Wki

Hur man bygger en sågbock

En av de mest användbara verktygen en snickare kan ha i ett byggprojekt är ett par bra sågbockarna (eller sawbucks, som de ibland kallas). Du kan bygga din egen uppsättning, om du har en cirkelsåg, måttband, en vinkel kvadrat och en hammare och spik.

Steg

Hur man bygger en sågbock. Få ett par lämpliga brädor för ditt projekt.
Hur man bygger en sågbock. Få ett par lämpliga brädor för ditt projekt.
 1. 1
  Få ett par lämpliga brädor för ditt projekt. 2X6 nominella södra gula tall användes för hästarna på bilderna, och slets ned, eller delas upp för att den färdiga produkten lättare i vikt, men 2X4 (ingen rippning) använda contortatall eller vit furu eller gran kommer också att arbeta. För hästar som ska stå ute i vädret, kan det vara värt att köpa virke som är behandlat för att motstå röta och insekter.
 2. 2
  Inrätta ett arbetsbord eller annan yta för att mäta och kapa timmer på. Eftersom du bygger sågbockarna, kan man anta att du inte redan har en uppsättning tillgängliga, men om du gör det, naturligtvis använda dem.
 3. 3
  Rip virket i hälften om du använder 2x6 brädor och de har inte stora knutar eller måste stödja en hel del vikt. Detta kommer att minska den totala vikten och mängden virke som krävs med hälften (jämfört med 2x6). För att använda full storlek 2x4s, hoppa över detta steg.
 4. 4
  Mät längden av benen till en bekväm arbetshöjd. För en typisk 6 fot (1,8 m) lång arbetare, 34-36 inches (0,86-0,91 m) är lagom, för kortare individer, kan du behöva justera höjden. Det föreslås att du bygger dina hästar lite höga, eftersom benen kan trimmas när de är färdiga för att passa användaren.
 5. 5
  Skär en avfasning på första benet när du skär den på längden. För en god spridning på hästens ben, bör en vinkel på cirka 65 grader från torget linjen, eller 25 grader från styrelsens kanten fungerar fint, dessa vinklar gör och bör uppgå till 90 grader. Du kommer att vilja notera, du skär denna avfasning torget till den smala kanten på din bräda, så du kanske upptäcker att du måste markera både toppen och botten, och kuperar igenom från botten för att komma hela vägen genom styrelsen. Dessa snitt måste vara plan (och rak), så de kommer att passa mot ovanplattan flush och tätt.
 6. 6
  Skär ryggen eller toppen styrelse din häst, som kommer att sågas fyrkant i båda ändarna, ca 42-48 inches (107-122cm) lång. Gör en markering en tum eller så från varje ände, och rita en kvadrat linje för att bestämma var att fästa benen, på båda sidor.
 7. 7
  Lägg den bakre panelen på en plan yta, oavsett om ett arbetsbord, på ett jämnt golv, eller till och med på bakluckan av en pickup. Placera din första etappen på torget markering görs tidigare, och spika den så avfasningen ligger tätt mot kanten av den övre linjen. Avtrubbning punkten på dina naglar kommer att minska sannolikheten för att träet ska delas när det är spikat, och använda en 8d (8 öre) spik för detta kommer att ge tillräcklig hållkraft utan att passera genom båda bitarna.
 8. 8
  Nail båda benen på ena sidan av den övre styrelsen, sedan vänder enheten över. Nail de andra två benen motstående till det första paret. Du kan använda större spikar nu, eftersom om de punkter skjuta igenom, kommer de att gå in på baksidan av den första benparet och öka styrkan i den gemensamt.
 9. 9
  Stå dina delvis monterad hästar upprätt, och mäta ner från botten av din toppskiva ca 8 inches (20cm), och med hjälp av en kort ombord, skriftlärd det att vara en horisontell spridare stag för att passa mellan benen. Vinklarna på dessa hängslen bör vara ungefär grader 115 topp och 65 botten för totalt 180 grader, men ritsning alla hängslen i position kommer att ge en bättre (mer exakt) fit. Använd ditt beskrivs stag som ett mönster för att markera ytterligare tre stycken, vilket gör att du har två för varje sågbock.
  • Den 65 graders vinkel kallas "25 från torget" eftersom du kan hitta en 65 vinkel genom att markera "25 off från 90" använder ett verktyg som kallas en 90 graders "bjälke vinkel torget," eller "speed square" eller liknande instrument.
 10. 10
  Nail dina hängslen på plats, med hjälp av två 12d spikar i varje ände, går först igenom benet och in i slutet korn av stag.
  ~ Nail hängslen på varje benpar noga, se till att de placeras på benen så att hästen står plant och rakt på plan mark.
  ~ Spikning dessa hängslen ur position kommer att innebära att hästen kommer att vingla och bli ostadig.
  ~ Håll hästen upprätt och rak medan spikning är värt ansträngningen.
 11. 11
  Vänd hästen tillbaka över på sin topp ombord, och stötta på plats eller be någon hålla den. Skär en annan styrelse omkring 18 inches (46cm) lång, med en 45 graders vinkel i ena änden som den diagonala stag. Håll den vinklade änden mot spridaren stag och skriftlärd den andra änden där det skär det översta kortet, kan klippa detta märke. Använd denna lappar för ditt mönster och ett par hästar, skär 3 mer.
 12. 12
  Nail dessa bandage på plats, och de yttersta snitt på en 45 graders vinkel butted in spridaren brace och spikas igenom från fästbygeln i ändträ, och den ritsade änden till undersidan av den övre linjen. Detta kommer att spikas över säden i botten av ovanplattan, så använd naglar som är tillräckligt stora för att få en bra bit, minst 12d, och trubbiga ändar för att förhindra att träet spricker.
 13. 13
  Kontrollera dina hästar för att se till att benen är lika långa och passar marken jämnt, om inte, kan du trimma benen som är långa, vilket gör att den övre styrelsen är parallellt med marken.

Tips

 • Att sätta en extra 2x4 platt ovanpå hästen kommer att ge dig en "uppoffrande" träbit, som du kan byta ut när det blir tuggas upp av din motorsåg.
 • När sågning av trä på dina hästar, sätta sågen till rätt djup kommer att göra dem mycket längre.
 • Rippa (på mitten) 2x6 virke ger tillräcklig styrka för de flesta jobb, utan vikten av nominella 2x4s, men för en mer hållbar häst, kanske du vill använda en bredare styrelse för toppen.
 • Istället för att använda virke för hängslen, kanske du vill använda plywood skära i en triangel form och skruvas på utsidan ändarna av benen.
 • "A"-formade sawbucks för raka handsågar är oftast bara 20-24 "högt, så att användaren kan knäböja på korten skärs. Justera höjden efter vad som känns rätt för dig, med tanke på längden på din motorsåg.

Varningar

 • Ögonskydd rekommenderas vid sågning timmer och spikar.

Saker du behöver

 • En cirkelsåg, måttband, vinkel square (eller speed-kvadrat), hammare och spik.
 • Lumber av dina önskemål. Hästarna i illustrationerna krävs 2 - 10 fot 2x6 brädor, som är rippade till 2 3/4 inches bred, vilket gav 40 meter virke.
  • Omkring 5 - 8 fot 2x4 brädor skulle fungera (eller 10-42 to 48 tums skivor kommer att arbeta).