Wki

Hur undviker matförgiftning

Matförgiftning är obehagligt i bästa och dödliga värst. Här är några viktiga saker att tänka på när man äter både på och utanför som kommer att minska dina chanser att få matförgiftning.

 • 1 steg
  • 1.1 Framställning
  • 1.2 Förvaring av livsmedel
  • 1,3 Äta
 • 2 tips
 • 3 Varningar
 • 4 Relaterade Googles
 • 5 Källor och citat

Steg

Hur undviker matförgiftning. Förstå vad som orsakar matförgiftning.
Hur undviker matförgiftning. Förstå vad som orsakar matförgiftning.
 1. 1
  Förstå vad som orsakar matförgiftning. Matförgiftning orsakas av intag eller som har förorenats med antingen: (1) kemikalier såsom insekticider eller toxiner livsmedel inklusive svampar (t.ex.:. Giftiga svampar), eller (2) gastrointestinala infektioner av bakterier, virus eller parasiter. De flesta människor hänvisar till matförgiftning som omfattar någon av dessa möjliga källor.
 2. 2
  Inse att det finns flera händelser som kan orsaka förorening av livsmedel:
  • Mat växer: Användningen av kemikalier, gödsel etc. alla har potential att förorena livsmedel som det odlas. Håll aldrig en förväntan om att ett objekt tvättas innan den lämnar gården.
  • Miljöfaktorer: Bakterier, parasiter etc. reser glatt i vinden, flyta i vattnet, Dragkrok hissar med damm och bor tätt i marken. De är en del av naturens väv av liv och kommer alltid att vara en möjlig källa till förorening om de inte hanteras på lämpligt sätt som en del av en konsekvent och engagerad inställning till livsmedelshygien.
  • Livsmedelsförädling: Vare sig i en stor fabrik eller i din egen, kan livsmedelsförädling vara en stor källa till kontaminering. Områden som används för behandling måste hållas väl rengjord eller korskontaminering lätt kan uppstå, särskilt med köttprodukter (naturliga bakterier som finns i tarmen hos djur är en viktig källa för korskontaminering när misskött).
  • Matförvaring: Mat som förvaras felaktigt (t.ex. ett okokt lår vila bredvid ett gäng druvor ) kan vara en källa för överföring av bakterier och andra föroreningar från ett livsmedel till ett annat. Detta är ett mycket knepigt område eftersom det ofta folk inte tror att vissa livsmedel kan vara en föroreningskälla, men är omedvetna om att korskontaminering har inträffat.
  • Livsmedelsberedning: En stor del av mat kontaminering sker under förberedelsestadiet. En sjuk person kan överföra bakterier, från 'till gastroenterit. En skärbräda för kött som inte tvättas och därefter används för grönsaker är en annan källa till möjlig kontaminering. Otvättade händer, smutsiga utrymmen kök och i köket osv är alla möjliga källor till förorening av livsmedel.
 3. 3
  Vet vad de ska göra för att förhindra förorening av livsmedel. Hantering, förvaring och tillagning av mat är de viktigaste områdena för att tackla för att minska risken för kontaminering av livsmedel. Om du äter ute, se till att uppmärksamma villkoren för livsmedel och food service hygien.

Framställning

 1. 1
  Handla med omsorg. Kontrollera förbrukningsdag på produkter, hålla kött och fjäderfäprodukter i separata påsar och låt inte det råa köttet beröra några andra livsmedel som du shoppa eller föra dem hem.
 2. 2
  Upprätthålla kylkedjan. Håll kalla och frysta livsmedel så kall som möjligt - wrap i tidningen eller köpa en liten kylväska att transportera ditt kall och frusen mat hem. När det är möjligt, lämna tag kalla produkter till slutet av din shopping. Förvara alla livsmedel på rätt sätt och snabbt när du kommer hem.
 3. 3
  Alltid tvätta händerna före och efter framställning av livsmedel. Tvätta med varmt tvålvatten. Håll disktrasor och hand rengöras regelbundet.
 4. 4
  Håll ditt kök ren. Använd en mild lösning av tvål och vatten för att rengöra dina diskar, skärbrädor och köksredskap.
 5. 5
  Använd separata skärbrädor för framställning av rått kött / fågel och grönsaker. Förvara dessa styrelser separat för att undvika risk för korskontaminering av bakterier från kött till andra livsmedelsprodukter. Om du inte kan hålla separata skärbrädor, se till att desinficera en multi-purpose skärbräda noggrant efter varje användning (se blekmedel recept i "Tips").
 6. 6
  Håll livsmedel separerade. I alla tider, hålla rått kött, rå och fågel från tillagad mat, frisk, och grönsaker.
 7. 7
  Laga mat ordentligt, särskilt rött kött, fågel och. dessa livsmedel hela vägen genom att förstöra skadliga. Konsultera en kokbok och använda en stektermometer om du har några tvivel om hur lång tid att laga något.
 8. 8
  Håll heta matar varm (65 ° C / 149 ª f) och kalla livsmedel kall (4 ° C / 40 ° F). Du bör se till att ditt kylskåp är inställd på en temperatur av 4 ° C / 40 ° F eller lägre.
 9. 9
  Värma resterna ordentligt innan servering. Leftovers som har varit uppvärmt dåligt kan fortfarande innehålla aktiva matpathogens. Dessutom, om matrester har gått dåligt, kommer ingen mängd eftervärme göra dem säkra. Eventuella tecken på missfärgning, slemmighet, tillväxt av mögel mm är signaler att kasta eller kompost resterna. Förvara inte resterna för lång. Aldrig värma resterna mer än en gång och aldrig refreeze livsmedel utan att ändra dess tillstånd! (Dvs du kan frysa rå mat, tina den rå mat, laga mat, frysas på den tillagade maten, tina / värma färdiglagad mat. Om uttjatade tillagad mat som blir över, kasta bort det eller om det finns en mycket stor chans att få sjuk!)

Förvaring av livsmedel

 1. 1
  Förvara livsmedel utifrån deras behov. Den typ av lagring är beroende av den typ av livsmedel. Torra livsmedel såsom pasta,,, bönor, konserver och spannmål kan alla hållas i en sval, torr plats som ett skafferi eller skåp. Andra livsmedel kan vara svårare och försiktighet bör vidtas för att förvara dem på lämpligt sätt:
  • Placera frysta varor i frysen inom 2 timmar att ta bort dem från frysen (dock helst detta bör göras förr-lägga undan dem så fort du kommer hem).
  • Kött, fågel, ägg, bör färdigmat, mejeriprodukter och matrester alltid kallt.
  • Många livsmedel bör förvaras i kylskåp eller i en sval, mörk plats, t.ex. en källare eller skafferi, en gång öppnade. Läs etiketter för lagring detaljer och instruktioner. Om du är osäker, alltid fela på sidan av att ge en svalare miljö.
  • Alla livsmedel, oavsett lagring status, bör ätas snabbt och inom sitt bäst före-datum. Även kryddor och torkade örter förlorar sina välgörande egenskaper och smaker om de hålls alltför långa och många poster kan bli skadlig om den förvaras utanför deras bäst före-datum.
 2. 2
  Skydda din mat från insekter och djur. Det är också viktigt under beredning och servering.
 3. 3
  Var extra försiktig vid varmt väder. Mat kontaminering från bakterier sker mycket snabbare i varmare väder. Om du äter utomhus, se till att alla äter maten snabbt och att resterna förs tillbaka in inom en timme som ska lagras i den svala igen.

Äta

 1. 1
  Alltid tvätta händerna innan du äter.
 2. 2
  Undvik och som är opastöriserad. Pastöriserade livsmedel har gått igenom en process som dödar bakterier. Om och fruktjuicer är pastöriserad, kommer den säga det på etiketten.
 3. 3
  Ät mat snart efter att de har tillagats. Detta kommer att bidra till att skadliga bakterier inte har haft tid att växa.
 4. 4
  Skölj och skrubba råa livsmedel. Livsmedel som inte tillagas innan de äts som färsk frukt och grönsaker, bör sköljas i vatten och även rensat eller svarvat vid behov.
 5. 5
  Var mycket försiktig med rå fisk och kött., Råbiff osv är delikatesser som kan glädja om ordentligt förberedd. Dock måste den högsta nivån av hygien säkerställas för dessa poster. Bara äta dessa poster på välrenommerade ställen! Undvik sushi, råa musslor och liknande livsmedel som sitter i ett buffébord om du inte vet hur länge de har varit utan ordentlig kylning. Om du gör dem hemma, använder de bästa och färskaste råvarorna, följ alla hygienpraxis som beskrivs här och äter omedelbart efter skapelsen. Observera att färskt inte nödvändigtvis betyder "direkt från djuret," som djupfryst sushi fisk är betydligt säkrare än färsk-dödade fisken, eftersom den djupfrysning dödar parasiten sporer. rått kött livsmedel är extremt svårt att förbereda sig ordentligt och säkert, så om du är osäker, inte göra dem själv. Aldrig hålla rått kött livsmedel som matrester.
 6. 6
  Ät inte det om du har några tvivel. Lita på dina sinnen! Om det ser ovanligt, luktar illa, eller på annat sätt oroar dig, lämna det.
 7. 7
  Ät inte råa skaldjur. Att äta råa skaldjur är en extraordinär risk, även råa musslor och ostron anses vara en delikatess. Det finns flera riskfaktorer särskilt mot skaldjur som gör det mycket farligare än rå fisk. Rött tidvatten och annat naturligt förekommande mikrobiella utbrott kan förorena skaldjur, som bygger upp gifter i köttet. Risk för hepatit är hög. Alkoholister och personer med leverskada är särskilt utsatta. Om du äter råa skaldjur, kontrollera att det är levande när du köper den. Detta innebär att musslor och ostron har slutna skal, eller skalen nära när utnyttjas. Om skalet är öppen, kasta bort det.
 8. 8
  Var extra uppmärksam på andra signaler när man äter ute:
  • Kontrollera lokalerna. Den hygieniska standarden bör vara ganska självklart.
  • Var försiktig med buffé-stil livsmedel. Kontrollera att varm mat hålls varm och inte bara ljummet. Ris kan vara en källa till kontaminering av livsmedel, om den har lämnats ut för länge. Sallader är också ett möjligt problem om de inte är färska.
  • Var försiktig med vissa salladsdressing, majonnäs, hollandaise bearnaise och andra såser som innehåller råa ägg, samt maräng.
  • Lita dina sinnen såsom beskrivits ovan. Framför allt om efter att ha följt igenom med dessa försiktighetsåtgärder maten smakar inte rätt eller gör dig illa, sluta äta och (artigt) få det ur din mun.

Tips

 • Det kan hjälpa att markera din skärbrädor "Meat Only", "Veggies Only", "Bröd Only" etc. Det är inte bara till gagn för den regelbundna cook (s), men för alla andra som råkar vilja att hjälpa till i den.
 • Vet de eventuella symtom som tyder på matförgiftning:
  • Magkramper eller smärta
  • Illamående
  • Diarré
  • Ökad temperatur,
  • Huvudvärk, hals värk
  • Allmänna influensaliknande symtom
  • Plötslig trötthet, minskad energi och / eller en önskan att sova
 • Bleach recept för skärbrädor: Blanda 1 tsk (5 ml) blekmedel per 34 fl oz (1 liter) vatten. Tvätta styrelsen i varmt, tvålvatten först och sedan desinficera styrelsen i blekmedel.
 • Om du gör konsumerar opastöriserad produkter, se till att de kommer från en känd källa, ändamålsenlig lagring och förbrukas mycket snabbt. Till exempel, om du, håller mycket hög hygienisk standard under hela mjölkningen, från den metod som används för att mata och lämna kon till den metod som används för mjölkning, samt sterilisering av mjölkningsutrustning och mjölkbehållare.
 • Många restauranger har en minimal temperatur för tillagning av kött och fågel. Till exempel i USA, nötkött måste, kalv eller lamm ha en temperatur på minst 145 º F, och vid 165 º F, fisk på 145 º F och ägg på 165 º C. I Storbritannien, är varm mat tillagas till 72 º C och över.

Varningar

 • På företaget picknick, alltid undvika Mayo-baserade sallader som inte har varit kyld (dvs. potatissallad, ägg sallad, pastasallad).
 • Du kan få allvarligt sjuka från matförgiftning. Uppsök omedelbart läkare om du misstänker att du har matförgiftning.
 • Även rena sallader är en utmärkt källa till vitaminer och fibrer, sallad barer är en av de vanligaste källorna till matförgiftning. Packning egen omsorgsfullt tvättad sallad är ett säkrare alternativ.
 • Bara för att ett objekt är märkt " ekologiskt "eller" naturligt odlade "betyder inte att du ska placera den i munnen utan ett hem-tvätta först. Dessa etiketter menar inte "ren"! De är bara en metod för odling eller ett reklambudskap och du måste fortfarande tvätta och skrubba objekten som vanligt.
 • Tvärtemot vad många tror, ​​trä skärbrädor är inte mer skadligt än plastskivor. Medan trä kan hålla bakterier i små sprickor, har forskning visat att bakterierna inte föröka sig i trä, och är i själva verket mer benägna att dö ut än i plast. Oavsett vilken typ av kort som du använder, kom ihåg att hålla den ren.