Wki

Hur att tjäna och dricka skull

Sake (uttalas "Sah-KEH", inte "sah-kee") avser någon alkohol i Japan, men i väst ofta endast avser japansk risvin eller Nihonshu. I Japan finns det några traditioner kring hur den serveras och konsumeras. De är inte alltid följs utanför Japan, men de är värt att veta, så att du kan vara artig.

Steg

Hur att tjäna och dricka skull. Bekanta med de traditionella fartygen.
Hur att tjäna och dricka skull. Bekanta med de traditionella fartygen.
 1. 1
  Bekanta med de traditionella fartygen.
  • Sake serveras i en liten, vanligen keramisk kolv kallas Tokkuri. Det är oftast uppsvällda med en smal hals, men det finns andra typer, såsom katakuchi, som ser ut ungefär som en tekanna.
  • Den korrekta kopp för skull är diskutabelt med några insistera att använda en liten handtagsfria typ som kallas en ochoko, eller en sakazuki (en platt tefatsliknande kopp) och ofta en Masu (en trä lådliknande bägare). Ett glas vin, medan inte traditionella, är tekniskt bäst fartyget att dricka sake ur. Designad för att låta den alkoholiserade att se färgen och att uppleva alla aspekter av aromen som har enorm inverkan på smaken, gör ett vinglas för fullständig njutning skull. Använd traditionella fartyg när du vill ha en autentisk atmosfär men nå för stemware när du vill njuta fullt ut av din skull.
 2. 2
  Ta skull till en lämplig temperatur. Regelbunden skull, honjozo-Shu, och shunmai-shu vanligen värmdes till rumstemperatur, medan Ginjo-shu och namazake (skull som inte har pastöriserats) är kyld. Värm inte skull över rumstemperatur såvida det inte är av dålig kvalitet.
 3. 3
  Servera sake i gästens bägare, men inte din egen. Håll Tokkuri med båda händerna, handflatorna nedåt. Du kan svepa en servett runt Tokkuri att förhindra skull från att droppa ner. Fyll varje gästs cup i tur. Fyll inte din egen. Det är gästernas plikt att se till att värdens koppen är full.
  • Du kan hälla med en hand på flaskan, men se till att röra din fria hand till din hälla armen. Detta motsvarar att hälla med två händer.
  • Om du är högre status än den person du serverar (t.ex. du är deras chef), häll med bara en hand (utan din fria hand röra hälla arm).
 4. 4
  Håll koppen ordentligt när det serveras till dig. I formella situationer, håller du koppen upp när du som serveras. Linda in handen (oftast höger) runt koppen med en hand och låt den vila mot handflatan av din andra hand.
  • Om den person som tjänstgör skull är lägre status än du (t.ex. en anställd), håller du koppen med bara en hand.
 5. 5
  Toast. Du kan säga "Kanpai" om du är på en japansk restaurang. Tryck kopparna tillsammans. Om du dricker med en person högre status än dig, se till att kanten på din kopp är under hans fälg när de två möts.
 6. 6
  Sake är inte mycket potent (det har inte så hög alkoholhalt som en del av de höga viner alkoholhalt som kommer ut i Kalifornien i dag om det inte är en genshu), och ska drickas som man skulle dricka ett vitt vin. Men om [dålig kvalitet] sake serveras varm, drick långsamt, eftersom alkoholångan avdunstar bort av vätskan i näsan och halsen när du dricker. Det är inte ett skott så gör inte ned det i ett! När du dricker, vrid något från någon som är av högre status. Om du dricker med någon mycket högt i status, skulle det inte vara olämpligt att helt vända sig bort från dem innan du dricker din skull.

Tips

 • Det bästa sättet att avgöra vid vilken temperatur skull bör serveras är att låta den kylda skull att komma till rumstemperatur på egen hand, provsmakning det då och då för att se när smaken är optimal.
 • Sake är traditionellt konsumeras medan snacking (t.ex. på sashimi), men inte under en hel måltid. Traditionellt, bör du konsumera inte skull medan man äter ris eller en skål med ris (som sushi) som ses som överflödigt. Om du planerar att ha sushi, avsluta din skull innan du börjar din sushi.
 • Uppvärmd skull, eller atsukan, är oftast bara berusad i kallt väder eller när man dricker låg kvalitet vin, eftersom det neutraliserar smaken. I varmt väder, eller när man dricker premie skull, det serveras något kyld istället.
 • Om din håller påfyllning din kopp med sake när du inte vill så mycket att dricka, ta mycket små klunkar så att din kopp är aldrig tomt.
 • Generellt skull bäst konsumeras inom två eller tre månader efter köpet och inom två eller tre timmar efter öppnandet. Sake som inte konsumeras omedelbart bör vara.

Varningar

 • Servern av alkoholdrycker är ofta juridiskt ansvarig för vad hans eller hennes gäster. Låt inte gäster som kanske kör för att bli berusad och inte tillåter berusade gäster att köra.
 • Som med alla alkoholhaltiga drycker, fungerar inte tunga eller farliga maskiner (t.ex. bilen) under påverkan av sake.
 • Tejaku är termen för när du häller skull själv, och anses oartigt.
 • Bara för att det står "risvin" på menyn betyder inte det verkliga skull. Flera drycker som shochu till Mao Tai destilleras från Asien eller potatis, men de är inte skull.

Saker du behöver

 • Sake
 • Tokkuri
 • Ochoko
 • Liten pan