Wki

Hur declutter

Oavsett om du inte kan gå in i ett rum i ditt hus utan att snubbla över något eller om du bara vill göra några storstädning, decluttering ditt hem är ett bra sätt att känna sig mer lugn och bekväm i ditt utrymme. Om du vill rita rent ditt hem, måste du gå igenom dina saker, organisera ditt utrymme, och upprätthålla en bekväm och ren livsmiljö. Om du vill veta hur man declutter, följ dessa enkla steg.

Steg

Hur declutter. Hitta ett decluttering schema som fungerar för dig.
Hur declutter. Hitta ett decluttering schema som fungerar för dig.

Gör en spelplan

 1. 1
  Hitta ett decluttering schema som fungerar för dig. Om du vill rita rent så lätt som möjligt, så du måste hitta det bästa sättet att uppnå dina mål. Du kan sträva efter att ha en intensiv decluttering session under loppet av en helg, en vecka eller ett par veckor, eller du kanske bara har en eller två extra timmar i veckan för decluttering dina saker. Oavsett hur lite tid du har, kommer du att kunna hitta ett decluttering schema som fungerar för dig.
  • Om du bara har två timmar i veckan, bara fokusera på en del av ett rum i taget. Börja med ett rum, och planerar att organisera garderoben under en vecka, hyllorna under nästa, och så vidare. Detta kan verka som det kommer att ta evigheter, men om du är metodisk, kommer du att kunna göra det mesta av din tid.
  • Om du har turen att ha några dagars ledighet i rad, sedan fullt ut engagera sig decluttering alla dina utrymme i en viss vecka. Detta kommer att vara en stor uppgift, men du kommer att kunna få det gjort om du stannar motiverad.
  • Du kan även declutter dina saker om du begår bara fem minuter om dagen till processen.
 2. 2
  Ta det ett rum i taget. När du börjar att rita rent, kan du frestas att vända hela huset utanför ned och att gut varenda möbel redan från början. Detta kan verka som en bra idé, men det kommer faktiskt att göra ditt utrymme verkar så rörigt att dina mål blir ohanterliga. Istället syftar till att ta det bara ett rum i taget - eller ens en del av ett rum i taget.
  • Ställ rimliga mål. Du ska bara tömma ut ett rum eller en möbel om du har tid att gå igenom allt i den och sätta tillbaka allt på sin plats.
 3. 3
  Ta hjälp av andra. Decluttering kommer att bli mycket roligare och hanterbar om du ta hjälp av andra, oavsett om du har rumskamrater eller bara användare vänner som vill tillbringa tid med dig. Arbeta med andra för att rita rent ditt utrymme kommer att få tiden att gå genom att mycket snabbare, och kommer att göra hela processen roligare.
  • Spela lite musik och beställa pizza. Gör hela processen känns mer som en fest än en rengöring session.
  • Med andra personer hjälpa dig är också värdefulla eftersom de kan ha bättre insikt i de saker du verkligen behöver. En pålitlig vän eller familjemedlem kan ge dig mod att kasta ut ett objekt som du är ansluten till utan anledning.
 4. 4
  Bli av enkla mål. När du har hittat ett schema som fungerar för dig, liksom hjälp av några betrodda vänner, kan du starta processen genom att bli av några enkla ytliga mål. Innan du blir värre och ta ett rum i taget, kommer du att må bättre om du direkt att kunna bli av med några artiklar som trängs ditt liv. Här är några snabba och enkla mål som kan ge dig en skjuts på decluttering ditt utrymme:
  • Bara få en stor svart soppåse och fyll den med gamla papper, gamla skor du har inte slitna i år, tomma flaskor schampo, gamla mail, och allt annat som finns i vanlig syn.
  • Gå igenom ditt kylskåp och skåp medicin och kasta alla gamla och inaktuella objekt.
  • Bli av med alla grälla möbler som trängs ditt utrymme. Om du bara inte kan stå ut med det stora, fula stol i ett hörn av vardagsrummet, kan du må bättre om du ställer den till trottoarkanten direkt.

Sortera igenom dina saker

 1. 1
  Töm ut alla saker i ett rum eller område. Declutter på ett organiserat sätt, måste du tömma ut allt i ett rum, eller ett område i ett rum, eller ens en låda, innan du kan få hela bilden. Du kan lägga alla saker på golvet eller på en möbel - någonstans där de är i vanlig syn.
  • Var beredd med fyra olika lådor: en låda med saker du ska hålla, en låda för saker du lagra, en för saker du donera eller sälja, och den sista för saker du slänger ut.
 2. 2
  Bestäm vad du ska behålla. I början kanske du vill behålla allt du har tagit ut. Men påminn dig själv om att poängen med decluttering är att bli av med alla de extra saker som trängs ditt liv. Du bör hålla de objekt som du använder på en regelbunden basis, som du bär, laga mat med, eller använda för andra hushållssysslor.
  • Du bör hålla vad du har använt under det senaste året. Om du verkligen försöker declutter, kan du göra det allt du har använt under de senaste sex månaderna.
 3. 3
  Bestäm vad du ska kasta ut. Du bör försöka att kasta ut så mycket av dina saker som du kan. Om du har ett objekt som du inte har använt på ett år, har helt glömt bort, eller kan inte ens bild vad du behöver det för att någonsin igen, då är det dags att kasta den. Gå igenom dina saker och fråga dig själv, "Behöver jag verkligen det här?" Om svaret är nej, eller om du tvekar för mer än tjugo sekunder, är det dags att skiljas från den.
  • Du kan spara några dyrbara sentimentala objekt, men inte mer än göra det. Du kan inte spara varje liten sak, och du bör inte göra ursäkter för varför varje liten knapp och bit ludd har en speciell betydelse i ditt liv.
  • Detta är en bra tid att få råd av dina betrodda vänner. De kanske kan vara mer ärlig och säga att du aldrig kommer att använda en viss punkt.
 4. 4
  Bestäm vad som ska lagras. Du bör lagra alla objekt som du behöver så småningom, men som du vet att du inte kommer att behöva minst ett par månader. Många av dessa objekt är säsongsbetonade eller speciella tillfällen objekt.
  • Lagra dina säsongens kläder. Om det är mitt i sommaren, kan du lägga undan din vinter tröjor för ett par månader.
  • Förvara alla julpynt. Lägga undan de Halloween, påsk, eller julpynt och ta ut dem när du behöver dem.
  • Lagra all campingutrustning, skidutrustning, fiskespön, eller något som du bara behöver på semester.
 5. 5
  Bestäm vad du ska sälja eller donera. Du ska sälja eller donera några objekt som du inte vill, men som ändå kan ha ett visst värde för någon. Om du har kläder som fortfarande är i gott skick, apparater som fortfarande är helt funktionell, eller en fin tavla som du bara inte kan stå, då är det dags att donera eller sälja objekt.
  • Leta efter dubbel av användbara föremål. Om du har två kaffebryggare, två vattenkokare te, eller dubbelt så många lampor som du behöver, och sedan börja donera eller sälja objekten. Även om de fungerar mycket väl, behöver du inte två av dem.
  • Du kan enkelt sälja dina objekt genom att sätta dem på Craigslist eller ha en loppmarknad. Du kan donera något som inte säljs.
  • Sälja objekt är givande, men det kan ta lite tid. Om du inte har tid, sedan bara donera allt och du kommer att göra en god gärning.
 6. 6
  Håll ett "kanske" rutan. Det "kanske" rutan är där du kan placera objekt som du inte är säker på om du ska lagra eller behålla grejer. Förvara saker för nu, och sedan komma tillbaka till den i sex månader och kasta ut den om du inte har tänkt på det en gång. Du kan glömma lådan tillsammans - men åtminstone alla grejer i den kommer att vara ur ditt utrymme.

Omorganisera ditt space

 1. 1
  Lägg allt i sin logiska plats. Sortering igenom dina saker är det svåra. Nu behöver du bara kasta ut alla soporna, lagra alla objekt som du har valt att lagra, och donera eller sälja alla de återstående posterna. Placera alla objekt du vill behålla tillbaka där de hör hemma, och se till att ha ett stort organisatoriskt system som kommer att hålla dem organiserade.
  • Organisera dina kläder efter hur ofta du bär dem och vilken typ av kläder de är.
  • Skapa ett arkiveringssystem som hjälper dig att lägga alla dina framtida artiklar på rätt plats.
  • Investera i plastbackar för att lagra objekt i din garderober.
  • Om du har en massa skor och vet inte vad jag ska göra med dem, investera i en sko-rack.
  • Organisera böckerna på hyllorna baserat på genre eller tidsperiod, och se till att alla böcker som faktiskt lagras vertikalt istället för att bara sitta i sidled på hyllorna.
  • Se till att tydligt märka alla lagrade objekt så att du enkelt kan komma åt dem när det är dags.
 2. 2
  Arrangera dina möbler. Bli av med alla extra möbler som du inte behöver och ordna dina möbler på ett sätt som skapar mest utrymme genom att inte blockera ut något extra utrymme med möbler, lämnar fönstren öppna och fria att släppa in massor av ljus, och hålla allt anordnade i ett estetiskt tilltalande sätt.
  • Ordna om dina möbler kommer också att göra utrymmet känns nytt, och får dig att känna att du har verkligen inlett en ny plotter era av ditt liv.
  • Överväg att sätta upp en extra spegel eller två i stället för en målning. Detta kommer att göra dina väggar ser mindre upptagen och kommer att skapa en illusion av mer utrymme.
 3. 3
  Håll dina diskar rent och relativt tom. Om du vill känna dig lugn och tillfreds i ditt nya rum, så ska du hålla räknarna för ditt skrivbord, köksbord, kök, soffbord, och alla andra ytor relativt tom. Torka dem ner, och håller endast objekt på dem som du verkligen behöver.
  • Om du rengör ytan av skrivbordet, kan du hålla en mugg för pennor, några små kontorsmaterial, och ett fotografi, men inte lämna tio bilder och fem uppstoppade djur och kuriosa på ytan av din arbetsplats.
  • Din köksbord ska bara ha saker på det som är relaterat till att äta, såsom salt, peppar, och servetter. Använd inte köksbordet som en plats att lagra dina extra skolmaterial eller papper.

Upprätthålla en decluttered hem

 1. 1
  Gör tid för dygns-och decluttering. Om du vill behålla ditt hem nya vackra decluttered utseende, då måste man veta att decluttering är bara halva striden. Nu när ditt hem ser trevligt, måste du göra en samlad insats för att det ska förbli så genom att göra tid för att hålla ditt utrymme anordnas varje dag och i slutet av varje vecka.
  • Spendera 10-15 minuter decluttering ditt utrymme i slutet av varje dag, oavsett hur trött du är. Du kan också se det som en utmaning. Säg till dig själv att du är klar när du har lagt tio punkter i deras ställe.
  • Tillbringa minst 30 minuter decluttering ditt utrymme på helgerna. Du kommer att ha lite mer tid att göra det på lördagar eller söndagar, och kan göra det medan du tittar på TV eller chatta med vänner i telefon. Det behöver inte känna sig som en börda.
 2. 2
  Ta hjälp av någon som delar ditt hem. Decluttering är mycket lättare med hjälp av andra, och så behåller en decluttered hem. Om du verkligen vill att alla dina hårt arbete att löna sig, då måste man ta hjälp av dina rumskamrater, betydande andra, barn, eller någon annan som delar ditt hem.
  • Processen kommer att bli mycket enklare om den person du lever med är lika engagerade som du är. Om han inte, då du kan spendera mycket tid bara städa efter honom.
  • Ställ hushåll regler som uppmuntrar renlighet. Säg att alla rätter måste tvättas direkt efter att de har använts, och att vissa leksaker kan bara gå i vissa rum, och så vidare.
  • Om din rumskompis eller signifikanta andra är lika engagerad i processen som du, så kan du även ta svängar under nattliga mini-decluttering sessioner.
 3. 3
  Vara en smart konsument. Att vara en smart konsument kommer att hjälpa dig att fortsätta att leva i en lugn och ren plats. Var uppmärksam på alla de saker du köper och fråga dig själv om det är något du verkligen behöver eller om du inte kommer att ha användning för det efter allt. Om du är en smart konsument, då du inte kommer att köpa alltför många nya objekt och utträngning ditt hem med dem.
  • Gör en lista innan du handlar. Oavsett om du ska handla mat eller försöker förbättra din sommar garderob, göra en lista över alla objekt som du verkligen behöver, så att du kommer hem med bara de saker du letar efter och inte falla offer för impulsköp.
  • Om du är osäker på om du ska köpa något, så motstå frestelsen. Se om du verkligen vill ha det där två eller tre veckor senare.
  • Om du verkligen behöver nya möbler, bli av med gamla möbler. Inte tränger ditt utrymme med mer möbler. Om du verkligen behöver ett nytt soffbord, inte sätta den gamla i ett annat rum, bli av med det.
  • Anmäl dig till elektroniska fakturor så pappersfakturor längre publik ditt utrymme.
 4. 4
  Ge bort en gammal post varje vecka. Detta gamla trick kommer att hjälpa dig att fortsätta att declutter varje vecka, och det kan också vara mycket roligt. Bara att gå igenom dina saker, oavsett om du tittar på en gammal klänning du kan aldrig bära trots allt, din andra kaffebryggare, eller en bok du aldrig läser, och hitta en god vän eller familjemedlem som kommer att ha en användning för den.
  • Om du inte kan komma på någon som kommer att ha användning för det, bara donera den.
  • Om du känner dig ambitiös kan du sträva efter att ge bort två gamla objekt varje vecka, och gå upp därifrån.

Tips

 • Rubbermaid eller Sterilite plastbehållare med lock är bra för förvaring. De kan staplas med locken tejpade stängde i garage eller en byggnad.
 • Spendera inte mer på en lagringsenhet än vad du lagrar är värt. Många människor tillbringar 25€ i månaden i år, bara för att en dag rensa ut enheten eller överge innehållet.
 • Ge dig själv några extra dagar innan det slutliga kasta - för att inte ha någon beklagar eller behöver för framtida återköp.

Varningar

 • Om ditt hem är så trångt med saker som du inte kan hitta en bekväm plats att sitta eller skäms för att ha vänner över, så kan du behöva en professionell arrangör som hjälper dig att declutter ditt utrymme.

Saker du behöver

 • Lådor.
 • Soppåsar.
 • Permanenta markörer för att märka rutorna.