Wki

Hur man koka vatten

Du värmer bara vattnet tills det börjar bubbla. Men det är lite mer än så, speciellt om du vill vara en exakt och mest utmärkt kock.

Steg

Hur man koka vatten. Vet vilken typ av koka du går för.
Hur man koka vatten. Vet vilken typ av koka du går för.

Spishäll

 1. 1
  Vet vilken typ av koka du går för. Tjuvjakt, sjudande, och kokar är lite olika tekniker. Tjuvjakt är mycket mild, reserverad för känsliga livsmedel som ägg, fisk och frukt. Simmering är lite varmare, med några små bubblor stiger till ytan, och används ofta för objekt som behöver en lång tid att laga mat. Kokning är när vattnet blir så varmt som det kommer att få, och börjar att avdunsta till ånga. (Den exakta temperaturen varierar med höjden, vilket diskuteras i nästa steg.) Få vattnet till vilken stat receptet kräver och hålla den där. Placera inte ett lock på grytan om du tjuvjakt eller sjuder eftersom värmen kan öka till en koka. Ta bort från värmen om det behövs om vattnet börjar bli för varmt.
 2. 2
  Tänk på din höjd. På högre höjder, vatten kokar vid en lägre temperatur, så du behöver för att laga mat längre.
  • Om du lagar mat allt som kommer med instruktioner, leta efter en anteckning om höjd som kommer att berätta vad justeringar behöver göras.
  • Vid speciellt höga höjder (som på bergen), kan du koka något i timmar och timmar och det kommer aldrig att laga mat. Du måste använda en tryckkokare.
  • Eftersom vätskor avdunstar snabbare vid högre höjder bör du också lägga till lite extra vatten för att kompensera.
 3. 3
  Tillsätt salt bara för smaksättning eller göra ägg lättskalade. Det är en myt att tillsätta salt kommer att göra vattnet koka snabbare. Lägga salt höjer kokpunkten, vilket innebär att vattnet måste vara varmare att börja koka, alltså faktiskt tar längre tid att koka. Undvik inte tillsätta salt efter smak, men eftersom mängden salt det skulle ta att göra någon väsentlig förändring skulle förmodligen vara tillräckligt för att förstöra vad du lagar mat. I ett hem experiment, tillsätta 2 msk salt till 1 liter vatten orsakade det att ta ytterligare 33 sekunder att koka, och det ökade kokpunkten med endast 4 ° F (2 ° C). För lite extra perspektiv, behöver du salthalten i havsvatten (ett uns av salt per liter vatten) för att höja kokpunkten med bara en Fahrenheit grader!
 4. 4
  Använd en tillräckligt stor pott för vattnet du värmer och fyll den inte hela vägen. Det extra utrymmet ger vattnet någonstans att bubbla och stänk. Du behöver också tillräckligt med extra utrymme för något (t.ex. pasta ) ni kommer att lägga till vattnet senare.
 5. 5
  Placera grytan på spisen och vrid värmen under det högt. Omfattar kastrull med lock hjälper vattnet att koka lite snabbare.
 6. 6
  Vrid ner värmen när vattnet kokar. Hög värme är användbar när du vill få vattnet att nå kokpunkten snabbt, men när det finns där, att vrida upp värmen inte kommer att göra en skillnad i temperatur. Allt det gör är att vattnet kokar bort snabbare. Så när vattnet bubblar, vrid ner värmen till den lägsta temperatur som kommer att hålla den vid kokning du behöver. Detta kommer att hjälpa dig att behålla mer vatten och kommer också att vara snyggare och säkrare, eftersom snabbt kokande vatten är mer benägna att plaska ur potten.

Mikrovågsugn

 1. 1
  Kokande vatten i mikrovågsugn är ganska enkelt, men det finns risk för överhettning, när vattnet värms upp förbi kokpunkten utan bubblande och sedan bryter ut plötsligt, eventuellt orsaka brännskador. Även om detta är osannolikt att det finns vissa försiktighetsåtgärder man kan vidta.
 2. 2
  Placera vatten i en mikrovågsugn eller skål. För ökad säkerhet, använd en behållare som har en repa eller chip (i vetenskapliga termer, en kärnbildningssäte) på insidan. Detta kommer att hjälpa vattnet bubblan.
 3. 3
  Placera ett icke-metalliskt föremål såsom en träslev, pinne, eller Popsicle pinne i vattnet. Detta bidrar också till vatten bubbla.
 4. 4
  Sätt vatten i micron. Värm i korta intervaller, rör om regelbundet, tills vattnet är ångande. (Även om dessa steg följs, kommer bubblande inte självklart.)
 5. 5
  Rör i vätskan noggrant att lägga till lite luft till mixen, före uppvärmning.

Tips

 • Om du kokar något annat än vatten, såsom sås, slå ner när den når kokande att undvika brännhet botten på krukan.
 • Om ett recept kräver något att vara på en "fullständig, rullande koka" det innebär att vattnet inte bör sluta koka när du rör om.
 • Varmvatten kokar snabbare än kallt vatten.

Varningar

 • Kokande vatten och ånga som kommer ut av det är tillräckligt varmt för att bränna dig. Använd en grytlapp om du behöver, och hanteras varsamt.
 • Steam kommer skålla mer än kokande vatten på grund av den extra värmeenergi den innehåller
 • Se upp om uppvärmning destillerat vatten i en mikrovågsugn eftersom det kan explodera när de plockas upp. (Flash koka)