Wki

Hur man äter en rambutan

Rambutan, en inföding av Sydostasien, växer nu i tropiska klimat över hela världen. Bladen varierar från en sort till en annan, men den håriga eller taggiga röda (när mogna) frukter är omisskännlig. Rambut är den malaysiska ordet för "hår". Prova en nästa gång du är i tropikerna! I Costa Rica är de kända som "Mamon Chino" eller kinesiska sucker för hur frukten äts, och att de är som en litchi frukt från Kina. Frukterna är rikligt förekommande i Centraleuropa.

Steg

Hur man äter en rambutan. Öppna rambutan genom att avlägsna en del av huden på något av flera sätt.
Hur man äter en rambutan. Öppna rambutan genom att avlägsna en del av huden på något av flera sätt.
 1. 1
  Öppna rambutan genom att avlägsna en del av huden på något av flera sätt. Pressa rambutan tills huden går sönder. Sedan skal halva skinnet av och lämnar den andra halvan för att hålla i handen som en wrapper.
 2. 2
  Hitta en söm som löper längs toppen till botten av frukten, och dra isär den läderartade huden. Du hittar något som liknar en skalad druva, men större, under den.
 3. 3
  Alternativt kan du använda en kniv för att göra ett snitt i huden, och pressa frukten ut.
 4. 4
  Skär inte igenom fröet.
 5. 5
  Ät runt fröet. Undvik biter för nära fröet - du vill undvika den tuffa, papery huden runt den. Vissa människor knapra på köttet, andra pop hela i munnen och spotta ut frön när de är klara (se Varningar nedan). Några sorter har bittra frön, andra har söta frön, förmodligen innehåller försumbara mängder av tanniner och alkaloider. I det senare fallet kan en äta hela frukt, frö och alla (men inte det yttre skalet). Prova Universal ätbarhet testet innan konsumerar frön i kvantitet.

Tips

 • Frukten är inte alltför sött eller surt, det smakar ungefär som en druva.
 • Om servering, lämna halva huden på efter skärning som en dekorativ hållare, t.ex. om den serveras som en del av en frukt diskens.
 • De kostar 3/Quetzal, eller omkring 4 cent vardera, på en marknad i San Pedro La Laguna, Guatemala (i december 2007). Detta var en av de sorter med icke-bittra frön. I Costa Rica de kostar cirka 50 cent per pund, och cirka US5€ för 2 dussin sålde gatan i Honduras 2007.
 • Var noga med att inte äta fröet eftersom du kommer att kvävas.
 • Efter att ha köpt rambutan, kan du hålla det i tre till fem dagar i kylskåp och täckt med plastfolie för att minska förlusten av fukt (eller lämna ut dem om du bor i en fuktig miljö).

Varningar

 • Vissa källor säger att inte äta utsädet eller skalet, som innehåller giftiga saponiner och tanniner.
 • Om köttet fastnar på frö och är svåra att separera, är rambutan förmodligen övermogna.
 • Se upp för frukt fluglarver, vilket indikeras av brunaktig, sandiga grejer där frukten är fäst vid skaftet.
 • Som med alla växter, se till positiv identifiering innan du äter dem. Du kommer förmodligen hitta dem på en lokal marknad, så prova dem från den källan först innan du äter dem i naturen.