Vatten
 • Pot / kastrull med tättslutande lock
 • Något att mäta med (kopp, mugg, etc.)
 • Spis
 • Pappershandduk
 • Salt