Wki

Hur man gör med matolja

Vad gör du efter matlagning med massor av olja, såsom när fritering? Hälla olja i avloppet eller toaletten kommer att orsaka träskor ner på linjen, bokstavligen, eftersom oljan tjocknar när den svalnar och inte blandas med vatten. Hälla det i soporna kan göra ganska röran, liksom. Denna artikel kommer att beskriva några bättre alternativ.

Steg

Hur man gör med matolja. Återanvända olja för matlagning, om du kan.
Hur man gör med matolja. Återanvända olja för matlagning, om du kan.
 1. 1
  Låt oljan svalna. Låt oljan / fettet i vilken kokkärlet tills det är kallt (ett par timmar, till natten och utanför).
 2. 2
  Frysa den. När den har svalnat något, kan du hälla den i en behållare och förvara i frysen. Metal soppburkar eller tomma kartonger juice är idealisk för detta ändamål. När det är fast, är det lättare att avyttra den. Eller om du vill återanvända det, bara låta det tina.
 3. 3
  Återanvända olja för matlagning, om du kan. Olja kan användas till stekning flera gånger, så länge du mellan användningarna.
 4. 4
  Gör en lava lampa. Detta är ett roligt projekt att göra med barnen!
 5. 5
  Spara lite för att gnugga på. När du gör det kommer snö fastnar inte på de skyfflar så mycket.
 6. 6
  Överväga att göra en oljelampa. Videon nedan visar dig hur.
 7. 7
  Använd den för att göra biodiesel. Biodiesel är en giftfri och biologiskt nedbrytbart bränsle som kan driva bilens motor och hjälpa miljön på samma gång. Behöver inte biodiesel själv? Spara oljan i sin originalförpackning, annonsera i en online gratis annons (som Craigslist ) och någon som gör biodiesel kommer plocka upp den.
 8. 8
  Använd olja för rakning. Undvik kemikalier i kommersiella rakning krämer och lotion som kan torka och irritera huden.
 9. 9
  Kontrollera om det finns en lokal återvinningsstation som tar oljan från händerna.
 10. 10
  Ta stora belopp till en lokal restaurang. Ibland har använt olja / fett fack som du kan kasta din olja in, om du ber snällt.
 11. 11
  Häll över använt kattsand, efter byte pannan. Strö kommer att absorbera olja, minska röran.
 12. 12
  Blanda det med inaktuella bröd, gammalt ris eller korn produkt och mata den till dina grisar eller höns. De äter nästan vad som helst. Om du inte har djur, ta den till en bonde du vet, eller leta efter någon som säljer gård äggen och ta det till dem.
 13. 13
  Använd den för att göra tvål om det är endast en typ av olja. Se till att "städa" det genom att sätta den svala, använd olja i en kastrull fylld med vatten. Låt vattnet sjuda (på medelhög eller låg värme), och rör om oljan och vatten tillsammans försiktigt. Allt som förorenar oljan, som bitar av mat, bör falla ut ur oljeskiktet och in i vattenskiktet. För att få ut oljan, låt lösningen svalna, och om så behövs, placera det hela i en frys tills oljan lagret är fast. Fortsätt att "rena" det tills ingen mer mat eller andra föroreningar ses.
 14. 14
  Om att kasta bort det är det enda alternativet, låt den svalna och lägg små mängder i slutna behållare i papperskorgen. Häll det i en behållare som du skulle kasta bort hur som helst (helst en kan du inte). Jordnötssmör burkar är idealiska för detta, eftersom de återförsluta lätt och har breda öppningar. Sätt på locket, stäng den ordentligt, och kasta det i papperskorgen.

Tips

 • Lägga matolja till en komposthög kommer att ha en negativ effekt på komposteringen, om inte det är en väldigt liten summa.
 • När oljan och fettet hårdnar, kan du blanda det med jordnötssmör och frön fågel att mata fåglarna.