Wki

Hur hittar Andromedagalaxen

Andromedagalaxen, även känd som M31 eller som den stora spiral galaxen, är en av de mest avlägsna objekt som blotta ögat kan se, den ligger över 2,2 till 3.000.000 ljusår bort. Lokalisera det första gången är lite knepigt, men när du hittat den, det är svårt att någonsin förlora den igen.

Obs: Den bästa tiden för att hitta Andromedagalaxen är mellan augusti till slutet av mars, så om du har svårigheter att lokalisera det, bokmärke denna sida och försök igen senare. Också vara medveten om att det är lättare att hitta från norra halvklotet än på södra halvklotet.

Steg

Hur hittar Andromedagalaxen. Använd kikare för ditt första försök på att hitta Andromedagalaxen.
Hur hittar Andromedagalaxen. Använd kikare för ditt första försök på att hitta Andromedagalaxen.
 1. 1
  Använd kikare för ditt första försök på att hitta Andromedagalaxen. Även om du inte behöver använda något annat än dina ögon, med kikare kommer att göra det betydligt lättare för dig som nybörjare, och kikare kommer att ge dig en bredare synzonen än ett teleskop, är som viktigt för en nybörjare. Välj även en molnfri, klar natt och om du bor där stjärnorna aldrig sett, måste du resa till någonstans där du kan.
 2. 2
  Leta tre konstellationer för att få ditt lager. Du måste leta efter Pegasus, Cassiopeia och Andromeda. Pegasus var den flygande hästen i grekisk mytologi och slutet stjärnan i Andromeda går till att göra torget i Pegasus, det är lätt att hitta eftersom det är en av de största geometriska former på natthimlen. Cassiopeia har ett W eller M form som är lätt att se och två av dess ände stjärnor kan användas som pekare till stjärnbilden Andromeda. Andromeda var en som räddades från ett monster av Perseus i den grekiska mytologin. Diagrammet som visas här visar natthimlen under 35 ° N och är inställd för den 1 december klockan 08:00 lokal, men kan användas för att senare på kvällen före den dagen och tidigare efter.
 3. 3
  Leta efter de utmärkande dragen. Pegasus är en av de lättare att hitta i de tre, eftersom det ser ut som en gigantisk rektangel, detta är det stora torget i Pegasus. Cassiopeia är ännu enklare att hitta, ser ut som en gigantisk "M" eller "W". Andromeda ligger mellan dem.
 4. 4
  Dra en linje från stjärnan Sirrah (även känd som Alpheratz) på kanten av Pegasus och Andromeda till stjärnan Ruchbah i Cassiopeia.
 5. 5
  Rita en linje från Mirach genom mu Andromedae och vidare genom den första raden. Tänk på att mu Andromedae är svagare än Mirach.
 6. 6
  Skanna området strax till sydost om där linjerna möts, längs den andra raden med kikare (eller ett litet teleskop - Se nästa steg). Du kommer att märka en oval för svag. Detta är Andromedagalaxen.
 7. 7
  Använd ett teleskop för en mer ingående undersökning. En typisk 20cm (8 tum) reflektor teleskop gör att du kan se 1000 gånger längre än Andromedagalaxen, så du borde få en fantastisk vy med en vanlig kikare. När man använder ett teleskop, och särskilt i ljuset-förorenade himlen, också försöka hitta Cassiopeia, sedan använda "M" av Cassiopeia att peka mot Mirach. Efter positionering Mirach i teleskopet, rör sig mot Cassiopeia att hitta dimmer stjärnan, då mer åt det hållet tills du stöter på två ljussvagare stjärnor och en suddig objekt som bildar en triangel med dessa två stjärnor. Detta är galaxen.
  • Om du tittar noga på kikare eller ett teleskop, kan du hitta två svaga luddiga fläckar bredvid. En av dem, M32, är mindre i storlek och närmare den faktiska galaxen kärna. Den andra, NGC 205, är mer svårfångade, större i storlek, och längre bort från själva galaxen. Båda är följeslagare galaxer till Andromeda.
  • Du kommer förmodligen att kunna hitta det om du använder en GOTO eller datoriserat teleskop. Om du använder ett ekvatoriellt och vet hur man använder inställningen kretsar, är Galaxy vid RA 00h43m, Dec 41 deg16 '.
  • Om du redan är bekant med hjälp av ett teleskop, kommer du vara medveten om att dess snävare synfält än kikare kan göra inriktningen mer exakt och därmed hårdare. Således, om du är en nybörjare att använda teleskop, lämna detta steg tills du är mer.

Tips

 • Om du har möjlighet att observera i ett mörkt område bort från gatlyktor, du är mer sannolikt att kunna hitta detta objektet.
 • Även instrument som kikare och teleskop inte behövs för att lokalisera den här galaxen, gör de din bildupplevelse mycket tydligare.
 • I motsatt riktning från de tre / fyra ljusa stjärnor, kan du hitta två ljusstarka stjärnor, och en annan svag stjärna den visas som en dubbel, som en triangel. Om du drar en linje från svag stjärna till platsen i-mellan de två ljusare stjärnor, och hålla igång, kan du hitta den Triangulum galaxen, en annan lysande men mycket svårfångade galax.
 • Andromedagalaxen kan ses även i relativt ljusa himlen, men det kan vara lite svårare att hitta några av de ljussvagare stjärnor, så du kanske behöver skanna ett något större område.
 • Vad du ser är kärnan av galaxen, de yttre armarna är mycket svag. Du kanske vill prova att fotografera den så att den dyker upp, men du kommer sannolikt att behöva en lång exponeringstid, en kamera adapter och bild stapling program som RegiStax eller ImagesPlus.
 • Andromedagalaxen är 200.000 ljusår, och innehåller ca 400 miljarder stjärnor. Det kallas M31 eftersom det är den 31: a objekt på Messier: s lista över diffusa sky objekt.
 • Två andra galaxer kan lätt ses från jorden med blotta ögat: Stora Magellanska molnet och Lilla Magellanska molnet. M33 är synlig från en mörk plats och några SKARPSYNT observatörer har upptäckt M81.
 • En konstellation är grupp av stjärnor som en prick-till-prick pussel. Om du går med prickar-stjärnor, som är-och använder massor av fantasi, skulle bilden ser ut som ett föremål, djur eller människa. Till exempel är Orion en grupp av stjärnor som grekerna tyckte såg ut som en gigantisk jägare med ett svärd fäst vid bältet.

Varningar

 • Kom ihåg att klä sig för vädret, särskilt under de kallare månaderna.
 • Detta kan vara svårt att göra på södra halvklotet.

Saker du behöver

 • Kikare och / eller teleskop
 • Kamera och stjärnan atlas / planisphere (valfritt)