Wki

Hur man gör hem fries (frukost potatis)

Först av allt, hem fries är inte, och är avsedd att ätas med en gaffel. De kan göras med bara om någon form av potatis, så gå med oavsett dina önskemål är eller vad du har liggandes.

Oavsett, är de ett utmärkt komplement till de flesta måltider - särskilt frukost - och ett bra sätt att föda en massa människor billigt och enkelt.

Steg

Hur man gör hem fries (frukost potatis). Skär potatisen i halv cm kuber.
Hur man gör hem fries (frukost potatis). Skär potatisen i halv cm kuber.

Prepping potatisen

 1. 1
  Skär potatisen i halv cm kuber. Om du skär dem mycket större det tar längre tid att laga dem än instruktioner skrivna här är designade för, och de kan inte laga mat hela vägen igenom.
  • Ett annat populärt sätt att förbereda dem är att skära dem i klyftor. Denna teknik fungerar bäst med små, redskin potatis.
  • Det finns inget behov av att skala potatisen, men du kan göra det om du vill.

Par-koka potatisen

 1. 1
  Få en kastrull med vatten till en rullande koka medan du skär potatisen, och se till att inte fylla den till toppen så att vattnet inte svämmar över när du lägger de skurna potatisarna.
 2. 2
  Lägg potatisen i det kokande vattnet försiktigt, så det kokande vattnet inte stänker dig. Det är bäst att bära en vante stil grytlapp skull och skrapa potatisen från en skärbräda med en kniv.
 3. 3
  Koka potatisen för högst fyra till fem minuter. Du är i huvudsak delvis matlagning dem här, men inte hela vägen igenom. Längre än fem minuter, eller du kommer att koka dem innan de är stekt. Om dina kuber är riktigt små, sedan inte koka dem längre än tre minuter.
 4. 4
  Medan potatisen kokar, få en djup stekpanna - Antingen gjutjärn eller teflon fungerar - och lägga till olja. Någon av följande oljor kommer att göra fint: jordnötsolja, rapsolja, solrosolja, eller bara vanlig vegetabilisk olja. Olivolja kommer att fungera men är i allmänhet inte den bästa av oljor för stekning.
  • Mängden olja du använder beror på storleken på pannan du använder och hur stort ett recept du gör. En bra tumregel är ungefär en halv tum i botten av pannan.
  • Få oljan trevlig och varm, men vara noga med att inte få det för varmt eftersom detta kan orsaka en farlig fett brand. Det är bättre att börja på kallare sidan med brännaren på medellång och arbeta dig upp därifrån om du inte är säker på den korrekta temperaturen.

Steka upp dem

 1. 1
  Lägg den ansträngda potatisen försiktigt till oljan, återigen vara noga med att inte stänka het olja på dina händer eller armar. Återigen, bära heltäckande ugnskarda utifall eller åtminstone en långärmad tröja. Täck hela botten av pannan med potatis men inte stapla dem på alltför högt.
  • Om du tillagar en stor mängd bara laga mer än en sats. Potatisen måste vara mestadels täckt i olja.
  • Om oljan är rätt temperatur potatisen kokar och fräsa direkt när du lägger dem i pannan. Om detta inte sker, tillsätt försiktigt värme tills de är riktigt stekning, och notera temperaturen inställningen till nästa gång.
 2. 2
  Lägg dina kryddor. Detta är kanske den roligaste och också den svåraste delen av att göra bra hem fries. En blandning av salt, rosmarin, timjan och ibland en nypa citron peppar gör för ett bra recept, men ingen av dessa är verkligen nödvändigt. Åtminstone ett stänk av salt rekommenderas.
  • När du lägger dina kryddor, strö dem på potatisen när du rör dem för att få anständig täckning, är noga med att inte lägga för mycket salt eller någon annan ingrediens.
  • Salt och andra kryddor kan läggas till senare, men som alla recept, kan de aldrig tas ut när de är i mixen.
 3. 3
  Fortsätt röra potatisen tills de är en gyllenbrun, men inte brända.
  • Om du föredrar crispier hem fries, lämna dem på en lite längre, men när de börjar bli brun det tar inte lång tid att bränna dem, så titta på dem noga.
 4. 4
  Placera flera lager papper handduk över en stor tallrik eller skål, och ösa fullt kokta potatisar på pappershanddukar för att absorbera någon extra olja. De kommer att vara extremt varma vid denna punkt, så ge dem en minut eller två för att svalna före servering dem.
 5. 5
  Servera och njut.

Tips

 • Om du behöver laga mer än en sats hem fries att föda alla, hålla den första eller flera tillverkningssatser varm genom att placera dem i ugnen i en ugn-safe skål på ugnens lägsta inställningen.
 • De kryddor som anges ovan är bara rekommendationer. När du får en känsla för vilka smaker du gillar bäst, börja göra receptet din egen genom att spela runt med olika kryddor. Old Bay och Lowerys kryddat salt samt svartpeppar kan fungera bra.
 • Om du förbereder detta som en del av en frukost måltid, laga potatisen i fettet från pannan du laga bacon i kan också lägga en hel del smak.

Varningar

 • Matolja som är för varm är en inbjudan till ett fett brand, vilket kan vara mycket svårt att släcka.
  • Om ett fett brand bryter ut, inte sätta vatten på elden! Det kommer att göra elden blossar upp. Använd en brandsläckare eller kväva elden så snabbt som möjligt med mjöl, bakpulver, majsstärkelse, eller ett lock.

Saker du behöver

 • En säck potatis i ditt val
 • En djup gjutjärn stekpanna eller non-stick stekpanna
 • Matolja såsom jordnötter, solrosfrön, raps eller grönsak.
 • Kryddor som salt, rosmarin, timjan och svartpeppar eller någon av dina val.