Wki

Hur att tvätta ull


Ull lätt kan förlora sin form och blir mindre definieras om tvättas utan vård, och värst av allt, kan det krympa på dig, blir ganska några storlekar mindre. I själva verket är det inte okänt att dra ut ett barns tröja efter att sätta i vuxens en! Om du inte är ute efter en sådan förvandling av dina ullplagg, är det vettigt att följa dessa instruktioner.

Steg

Hur att tvätta ull. Se till att din ull objekt egentligen behöver tvättas.
Hur att tvätta ull. Se till att din ull objekt egentligen behöver tvättas.
 1. 1
  Se till att din ull objekt egentligen behöver tvättas. Till skillnad från bomull och konstgjorda material, behöver ull inte tvättas ofta - även ull strumpor kan bäras många gånger mellan tvätt om de tillåts vara sändes ut mellan bär dem. Förutsätt inte din ylletröja måste tvättas bara för att du är van att tvätta saker efter att ha dem en gång! Vänja sig försiktigt spot-rengöring och vädring ylle och du kommer bli förvånad över hur bra de sista med mycket lite omsorg, och mycket sällan tvätt
 2. 2
  Blötlägg ylle poster i kallt vatten några timmar innan tvätt. Gör detta tills alla ylle fibrerna är mättade. Denna metod kommer att hjälpa till att stoppa ull objektet från att krympa.
 3. 3
  Spot rengör om det behövs. Kraftigt smutsad tvätt som blöjbyxor bör vara spot-rengöras först med en borste, försöker borsta marken utanför, och skölj den med rent kallt vatten. (Om en blöja täcker är bara lätt fuktiga med urin kan enkelt sköljas, inte tvättas, eller ens bara kvar att vädra ut - ull är en märklig naturlig produkt som är extremt skickliga på att hålla sig ren!)
 4. 4
  Använd rätt produkt. Det finns produkter som är speciellt gjorda för att tvätta ylle, eller du kan göra en renare själv med en liten mängd tvätt tvål eller handtvål eller castille tvål, vatten, och eventuellt en liten mängd eterisk olja (t.ex. lavendel). Lös upp renare i vattnet först, för att förhindra omröring av vått ylle. Du kan blanda tvålen i varmt vatten, blanda det till en större mängd kallt vatten för att underlätta blandning av tvål i väl. Alternativt kan du prova att använda baby schampo eller milt rengöringsmedel. Inte bara anta att du kan maskinen tvätta med "Woolite" eller annat rengöringsmedel med "ull" i sitt namn. Oavsett tvål du använder, använder mycket lite som tvål ökar tovning.
 5. 5
  Tvätta i diskhon genom att blötlägga och mosa försiktigt så att inte gnugga ullen mot sig själv eller det blir känt. I grund och botten värme, agitation, och tvättmedel är fiender av ull, så sikta att suga och skölja smutsen ut. Den goda nyheten är, är ull extremt lätt att rengöra med bara vatten.
 6. 6
  Var försiktig om du använder en tvättmaskin. Användning av maskinen kan vara okej om du inte tillåter det att agitera. Låt maskinen fyll med kallt vatten, tillsätt tvål om du använder något, kan du låta maskinen så att det blandas i tvålen. Lägg till ylle och tryck ner dem i vattnet, swish dem bara lite, mycket försiktigt och skjut dem under vattnet. Lämna dem i blöt i 30 minuter. Ställ in maskinen på den del av cykeln där det rinner, då påfyllnad för sköljning utan att någonsin låta det agitera. Lämnar locket öppet på toppladdare kan hjälpa till här. Låt woolens skölj, och gå igenom spinn torra delen av cykeln två gånger.
 7. 7
  Torka plant i önskad storlek / form. En hopfällbar klädhängare kan hjälpa till här. Avlägsna överflödigt vatten med en handduk genom att lägga objekt på en handduk och rulla upp jelly-roll stil, klämma och trycka försiktigt. Rulla sedan lämnar in frisk luft för att torka.

Tips

 • Om ull bit krymper, blöt ordentligt med kallt vatten och stretch till tidigare storlek. Det bidrar till att lägga håret frizz relaxerande till vattnet, och skölj. Ligga platt för att torka. Mer:
 • Ull blöjbyxor kommer regelbundet måste behandlas med lanolin, den naturliga oljan som håller dem vattenavvisande.

Varningar

 • Friktion kommer filt ull. (Vilket betyder att den kommer att krympa och vänder från en mjuk, vävd, texturerat kvalitet till ett mjukare, hårdare material:. Filt) Värme och tvål kommer att öka mängden tovning.
 • Tvätta inte kemtvättas endast ull byxor för hand, de kommer filt, vilket gör dem ser ut som joggingbyxor.
 • Förutom att förstöra din ullplagget kan köra ull objekt genom tvättprogrammet på din maskin också skada maskinen som ull fuzz kan lossna och kände upp bildar hårda klumpar inne i pumpen. Om du vill kände något, gör det i en påse om du använder maskinen, eller kändes det för hand i diskhon, badkaret, eller en hink.
 • Hett vatten eller en varm torktumlare krymper ull. Även varm är för varmt.