Wki

Hur man lagar pasta

Oavsett om du är en svältande högskolestudent eller ett kök kännare, har pasta något att erbjuda. Det är prisvärd, enkel att bemästra, och kan göras i oändliga kombinationer. Att laga pasta, följ dessa instruktioner, att förvandla det till en måltid, lägga till någon av sås recept nedan.

Steg

Hur man lagar pasta. Välj vilken pasta du vill laga mat.
Hur man lagar pasta. Välj vilken pasta du vill laga mat.
 1. 1
  Välj vilken pasta du vill laga mat. Försök att välja en som väl passar såsen. Det är bäst att ta pasta som är ett varumärke i Italien och är gjord av 100% mannagryn.
 2. 2
  Fyll en stor kruka 2/3 av vägen med vatten. Detta kommer att säkerställa att vattnet inte spills när det kokar. Inte under-fylla krukan, vilket kommer att göra nudlar klibbigt. Det bör finnas en generös vatten-till-pasta förhållande. För att minska din väntetid, tillsätt varmt vatten.
 3. 3
  Vrid ratten på spisen för hög.
 4. 4
  Tillsätt salt om så önskas. För en stor kastrull med vatten, bör en eller två matskedar salt vara tillräcklig.
 5. 5
  Vänta tills vattnet kokar.
 6. 6
  Lägg pastan i vattnet och rör om nudlar med en lång servering sked. Var försiktig så att de inte fastnar på botten, speciellt när du först lägga till dem.
  • Eftersom nudlar växer i vattnet, kan det vara svårt att uppskatta hur mycket pasta du behöver. Läs på förpackningen för servering förslag. Om det inte finns någon, läsa Nutrition Fakta för antalet portioner per förpackning och dela upp rabatten på torra nudlar därefter. Om du lagar mat till två, kan ett helt paket av pasta brukar göra en fullständig måltid med matrester.
 7. 7
  Vänd ner kaminen något, fortsätt att koka pastan, och rör om då och då för att förhindra fastnar. Täck inte potten, traditionell italiensk pasta tillagas utan lock.
 8. 8
  När det har varit kokning i ca 8-10 minuter (kontrollera förpackningen för föreslagna tillagningstid), ta en bit av pasta ut och låt den svalna.
  • Alternativt undercook pasta med 2-3 minuter (utsidorna bör tillagas medan centrumen ska vara hårt), sedan stänga av spisen, ställ in grytan på ett annat (kallt) brännare, och täcker i 10-15 minuter. Detta kommer att bromsa-laga centra pasta, vilket gör dem al-dente istället för fuktig.
 9. 9
  Bita i pastan. Om det är för svårt att bita eller om du ser vita i mitten, måste den koka lite längre. När det tillagas hela vägen igenom, men ändå fast, är den klar. Detta kallas al dente ("till tanden") på italienska.
 10. 10
  Stäng av spisen och tömma hela potten av pastan i en sil. Luta potten ifrån dig själv så att du inte får en faceful av ånga, vilket är ännu hetare än kokande vatten.
 11. 11
  Skaka ut överflödigt vatten och häll sedan pastan tillbaka i kastrullen. Var noga med att inte sätta potten tillbaka på den varma delen av kaminen, vilket kan bränna nakna pasta.
 12. 12
  Lägg en matsked olivolja och kasta (tillval). Även detta kommer att hålla nudlarna fastnar, kan det också skapa en barriär mellan nudel och sås du lägga till, vilket gör resultaten mindre smakrika.
 13. 13
  Täck med din favorit sås och skaka den (inuti hot pot). Se flera recept nedan för idéer.
 14. 14
  Lägg riven parmesanost, färsk persilja eller basilikablad, eller annan garnering så önskas.

Grundläggande pastasås

 1. 1
  Sätt en lång kastrull på medelvärme.
 2. 2
  Testa värmen genom att placera handen flera inches ovanför pannan. När du kan känna värmen som strålar, det är varmt nog att använda.
 3. 3
  Täck botten av pannan i ett tunt lager av olivolja.
 4. 4
  Strö torkade örter i oljan. Lägga till en nypa oregano eller italiensk smaksättning kommer ingjuta oljan med ört väsen. Låt det sitta i ca 30 sekunder beroende på temperaturen på oljan, flingorna kommer brun, men inte tillåter dem att röka eller blir svart.
 5. 5
  Lägg en halv tärnad gul lök och rör om.
 6. 6
  Efter 1-2 minuter, tillsätt flera klyftor hackad vitlök. Eftersom vitlök bitar är mindre än lök, kommer att lägga till dem senare hindra dem från att brinna.
 7. 7
  När löken är genomskinlig, häll 1 stor burk krossad tomat eller 2 vanliga burkar i ett högt kastrull.
 8. 8
  Tillsätt salt, socker (tillval), svartpeppar, italiensk smaksättning, och oregano efter smak.
 9. 9
  Låt tomaterna att få heta, låt såsen sjuda i ca 15 minuter.

Ytterligare pastasås recept

 • Vitt och rött pastasås
 • Nötkött pastasås
 • Oregano och timjan pastasås
 • Mozzarella sås
 • Pasta Pasqualina sås
 • Röd-vin sås
 • Mushroom pastasås
 • Aubergine pastasås
 • Orange och pumpa pastasås
 • Röd pastasås
 • Pastasås från färska tomater

Tips

 • Använd rikligt med vatten. Den vanligaste orsaken till "klibbiga" pasta är matlagning med för lite vatten. Använd minst 4 liter vatten för varje kilo pasta (4 liter för varje halv kilo). Ingen olja eller andra tillsatser behövs.
 • Italienarna anta en "lämna den ensam" eller "inte bråka med det" policy när matlagning pasta. Inte skaka inte eller rör det för mycket. Detta gäller för såsen också.
 • Om du gör spaghetti och de är inte nedsänkt i början, inte bryta dem. Vänta 30 sekunder och försiktigt använda din gaffel för att böja dem och dränka dem.
 • Lägg till några av pastan vatten till din sås. Om du gör din egen sås, tillsätt lite av det vatten som används för att koka pastan om du behöver justera dess tjocklek. De upplösta stärkelse kommer att tjockna och berika dess konsistens. Observera att "rätt" belopp varierar beroende på recept, partiets storlek och önskemål.
 • En del människor föredrar att skölja pastan i durkslag för att tvätta bort stärkelse. Gör inte detta! Förutom såsen vidhäftande bättre på grund av stärkelsen, om du sköljer det, kommer du att kyla pastan innan du lägger såsen. Istället dränera pasta, lägg tillbaka den i grytan du kokat den, slå på värmen och tillsätt såsen under omrörning tills väl blandat och varmt. Pastan kommer att grundligt belagd med såsen och pastan förblir varma när du serverar den.
 • När pastan är klar, kommer ytterkanterna börjar ljusare i färgen.
 • Tillsätt salt i vattnet. Salt förhöjer pasta smak och låter såsen smaker att "blanda" bättre.
 • Fördelar med spagetti: det är lätt att göra, tidseffektivt, (kan vara) friska, och kan göras med någon form av grönsaker, sås, nudlar, och proteinkälla, oavsett om det är köttfärs, mark kyckling, tofu, eller hackat fläskkött.
 • Olika pasta koka varierande tider. Tunn linguine, till exempel, kockar mycket snabbare än rigatoni.

Varningar

 • Vid tömning pastan i det kokande vattnet, gör det långsamt så det varma vattnet inte stänka ut ur krukan och brännskador.
 • Den gamla fruar berättelse som om pasta fastnar på taket, är det gjort matlagning, bara inte sant. Ett knappt kokta bit av pasta kan fortfarande hålla sig till ditt tak... och även detta beror på vilken typ av material ditt tak är gjord av.
 • Om bubblorna ser ut som de är på väg att spilla ur potten, sänk värmen till medel-hög. Aldrig lägga till något för att minska detta. Detta kan motverkas genom skakning.