Wki

Hur du ser vilda djur

Oavsett om du lider av en existentiell kris eller om du bara vill lära dig mer om den naturliga världen, kan få aktiviteter att du känner "i kontakt" med naturen som att se vilda djur. Wildlife observation är en rolig och lärorik erfarenhet för människor i alla åldrar, och du kan göra det oavsett var du bor eller reser. Bäst av allt, titta på vilda djur inte kräver en stor budget eller en hel del utrustning. I själva verket kan observera djur i ditt eget grannskap vara lika givande som att resa djupt in i djungeln. Oavsett var du går, här är vad du bör veta.

Steg

Hur du ser vilda djur. Bestäm var du ska observera vilda djur.
Hur du ser vilda djur. Bestäm var du ska observera vilda djur.
 1. 1
  Bestäm var du ska observera vilda djur. Självklart om du vill följa en viss typ av djur, måste du gå där att djurens liv. Om du är mer flexibel, men du kan hitta vilda djur nästan överallt, även i mitten av staden. Tänk på din budget och hur mycket ledig tid du har till förfogande, och sedan gå ut och möta naturen.
 2. 2
  Forskning djurlivet i din valda plats. Ta reda på vilka varelser du kan förvänta dig att se, och ta reda på lite om dem. Var särskilt uppmärksam på information om deras dagliga liv och beteende-deras utfodring, sova och vanor avel, till exempel-och vilka miljöer de föredrar så att du vet var och när du är mest sannolikt att se dem. Lite forskning kommer också att hjälpa dig att räkna ut vad djuren gör när du ser dem. Slå upp särskilda djur på internet, läsa om dem på ditt lokala bibliotek, eller besök ditt lokala art center eller uppleva naturen klubb för mer information.
 3. 3
  Förbered dig för din expedition. Förberedelserna och utrustning du behöver kommer att variera beroende på vart du ska. Se till att ta med lämpliga kläder för klimatet, och klä sig i lager. Låt någon vet var du ska vara och när du räknar med att vara tillbaka. Forskning på området om du är obekant med det, och få en karta och kompass eller GPS-enheten vid behov. Kom ihåg att ta med en dyna, penna och kamera för att spela in dina observationer. Du kanske också vill ta med kikare.
 4. 4
  Smälta in i din omgivning. Bär kamouflagekläder som är lämpligt för den inställningen, eller helt enkelt bära jord-toner eller drab kläder-undvik flashiga, ljusa kläder som kommer att påtala dig. Bär inte cologne, parfymer, parfymerade lotion eller hårvårdsprodukter. Framför allt, vara tyst. Fortsätt prata till ett minimum (använd handsignaler när du kan), och steg försiktigt, försiktigt så att inte bryta kvistar fötterna. Stäng av din mobiltelefon eller personsökare, och bära kläder som inte gör buller (bomull är oftast ett bra val i varma torra väder, ull eller polyester fleece för byxor och tröjor är smart för säker, bekväm visning i kalla och våta förhållanden).
 5. 5
  Var stilla och vänta. Kanske det bästa sättet att få en chans att observera vilda djur, särskilt på ett djurliv område, är att helt enkelt vänta på djur att visa upp. Hitta en bekväm, delvis dold plats att observera vilda djur. Du kan använda ett konstruerat redskap, såsom en anka blind, eller din helt enkelt huka låg på marken eller gömma sig bakom stenar och träd. Ha tålamod. Djur kan höra dig komma och gå under jorden, eller de helt enkelt inte kommer att dyka upp om de känner din närvaro, men om du väntar tillräckligt länge och tyst nog, är chansen att de antingen inte märker dig eller inte känner sig hotade av dig.
 6. 6
  Tillvägagångssätt djurliv noggrant. Vanligtvis din bästa insats är att sitta still på ett ställe (en plats där du vet att du har en god chans att se vilda djur), men ibland ser du ett djur på avstånd och vill få en närmare titt. Tänk på att hålla tyst och försöka stanna i vindriktning från djuret. Flytta långsamt, och använd locket av träd, stenar och andra naturliga funktioner till din fördel. Om djuret är potentiellt farligt, du är bättre att hålla avstånd och tittar på den med kikare eller kamerans teleobjektiv. Även om djuret är ofarligt, respektera dess utrymme och inte störa det.
 7. 7
  Använd dina öron. Oavsett om du söker efter vilda djur eller observera det, kommer du att vara mer framgångsrik om du lita på mer än bara dina ögon. Lyssna för sprickbildning kvistar eller grenar, djurläten, eller fladdrande av fågelvingar att hjälpa dig hitta djuren. Medan du tittar på djur, lyssna till ljuden de gör. Snart kommer du att kunna urskilja olika typer av djur med ljud ensam. För att förstärka ljud, kupa händerna bakom öronen.
 8. 8
  Räkna ut vad djuren gör. Om du har gjort din forskning bör du veta lite om beteendet hos de vilda djur som du tittar. Försök att identifiera vissa beteenden som du ser dem i naturen, och gör en anteckning av beteenden som du inte är bekant med.
 9. 9
  Spela in dina observationer. Om du verkligen vill få allvar Djurliv, bör du föra en dagbok över dina observationer. Notera de typer av varelser du ser och deras egenskaper, och krafsa ner vad de gör och när. Gör skisser eller ta bilder och klistra in dem i din journal.
 10. 10
  Läs mer om de djur du observerar. När du återvänder från fältet, granska din journal och göra lite mer forskning för att besvara alla frågor som kom upp under dina observationer.

Tips

 • Om du vill fotografera djurliv, är det oftast bäst att ha ett bra teleobjektiv (minst 210 mm, och helst 400 mm eller mer) så att du kan göra det från ett avstånd. Om du observerar mycket små varelser, som insekter, få ett makroobjektiv för närbilder.
 • Du behöver en hel del tålamod: om djuren se, höra, eller på annat sätt vet du är där, det tar ett tag för dem att komma ut. Ibland kanske du inte ser djuret du letar efter. Tappa inte modet, ta chansen att observera andra vilda djur, och försöka igen en annan dag.
 • Ett brett utbud av guidade titta upplevelser finns tillgängliga, från naturvandringar i stadens parker till vildmarken expeditioner i fjärran länder. En naturalist eller erfaren lokal guide kan hjälpa dig att se mer vilda djur och lär dig mer om livet för de varelser som du ser.
 • Uppskatta de små sakerna. Många människor tänker på vilda djur som bara stora djur eller fåglar, men världen är bokstavligen surrar med andra varelser. Från bin och myror till möss och ödlor, små djur ger stora möjligheter att lära och att bli förvånad. De kan också hittas nästan överallt, så att du kan se vilda djur även i "concrete jungle" av staden.

Varningar

 • Om du observerar i skogen, iaktta försiktighet under jakttider. Undvik områden där du vet jägare befinner dig, och bär ljust orange kläder.
 • Aldrig retas, husdjur, eller kommer för nära djuren under torrperioden (oavsett hur söta de ser ut, eller hur lugna de är i regnperioden). Detta är en tid av stress för djuren, och även den lugnaste eller djur kan skada dig.
 • Aldrig kommer för nära en baby djur! De är inte troligt att attackera dig, men där det finns en bebis, det finns en arg mamma.
 • Du kan ta bilder, men använd inte blixt! Även om de inte verkar lägga märke till dig i början, kan en blixt skrämma dem och få dem att skada dig!
 • Många djur, såsom björnar, valrossar och stags avel (male hjort), kan vara farligt. Håll ett säkert avstånd från dessa djur.
 • Bo utanför privat egendom eller ha tillstånd från fastighetsägaren innan.
 • Aldrig mata djuren eller försöka lura dem med bete.
 • Inte stör naturen. Det kan vara frestande ibland att försöka rädda en kanin ur klorna på en räv, till exempel, men det är viktigt att förstå att sådana störningar kasta av den naturliga balansen och är skadliga för minst en av de berörda djuren. Du kan också bli skadad medan störande.
 • Även små och ofarliga proffsiga djur kan bita eller på annat sätt skada dig i försvar. Aldrig jaga vilda djur eller försöka röra dem eller komma för nära dem, oavsett vad deras storlek. Även om du fly oskadd, kommer mötet att orsaka djuret onödig stress. Om du försöker att närma sig en baby djur, riskerar du stöter på en våldsam förälder-inte närma barn eller få mellan barn och deras mödrar.

Saker du behöver

 • Kikare och / eller kamera med teleobjektiv
 • Notebook (företrädesvis vattentät) och penna
 • Ficklampa för tidigt på morgonen eller sent på kvällen resor
 • Patience
 • Wildlife identifiering bok
 • Lämpliga kläder
 • Vatten