Wki

Hur krympa en bomull T-shirt

Om T-shirt du fick vid ett evenemang eller kall skjorta du tog med dig hem är för stora, misströsta inte! Bomullstyg krymper, så det är lätt att ta med denna skjorta ner några storlekar. Läs vidare för information om vad som gör bomullen krympa och några tekniker du kan använda för att krympa bomull tillförlitligt och snabbt.

Steg

Hur krympa en bomull T-shirt. Förbered en stor kokande kastrull med vatten.
Hur krympa en bomull T-shirt. Förbered en stor kokande kastrull med vatten.

Metod ett: med varmt vatten

 1. 1
  Förbered en stor kokande kastrull med vatten. Klädföretag sträcka ofta ut sin tyget så att mindre trasa behövs för att tillverka en skjorta. Tvätta bomullsskjorta, eller sänka ned det i varmt vatten kommer att hjälpa trasan i skjortan krympa tillbaka till sitt naturliga tillstånd.
  • Klädföretag sträcka ut sin tyget för att spara pengar: Det innebär att de måste köpa mindre tyg. En liten bit av sparade tyg, multiplicerat med tusentals skjortor, lägger upp till en massa pengar sparas.
  • Om du vill undvika besväret med att köpa en skjorta som är för stor och krymper det själv, leta efter förkrymt plagg när du shoppar. Förkrympt skjortor är allt vanligare.
 2. 2
  När grytan kokar, ta bort den från värmen och lägg en skjorta i det. Ju varmare vatten, desto större krympning.
  • Om du vill att din skjorta att krympa ungefär 1-2 storlekar, lägg din skjorta i omedelbart efter att du tar bort kastrullen från brännaren.
  • Om du vill att din skjorta att krympa ungefär 1/2-1 storlek, vänta 5 minuter innan du placerar skjortan i vattnet.
  • Om du vill att din skjorta att krympa ungefär 1/4-1/2 storlek, vänta 10-15 minuter innan du placerar skjortan i vattnet.
 3. 3
  Låt skjortan blöt i vatten i ca 5 minuter. Du kan behöva ändra tiden baserat på tröjan storlek. Återigen, ju längre skjortan utsätts för det varma vattnet, desto mer kommer den att krympa.
 4. 4
  Töm ut vattnet och låt skjortan svalna något innan du hanterar den. Var försiktig så du inte bränner dig om vattnet fortfarande skållning.
 5. 5
  Vrida ur skjortan ut och låt lufttorka.
  • Om du vill krympa din skjorta ännu mer, i stället för luft-torka skjortan, tvätta den och sedan köra den genom torken. (Som vi kommer att se i nästa steg, orsakar tumlingsverkan av tvättmaskin och torktumlare bomull att krympa.) Göra alla stegen ovan bör krympa en skjorta med 2 eller 3 storlekar.

Metod två: med tvättmaskin / torktumlare

 1. 1
  Tvätta tröjan du vill krympa i en tvättmaskin med varmt vatten. Tvärtemot vad många tror, ​​torktumlare värme FAKTISKT inte krymper kläder! Enligt ett tyg teknikern för bubbelpool, är krympning orsakas när tyget tumlar mot sidorna av brickan och torktumlare.
  • Rörelsen av plaggen i din tvättmaskin påverkar också hur mycket tyget krymper. Tvättmaskiner som är front-lastare, vilket innebär maskinernas lastning och lossning dörrarna är i fronten, producerar mindre agitation, och därmed mindre krympning, än toppmatade tvättmaskiner.
 2. 2
  Överför skjortan till en torkmaskin och torka ordentligt. Kom ihåg att du inte behöver spränga din bomullströja med värme (det är den tumlingsverkan som orsakar krympning), så använd en medelhög värme inställningen att torka.
 3. 3
  Kom ihåg att maskinen torkar din skjorta kan påverka dess utseende. Mörka textilier förlorar snabbt sin helt nya känslan när de sätts i torktumlaren och utsattes för upprepad tumling. Detta beror på att tumlingsverkan väcker mikroskopiskt små fibrer, vilket ger dem en "pudrig" look.
 4. 4
  Bär din nyligen monterade tröjan. Njut av hur din skjorta passar bättre än det gjorde innan!

Tips

 • Se till att låta det lufttorka efter kokande vatten eller sätta in i torktumlaren på låg.
 • Tvätta flera bomullsplagg du tänker krympa på en gång.
 • Lägg en kopp vit vinäger till vattnet för att hålla färgerna från att blöda ut. Det kommer fortfarande att vara oundviklig färg förlust, så tvätta varje plagg att krympa separat.
 • Vänta en bra tid för värmen i kokande vatten att avta för att se till att du inte bränner dig när du hanterar din skjorta.
 • När du har krympt skjortan, kommer den att krympa inte upprepade gånger.
 • Detta fungerar inte på alla tyger. Det fungerar bäst med 100% bomull och vissa typer ull.

Varningar

 • Försök inte detta med en grafisk tee - utskrifter är sannolikt att smälta.
 • Denna teknik kan inte bevara den monteras stil av kvinnors skjortor.
 • Shirts kan krympa ojämnt.