Wki

Hur att plocka blåbär

Blåbär plockning är en rolig (och oftast billigt) sätt att få blåbär. Men vill du inte att stå i den varma solen i timmar att plocka bär och sedan har dem kommit ut för sörjig eller alltför sura efter allt ditt hårda arbete! Innan du går blåbär plocka för första gången, finns det några saker du bör veta som kommer att säkerställa att du får de bästa bären för ditt arbete.

Steg

Hur att plocka blåbär. Hitta något att hålla dina bär.
Hur att plocka blåbär. Hitta något att hålla dina bär.
 1. 1
  Hitta något att hålla dina bär. Det kan vara en hink, en plastpåse, en korg, eller någon annan typ av behållare. Se bara till att blåbären inte kommer att falla ut av det.
  • Om du bär dina bär i en hink, kanske du vill lägga till ett rep på hinken så att du kan hänga den runt halsen eller över axeln. En utmärkt skopa kan enkelt göras genom att ta en 1 gallon plast mjölkkanna och skära av 1/2 i toppen och sidorna, vilket gör att du lämnar handtaget delvis på. Du kan sedan lägga handtaget genom bältet, och du nu har två händer för att plocka med! Kids - har dina föräldrar klippa mjölkkanna för dig.
  • Använd en hink att bära dina bär, och du kanske vill sätta en plastpåse i den. Du kan fästa väskan med en gummisnodd. Detta är praktiskt om du fyller mer än en hink - i stället för att behöva en ny hink varje gång, är allt du behöver en ny väska.
  • Du kan också göra en bärplockning hink ur en bit snöre och en 1-liter plastbehållare (t.ex. en tom yoghurt eller keso container). Använd en sax för att stansa två hål mitt emot varandra nära toppen av behållaren. Ta en bit snöre länge nog för att passa bakom nacken och ner till mitten av bålen, få ett slut på strängen genom varje hål. Knyt eller knut strängen för att säkra den. Placera snöret runt halsen med "bucket" hängande framför, och du kommer nu att kunna plocka med båda händerna!
 2. 2
  Sök efter en bra buske. Om du plockar på en offentlig Berry Farm, de bästa buskarna är förmodligen mot baksidan, eftersom de i fronten har redan plockat ut av andra. En bra buske kommer att ha många goda bär.
 3. 3
  Börja leta efter bra blåbär. En bra bär är rund, blå, och huden bör inte vara knäckt. Den allmänna regeln när det gäller blåbär är "ju större desto sötare". Plocka dem "är så" eftersom de inte kommer att sockra ytterligare efter att den plockats. Plocka inte bär som är:
  • Små och hårt - chansen, kommer dessa bär vara mycket surt... om du ens kan tugga dem alls!
 4. 4
  Hitta en bra bär, och sedan plocka den. Att plocka ett blåbär, helt enkelt försöka rulla bort stammen. Därefter, antingen lägga blåbär i hinken eller äta den. Om det inte lossnar med en mycket lätt beröring, det är nog inte mogen ännu. Även om färgen är rätt, är det bäst att bara gå vidare.
  • Om du befinner dig frestad att äta varje blåbär du se, prova "en för mig, två för skopan".
  • Om du hittar en "klump" av goda bär på en stam, kan du prova koppning handen runt dem och gnugga dem försiktigt för att lossa dem, och få dem att falla av. Detta är ett bra sätt att plocka mer än en i taget, eftersom de flesta av de dåliga bären kommer att stanna på stammen, eftersom de inte lossnar så lätt.
 5. 5
  Fortsätt att plocka tills du har fått de flesta av de goda bären från busken.
 6. 6
  Gå vidare till nästa buske, och hålla plocka tills du har alla blåbär du vill.
 7. 7
  Kom ihåg att noggrant tvätta alla blåbär innan du dricker.

Tips

 • Om du råkar ha en fransk "myrtille 'kam då jobbet är en hel del enklare. Detta köptes för några euro på en andrahandsmarknad i Frankrike, men det fanns gott om nya runt i de lokala järnhandlar. Tanken är att kamma blåbär buske med det och bären falla in i tråget. Det gör blåbär plocka mycket snabbare, men du kan behöva sortera igenom bären senare.
 • En teknik som kallas vanning kan användas för att ta bort de små löv och kvistar som lätt plockas upp samtidigt plocka blåbär. För detta behöver du en annan hink och en god bris. Häll försiktigt blåbär från en hink till en annan, vilket lämnar utrymme så att de lättare löv och kvistar fångas av vinden, medan de mer aerodynamiska blåbär falla i botten hink.
 • Kom ihåg att lämna några bär på busken. Detta är ett tecken på etikett till andra plockare och busken.
 • Som vanligt när man är ute i solen för lång tid, är det rekommenderat att du använder SPF 30 eller högre solskyddsmedel på huden för att skydda mot solens ultravioletta strålar.

Varningar

 • Bär inte solglasögon när plocka blåbär! Nyansen i glasen kommer leda till att du av misstag plockar en hel del i mogna bär.
 • Blåbär stain fingrarna! Efter plockning på ett tag, kanske du märker klibbiga blåa fläckar på händerna. Du kanske vill ha en fuktig torka på plats för att rensa bort fingrarna.
 • Inte bara de fläckar fingrar, kan man färga också kläder. Bär inte din favorit plocka shirt bär, och försöka att inte bära något ljusa.
 • När man går genom buskar, kan du kliva på nedfallna bär, och trycka ihop dem över dina skor. Var försiktig när du steg efter promenader på bären!
 • Blåbär är populära med andra varelser också. Om plocka blåbär i ett vildmarksområde, håll utkik efter vilda djur, och går att plocka i en grupp människor. Om du är i ett område som är känt för att ha svartbjörnar vara extra försiktig, eftersom dessa är kända blåbär lovers! Kom ihåg att även rådjur vara farligt när uppskrämd på nära håll. Gör massor av buller, prata med kamrater eller vissla en melodi samtidigt plocka, så att du och alla närliggande djurlivet inte har några otrevliga överraskningar.

Saker du behöver

 • Blueberry bush
 • Behållare för bär (som en hink)
 • SPF 30 eller högre solskyddsfaktor (rekommenderas)
 • Plastpåse (opt.)
 • Gummiband (opt.)
 • Fuktig torka, ta bort saft (opt.)
 • Sololja & bugg myggmedel (opt.)