Wki

Hur du tipsa din server på en restaurang

De många restaurangerna i världen lägga en avgift set service till din faktura, sätter tippsystem diskretionära makt i händerna på kunden. Vet du hur man använder den makten klokt? Idealet är god service belönas med bra tips, och dålig service bestraffas med dåliga tips. I praktiken, däremot, det är inte hur det vanligtvis spelar ut. Om du vill tipsa rättvist, följa dessa riktlinjer.

Steg

Hur du tipsa din server på en restaurang. Bestäm "tippbar" totalt.
Hur du tipsa din server på en restaurang. Bestäm "tippbar" totalt.
 1. 1
  Bestäm "tippbar" totalt.
  • Dricks är inte helt obligatoriskt i norra Europa. Men eftersom waitstaff betalas oftast ganska låga löner, är det sedvanlig praxis. I många andra länder med styva krav minimilön, framför allt Storbritannien, Australien och Nya Zeeland, är deponering inte brukligt:. Det är helt valfritt, en belöning för utomordentligt bra service, och kunden behöver inte känna sig tvungen att tips I vissa länder, såsom Japan, kan tippa faktiskt anses vara en förolämpning både till servern ("Du behöver det här mer än jag gör.") och ägaren av anläggningen ("Du betalar inte din personal hyggligt.")
  • Om du använt någon eller rabatter, beräkna spetsen baserat på hur mycket du skulle ha betalat utan det. Annars är du straffa servitör för restaurangen ledningens ansträngningar att föra dig i dörren. Till exempel, om du har en 2-för-1 kupong, kan du bara ha behövt betala för hälften av din måltid, men servern ändå gjorde det fulla beloppet av arbete.
  • Om det finns en skatt på din faktura, ska du beräkna tekniskt spetsen baserad på resultat före beloppet, eftersom den service du fått har ingenting att göra med skatten. Men eftersom skillnaden mellan en spets på den totala (inklusive moms) eller före skatt beloppet inte är väsentlig, det är inte en rekommenderad käbbel punkt. Om din beställning kostar 25€ och skatt är 8%, är det totalt 25€ 0,40. En 15% tips på din beställning, före skatt, är 5€ 0,50. Samma tips på totalsumman är 5€ 0,86. Det är bara en skillnad på 36 ¢. Även med en order på 750€ motsvarande skillnaden är fortfarande bara 10€!
 2. 2
  Utvärdera din tjänst. Det viktiga är att objektivt bedöma tjänsten, och tjänsten enbart. Om maten är inte bra, den är gles, priserna är upprörande, och / eller inredningen är skrämmande, allt detta påverkar din matupplevelse, men är inte den servitör fel. Om du är missnöjd med det, inte nedlåtande inte restaurangen igen, eller skriva en negativ recension någonstans. Själva tjänsten bör dömas efter:
  • Hur maten matchas med din beställning,
  • Huruvida maten var varma och färskt från köket (eller inte),
  • Hur uppmärksam servern var till dina behov,
  • Hur snabbt dina tomma rätter togs bort,
  • Hur snabbt det tog för att få din check och få din betalning behandlats, och
  • Huruvida serverns uppträdande var artig och professionell.
 3. 3
  Ge fälla. Om tjänsten inte var helt stellar, kan det inte vara den servitör fel. Om inte din servitör var oförskämd eller försumlig, kanske du vill tänka på följande:
  • Gjorde hela restaurangen verkar upptagen och underbemannad? Mindre uppmärksam service kan vara ett resultat av dålig förvaltning.
  • Misstag i beställningarna händer, och det är svårt att veta om servitören, kock eller båda var ansvariga. Om din servitör arbetar hårt för att åtgärda ett problem, det är typ att ge honom fälla.
  • Verkar din servitör ny på jobbet? Väntar tar en hel del övning och färdighet, du kanske vill ge en ny servitör lite av en paus.
 4. 4
  Bestäm dricks. Den allmänna riktlinjen är 20% för utmärkt service, 15% för fast tjänst, och 10% för dålig service. I genomsnitt människor tips 18%.
  • Ge återkoppling till ledningen eller direkt till servitören istället för, eller som komplement till, lämnar en låg spets. Många kunder lämnar dåliga tips oavsett tjänst, så enkelt att göra så får inte förmedla budskapet avsett. En låg tips är ingen garanti för att tjänsten kommer att förbättras i framtiden eftersom personalen kanske inte vet vad som gjorde dig olycklig eller vem som var ansvarig. Inte bara kommer chefen att kunna rätta till situationen, men du kan också få en ersättning av det.
  • Om du äter med små barn och göra en stor röra, kom ihåg att personalen kommer att behöva städa upp det, och att det brukar ta extra tid. Överväga att lämna servrar lite extra för detta besvär för dem. Om servern är särskilt användbart med barnrelaterade frågor under måltiden, kanske du också vill tipsa lite extra för det.
 5. 5
  Beräkna spetsen. Nu när du vet hur många procent du vill betala, är det dags att faktiskt kritan siffrorna.
  • Ett enkelt sätt att räkna en 20% tips är att flytta decimalkommat av kostnaden för att hitta 10%, och sedan dubbla det. Till exempel, om räkningen är 30€ 0,00, skulle 10% vara 5€ 0,50, och en 20% tips skulle vara 10€ 0,00. För 15%, skulle du halvera 10% och lägg till den ursprungliga antalet. För 30€ 0,00 igen, det skulle vara 5€.50 + 5€ 0,75 = 5€ 0,25.
  • Ett annat sätt att räkna ut tips är att komma ihåg:
   • 10% = 5€ för varje 10€
   • 15% = 5€.50 för varje 10€ och
   • 20% = 5€ för varje 10€.
 6. 6
  Betala med kontanter om du kan. Om du betalar med kreditkort, kanske servitören måste vänta en vecka eller två för att ficka som pengar, medan pengar kan tas hem tidigare. Om du vill belöna god service, är det mer motiverande att hjälpa waitstaff ta hem sina surt förvärvade tips förr snarare än senare.
  • Runda upp. Lämna inte småpengar eller överdriven förändring på bordet, om det är allt du har på dig det anses bättre än ingenting men inte föredras.
  • En annan anledning att betala med kontanter är att om du betalar med kreditkort, vissa restauranger subtrahera kreditkort avgiften kortet tjänsten från spetsen.

Tips

 • De flesta platser har en "tip-out", så att inte tippa din server innebär att det kostar dem pengar att tjäna dig. Det gäller att ta ut order också, så se till att alltid lämna ett tips.
 • Olika delar av världen har olika tipping etikett. I de flesta av, och många delar i Asien, är tjänsten ingår i priset (och därmed de servitörer som redan har en anständig timlön). Emellertid är ett litet tips (till exempel, 10% eller mindre) hänsynsfull att erbjuda för bra service. De lagar och seder i olika platser varierar, så se till att kolla innan du äter.
 • Om du vill känna sig extra generös, beräkna spetsen och tillsätt tre eller fyra extra dollar. Du kommer att känna sig som en höjdare för resten av dagen till mycket låg kostnad. Du kommer också att kompensera för några ynkliga som lämnade en usel dricks.
 • Många restauranger har fastighetsnära och enhets-servrar. Om du beställer mat att gå från en bartender eller server, är du fortfarande förväntas dricks minst 10%. Vanligtvis har den person som tar din beställning att hoppa igenom fler fälgar för att få din beställning tillsammans komplett med bestick, extra servetter, påsar etc. De går ut ur deras sätt att ta hand om dig, så du bör ta hand om dem tillbaka.
 • "Tip burkar" blir allt vanligare på små take-out ställen (t.ex. kaffe, bagel och glass butiker). Dessa anställda tillbringar mycket tid med varje kund, men är oftast inte betalat en rimlig lön av företaget. Dricks en liten mängd under dessa omständigheter är mycket uppskattat, speciellt eftersom att samla många små tips under dagen kommer att hjälpa dessa lågavlönade arbetstagare att tjäna en skälig lön totalt.
 • I en bufférestaurang, lämna en 20% dricks. Servitören är mer än sannolikt att göra mer arbete än servitören i en vanlig restaurang, som ständigt rensa dina tallrikar, föra vatten, och ta dryck order.

Varningar

 • Den amerikanska regeringen skatter servrar, bartenders och baristas baserade på ett antagande om att de gjorde en viss andel av sin försäljning i tips. Om du inte tippa en server eller en bartender i Europa överhuvudtaget, är du kostar tekniskt servern pengar. IRS beräknar en genomsnittlig procentsats baserad på faktiska tips kreditkort servern (eller restaurang) tjänar och tillämpar det numret till kontanta transaktioner.
 • Kontrollera om spetsen är redan inräknad i notan. Vissa restauranger kommer att lägga till en gottgörelse för stora grupper (typiskt 8 eller mer), och många restauranger utanför USA inkluderar spetsen som en del av notan. Om du är osäker, be en medlem av personalen om tips redan ingår. Å andra sidan kommer vissa ställen texta tydligt Dricks ingår inte på räkningen.
 • Tänk på att i de flesta amerikanska delstater, är servitörer och servitriser betalas en grundlön som är betydligt lägre än den vanliga minsta (vanligtvis runt 5€.00/hour) eftersom det antas att tips kommer att göra upp skillnaden. Således, till skillnad från vissa andra länder, är deponering väntat i USA om du får service som är minst tillfredsställande. Men om timlönen plus tipsen inte uppgå statens minimilön, måste arbetsgivaren kompensera skillnaden. Dessutom, i vissa västerländska stater, som Kalifornien, Oregon och Washington State, det finns ingen lägre lön och din server gör minst 10€ eller mer per timme. Låt inte detta faktum avskräcka dig från deponering, men eftersom levnadskostnaderna i dessa stater är högre.