Wki

Hur man tvättar dunkuddar

Mjuka, bekväma kuddar är viktiga faktorer för att få en god natts sömn. Eftersom de är extra mjuk och långvarig, valde många människor dunkuddar att slutföra sina sängkläder. Mjuk, kan naturliga fjädrar och formas för att passa alla sovställning. De är också hållbara och bryts inte ner som kuddar gjorda av andra material ibland gör. Dock måste dunkuddar tvättas regelbundet för att hålla sin form och att upprätthålla fräschör. Förläggning på dem natt efter natt kan orsaka fjädrar som skall mosas samman. Dessutom, eftersom de är gjorda av fjädrar från djur, kan lukt uppstå någon gång, även om de hanteras enkelt. Att lära sig att tvätta dunkuddar är lätt när du följer enkla steg för att hålla dem fräscha och fluffig.

Steg

Hur man tvättar dunkuddar. Ta örngott från dina dunkuddar innan tvätta dem.
Hur man tvättar dunkuddar. Ta örngott från dina dunkuddar innan tvätta dem.
 1. 1
  Ta örngott från dina dunkuddar innan tvätta dem.
 2. 2
  Kontrollera dina dunkuddar för några revor eller hål och reparera dem innan du lägger dem i tvättmaskinen.
 3. 3
  Ställ tvättmaskinen på ömtåliga eller mild cykel.
 4. 4
  Sätt minst två dunkuddar i tvättmaskinen för att balansera belastningen.
 5. 5
  Lägg tvättmedel till tvätten och låt maskinen fylls med vatten.
 6. 6
  Kör dina dunkuddar genom en extra sköljning efter tvättprogrammet är avslutat.
 7. 7
  Sätt dina dunkuddar i torktumlaren på den milda cykeln och stoppa torktumlaren flera gånger under torkningsprocessen till fluff kuddar, sedan fortsätta med torkningen.
 8. 8
  Låt dina dunkuddar torka helt innan du tar bort dem från torktumlaren.
 9. 9
  Fluff dina rena dunkuddar och täcka dem med rena örngott.

Tips

 • Vid torkning dunkuddar i torktumlaren, prova att sätta några rena tennisbollar eller rena tennisskor in med dem. Detta bidrar till att fluffa upp kuddar medan de torkar.
 • När du tvättar dunkuddar, alltid komma ihåg att använda den känsliga eller mild cykel. Andra cykler kan orsaka ludd att klumpa, och får permanent skada kuddarna.
 • När lära hur man tvättar dunkuddar, glöm inte vikten av att skölja dem väl. Fjädrar absorberar kemikalier från tvättmedel. Köra dem genom extra sköljning på din tvättmaskin hjälper befria kuddar av dessa kemikalier.
 • För att hålla dina dunkuddar frisk, tvätta dem två till fyra gånger per år. Om du använder örngott för att täcka dem, en eller två gånger om året kommer att vara tillräckligt för att hålla dem rena.
 • Om en unken lukt eller andra lukter linger på dina tvättade dunkuddar, lägga dem i utomhus i direkt solljus under minst två timmar. Detta bidrar till att eliminera oönskade lukter.
 • Prova att ta dina dunkuddar till din lokala kommersiella pizzerior minst en gång om året. De frontmatade tunga brickor som finns i laundromats är idealiska för att tvätta flera kuddar, och även bidrar till att ge dem en extra grundlig rengöring utan att vara alltför hård mot de känsliga fjädrar.

Varningar

 • Använd inte dina nytvättat dunkuddar tills de är helt torra. Detta bidrar till att eliminera eventuella lukter och låta dina kuddar att fluffa upp snyggt.
 • Diska aldrig dunkuddar i sina örngott. De kommer inte att tvättas noggrant om de fall som inte tas bort först.
 • Använd inte blekmedel eller sköljmedel när du tvättar dunkuddar. De kan skada fjädrar.

Saker du behöver

 • Dunkuddar
 • Tvättmaskin
 • Tvättmedel
 • Tennisbollar eller tennisskor (valfritt)