Wki

Hur att tvätta frukt och grönsaker

Här är en enkel steg-för-steg guide för att tvätta frukt och grönsaker innan matlagning eller att äta dem.

Steg

Hur att tvätta frukt och grönsaker. Ta all frukt / grönsaker du behöver tvätta och placera dem på en disk nära en diskho.
Hur att tvätta frukt och grönsaker. Ta all frukt / grönsaker du behöver tvätta och placera dem på en disk nära en diskho.
 1. 1
  Ta all frukt / grönsaker du behöver tvätta och placera dem på en disk nära en diskho.
 2. 2
  Placera ett durkslag i diskhon om du vill.
 3. 3
  Slå på varmt / kallt vatten. Använd inte hett eller iskallt vatten.
 4. 4
  Kör frukt / grönsaker under vattnet. Om du har någon form av borste för att rengöra med, kanske du vill använda den för vissa poster, såsom potatis, som har växt i jord. Bara se till att borsten inte är för grovt, eller kommer det att gräva sig in i huden.
 5. 5
  Se till att det inte finns någon smuts eller andra objekt kvar på din frukt eller grönsak.
 6. 6
  Skär bort eventuella dåliga platser.
 7. 7
  Använd tvål om du vill. FDA rekommenderar för närvarande ingen använder tvål, rengöringsmedel eller diskmedel. Men vissa hälsokost butiker och marknader säljer mat-safe rengöringsmedel för att avlägsna olja-baserade rester som inte är helt vattenlöslig, såsom bekämpningsmedel, vaxartade konserveringsmedel och oljor från händerna på konsumenter som söker efter de mest tilltalande frukt och grönsaker. Denna konsumentupplysning video ger mer information om produktens tvätt kontrovers: http://www.youtube.com/watch?v=441KnMW4jqc.

Tips

 • De små klistermärken på frukt är gjorda av ätbart papper, men det är bäst att ta bort dem innan tvätt. Annars kommer den delen under dekalen inte rengöras.
 • Det är OK att använda varmt vatten, men det är bättre att använda den när du ska koka frukt och grönsaker.
 • Istället för tvättmedel, försöka hålla frukter eller grönsaker i varmt vatten med en eller två teskedar av salt i 5 minuter och skölj sedan med varmt vatten för att tvätta bort salt.
 • Ett annat effektivt sätt att tvätta frukt och grönsaker är att fylla en bassäng med rent vatten och doppa frukten i bassängen och vips den runt i vattnet. Detta är särskilt effektivt för vindruvor och andra livsmedel som har mycket yta som skulle vara svårare att tvätta ordentligt i ett durkslag.

Varningar

 • Varmt vatten gör att de grönsaker och frukt att skrumpna, blåmärke eller skålla. Undvik att använda det.

Saker du behöver

 • Frukt / grönsaker
 • Vatten
 • Tvättställ
 • Durkslag (tillval)