Wki

Hur att mata boskap

Utfodring är den viktigaste och antagligen mest förvirrande del av boskapsskötsel. Detta beror på att det finns ett brett utbud av foder, typer ranson och alternativ, och metoder för utfodra nötkreatur. Nötkreatur verksamhet spänner från uppfödningsanläggningen till mejeriet till gräs-bara, och kan vara en blandning av antingen två eller alla tre tillsammans, beroende på vilken typ av nötkreatur du har.
Till råga på allt utanför, det finns foder formuleringar för olika typer av boskap på grund av kön, ålder, vad de används till (nötkött, mejeriprodukter och / eller avel), hur de föds upp, klimatet de lever i, etc. Feed formuleringar skiljer sig även med årstiderna som kommer och går varje år. Om de blir trötta på fel mat (såsom pickles) deras bajs luktar.

För den här artikeln, bara de generella rutiner och metoder för korrekt utfodring nötkreatur kommer att täckas. Detta eftersom det finns många olika variabler som påverkar hur, vad, var och när boskapen matas utifrån dessa faktorer som nämnts ovan.

Steg

Hur att mata boskap. Design foder formulering baserad på boskapen du äger.
Hur att mata boskap. Design foder formulering baserad på boskapen du äger.

Utvärdera dina kor

 1. 1
  Design foder formulering baserad på boskapen du äger. Programvaran är tillgänglig för detta, men en allmän handskrivet ranson kan vara lika effektiva. Det finns matningsbord som görs tillgängliga via något universitet, högskola och / eller statliga jordbruks förlängning program (och finns ofta på Internet) och kan användas för att avgöra vad ranson [s] du vill följa.
 2. 2
  Spela in och bestämma en ranson för din boskap baserat på följande faktorer som avgör näringsbehov:
  • Sex av dina kor
   • Generellt tjurar, kvigor, kor och stutar kräver olika näringsbehov..
    • Kor är svårast att formulera eftersom de går igenom olika reproduktiva perioder som avgör när de behöver det mest och minst mängd näring i sin kost (dvs, dräktighet kontra amning).
  • Body condition score:
   • Tunnare nötkreatur kräver högre kost och mer foder än fett nötkreatur gör.
  • Typ av nötkreatur höjs:
   • Mjölkkor kräver normalt ett högre näringsvärde ranson än köttkor gör.
   • Visa nötkreatur behöver en ranson baserat på hur mycket vikt de kan få under en angiven tidsperiod innan de visas.
   • Färgbakgrund / Stocker boskap kräver ett högkvalitativt vallfoder ranson: Feedlot nötkreatur, däremot, kräver en högkvalitativ säd ranson för de närmaste månaderna innan de skickas till slakt anläggningen.
  • Oavsett om boskapen du höja växer eller upprätthålls för att antingen hålla vikten densamma, ner i vikt eller få det:
   • Växande nötkreatur som matare / avvand / stocker stutar, ungtjurar, och matare / avvand / stocker / byte kvigor kräver mer energi och protein än kor eller tjurar som bara matas att behålla eller gå ner i vikt. Men om en ko är för tunn och behöver öka i vikt, hon behöver att matas samma foder som ges till en växande tjur, stut eller kviga.
    • Replacement kvigor behöver matas så att de växer på en hälsosam vikt, men inte sätta för mycket i vikt för snabbt, vilket hindrar deras reproduktiva förmåga.
  • Rastyp:
   • Man kan tycka att detta är inte viktigt, men att bestämma vilken ras din boskap är avgör hur de matas och vad de behöver matas för att bibehålla sin hälsa och / eller reproduktionsförmåga.
    • Continental raser såsom Charolais, Simmental och kräver mer "bortskämd" än brittiska raser som Angus, och. Genom bortskämd, gäller detta behovet av att matas mer tillskott när på en grovfoder eller gräs-enbart diet än de djur som kan överleva på gräs ensam.
  • Grovfoder konvertibel:
   • Detta avgör om ett nötkreatur är en "lätt-keeper" när matas en grovfoder / gräs-enbart diet och kommer att öka eller bibehålla vikten på en sådan diet, eller är en "hård-doer" och konsekvent förlorar vikt på samma kost som en "lätt-keeper" skulle.
    • De flesta tillverkare, speciellt nötkött ko-kalv producenter, utgallrade hård-doers eftersom de kräver mer foder för att höja än andra nötkreatur som gör bra på en grovfoder / gräs-enbart diet.
  • Typ av verksamhet du äger / chef:
   • Nötkreatur som föds upp i en torr-parti eller feedlot miljö kräver en annan ranson än de upphöjda ut på bete. Detta beror på att nötkreatur som föds upp i en feedlot har fodret kommer till dem i stället för dem letar efter "foder" för att äta när du är ute på bete.
  • Klimat / årstider:
   • utfodring är annorlunda än vår / sommar utfodring. Till exempel, om du bor i ett klimat där man alltid har vintrar som sjunka under-10C och ger ett genomsnitt på 3 meter snö per år, måste du ha foder som kommer att hålla dina kor levande, varm och även gärna hela säsongen. Våren och sommaren innebär att du kan ha din boskap som betar på betesmark för 4 till 5 månader växtperiod du har tillgängligt.
  • Platsen avgör grovfoder / foder tillgänglighet, och hur / när / var du kan mata din boskap:
   • Varje område har sina egna särdrag som avgör vad du kan mata dina kor, när och hur. Du kan bo i ett område där grovfoder är alltid riklig och högt i näringsvärde. Eller, kanske du bor i ett område där grovfoder är inte så riklig och svårt att växa.
   • Inte varje stat i Europa eller provins i Kanada växer majs eller gör majs en viktig spannmål som matas till nötkreatur (till exempel). Du kanske har bättre tur att få eller odla sådana korn som korn eller rågvete än du skulle majs. Även betesmark gräs variera från plats till plats. Till exempel delar av Alberta och Saskatchewan, Kanada är bättre med cool-säsong gräs som perenna står för betesmark (som vete gräs, svingel, bluegrass och brome) än varm-säsong gräs som Bermuda eller rajgräs som är bättre odlas i den sydliga stater som Georgien eller Louisiana.
 3. 3
  Skick värdering och väga din boskap. Kondition scoring kan göras genom att följa stegen i artikeln Hur man bedömer tjog kondition hos nötkreatur. Vikt kan tas av antingen en vikt band eller en våg som är inbyggd i hanteringen anläggningen.
  • Vikt band bör endast användas om tama djur som gör att du kan röra dem.

Bedöma ditt grovfoder / foder

 1. 1
  Den typ av foder du har eller kan mata dina djur kommer att avgöra vilken typ av ranson du bör följa. De viktigaste foder som ges till nötkreatur inkluderar:
  • Hay (gräs, baljväxter, eller gräs-baljväxter mix)
  • Grain (majs, havre, korn, vete, råg, och rågvete)
  • Ensilage (corn [kallad "insilage"], korn, höstvete, råg, vinter råg, rågvete, havre, gräs från betesmark)
  • Total Mixed Ration (TMR) - matas till mjölkkor och innehåller en blandning av främst, alfalfa hö korn / majs / havre korn och majs ensilage.
  • Grass, den billigaste och mest effektiva "feed" som kan vara "matade" till nötkreatur. Allt du behöver göra är att plantera staketstolpar, och avgöra hur många huvud du behöver beståndet dina betesmarker med!
 2. 2
  Det är verkligen viktigt, speciellt att gå in i vintermånaderna, att du har din feed testade. Du kan ha foder som ser bra ut men kommer endast att vara gut-fyllmedel som dina nötkreatur skulle svälta ihjäl på. För foder som skall användas och vara tillräcklig för nötkreatur, måste den ha tillräcklig energi (i form av Net Energi [NE] och totalt smältbara näringsämnen [TDN]), protein (som bedöms av Råprotein (CP)), fiber ( med värden på neutralt rengöringsmedel Fibre [NDF] och surt rengöringsmedel Fibre [ADF] innehåll), och fukthalt (i termer av torrsubstans [DM]).
  • Ju mer energi och protein ett foder har, desto bättre är det för högre krävande djur som växande kalvar / avvanda smågrisar kalvar, kvigor ersättning, tunna kor och digivande kor.
   • Som fiberinnehåll ökar (bestämd genom ADF procent halt), kommer energiinnehållet minskar, vilket minskar värdet av fodret till din boskap. Undantaget är om du utfodra nötkreatur som är för fet och behöver gå ner i vikt.
  • Fukthalten i ett foder grejer kommer ofta avgöra hur mycket ett nötkreatur kommer att äta på en dag. Ju högre fukthalt, desto mer ett nötkreatur äter.
 3. 3
  Titta på färgen av fodret. Hö kan anses vara "bra" av ögat om det är grön till färgen. Men ibland bättre kvalitet hö är mer brun-färgad hö.
 4. 4
  Lukta på foder för att se om den innehåller mögel eller är dammig. Nötkreatur ska vända näsan upp på mögligt och dammigt foder. Kanaler som är mögligt kan orsaka aborter i uppfödda kor och kvigor.
 5. 5
  Titta på mängden stammen material i höet. Ganska ofta en bra indikation på hö som är för hög i fiber och för lågt i energi är när det är för mycket stem material i den. Detta är en indikator på att höet tidigare har skurits för sent på säsongen och har minskat i näringsvärde.
 6. 6
  Den typ av hö / spannmål / ensilage ges till nötkreatur har sina egna nivåer av näringsvärdet. Grain är typiskt det foder som har den högsta nivån av TDN och CP, följt av ensilage, sedan hö. Det finns fler skillnader i varje typ av foder än mellan olika flöden själva.
  • Korn och vete har högre TDN och CP än majs gör. Corn tenderar att vara högre i ADF än korn.
  • Korn ensilage har en högre TDN och CP värde än majsensilage gör.
  • Baljväxter hö, om det är styckat och samlades i rätt tid, tenderar att ha en högre CP och TDN andel än gräs hö. Dock kan denna bytas om gräset-hö skördades vid rätt tidpunkt och baljväxter hö samlades för sent på säsongen.

Designa en ranson för dina kor

 1. 1
  Känna och beräkna den totala dagsbehovet av din boskap. Vanligtvis kommer ett nötkreatur äter mellan 1,5% och 3% av sin kroppsvikt i DM ranson per dag, i genomsnitt en daglig avgift på intaget på 2,5% av ett nötkreatur kroppsvikt i DM ranson.
  • För att beräkna estimat av ett nötkreatur genomsnittliga dagliga intaget använda följande formel:
   • Kroppsvikt (i pounds [lb] eller kilo [kg]) / 0,025 = total dagsranson.
  • Observera att digivande kor normalt kommer att förbruka 50% mer än vad som anses normalt. Detta innebär att istället för att konsumera 2,5% av sin kroppsvikt i DM ranson per dag, kommer hon att äta 5% av sin kroppsvikt i DM ranson per dag.
 2. 2
  Separera dina kor baserat på kondition, näringskrav, hackordning status och ålder. Tunna kor bör separeras och sätta in med ersättare kvigor eftersom båda dessa typer av nötkreatur behöver samma typ av ranson. Feta kor och kor som är av en normal till ovan-normal kondition kan hållas samman för att hållas på ett underhåll / viktminskning diet. Tjurar och stutar kan sättas ihop liksom.
  • Nötkreatur på den nedre änden av totempåle tenderar att vara mindre benägna att få till bra grejer först än de som är högre upp. Dessa djur har ofta de lägsta vikt vinster och bör avskiljas från besättningen så att de kan få samma näringsbehov som de mer dominerande typen nötkreatur tävlar om.
 3. 3
  Bestäm viktökning / förlust du vill ha för din boskap baseras på de faktorer som nämns i första mom ovan. Energi är det viktigaste värdet av ett flöde saker som avgör om dina djur kommer att växa / gå upp i vikt, behålla det, eller gå ner i vikt. Foder som är högre i TDN (minst 50%) kommer att lägga vikt på din boskap. Foder som är högre i DF (smältbar fiber) och ADF är bäst för kor som behöver gå ner i vikt eller behålla den.
  • Du måste fokusera på viktökning om du matar växande kalvar och kvigor ersättning och tunna kor / tjurar.
  • Torra dräktiga kor som är på en normal till över genomsnittet kondition bör utfodras för att bibehålla eller något lös vikt över deras torra perioden.
 4. 4
  Bestäm och utvärdera proteinhalten i fodret du mata dina djur. Den yngre djuret och lättare vikt på ett djur, desto högre proteinet kravet kommer att vara. Också, ju högre genomsnittlig daglig tillväxt, desto högre proteinbehov. Lakterande kor kräver också mer protein än sinkor. Nedan följer några exempel (som tas från tabellen i denna köttdjur Nutrition arbetsbok:
  • A £ 500 moderat-inramade stut kalv få £ 2 per dag kräver 11,4% CP. Om han har en ADG (genomsnittlig daglig tillväxt) på bara 0,5 pund / dag, kommer han att behöva 8,5% CP. Likaså en £ 300 MF styra kalven med en ADG 3 pund / dag kräver 19,9% CP.
  • En £ 1100 ko med en genomsnittlig mjölkning förmåga 10 lb mjölk / dag kräver 9,5% CP. Men om samma ko hade en överlägsen mjölkning förmåga 20 lb mjölk per dag, kommer hon att behöva cirka 12% CP.
  • Att jämföra med de lakterande korna, en £ 1100 ko som är torrt och i sitt 2: a trimestern endast kräver 7,9% CP.
 5. 5
  Mata din boskap därefter. När du vet vilken typ av nötkreatur du har, det dagliga intaget, deras näringsbehov, och deras genomsnittliga dagliga vinsten (om du matar växande ungnöt), då kan du bilda en diet baserad på var du bor, vad som finns och vad du vill att mata dem.
 6. 6
  Grovfoder bör alltid vara prioritet för något djur. Undantaget kan göras för feedlot boskap som lyfts på en spannmålsbaserad kost för de senaste 3 till 4 månader av sina liv, men om du ska slakta ett nötkreatur på egen hand, behöver du inte ha en high-grain diet, bara en kost som har god kvalitet hö och / eller gräs med en komplettering av spannmål för att öka i vikt innan styckning dem.
  • Gräs-och / eller hö är den bästa grovfoder typ foder du kan mata din boskap, förutsatt att det finns tillräckligt näringsvärde för din boskap att frodas off.
 7. 7
  Balansera ranson och leverans tillskott vid behov. Om höet är för låg kvalitet, komplettera med range kuber, korn, baljor protein eller slickar melass för att tillfredsställa sin längtan efter mer energi och / eller protein. Om gräs eller hö är bra kvalitet, finns det inget behov av tillägg som kan ges till dina djur.
 8. 8
  Håll koll på viktökningar, kropp poäng tillstånd och allmänna reaktioner på en typ av foder / foder du ger din boskap. Också hålla koll på dina kor näringskrav baserat på deras reproduktiva period.
 9. 9
  Håll vatten och lös mineral tillgänglig för dem hela tiden. Vatten och mineral är en mycket viktig del av en bovin kost.
 10. 10
  Få en professionell åsikt om dina flöden och metoder utfodring. En nötkött eller Dairy Nutritionist hjälper dig att avgöra om du gör rätt eller se förbättringar som behöver göras för att din utfodring drift.

Tips

 • Håll ett aktuellt näringsämne krav och foder typ bord praktiskt att utvärdera och besluta vilka foder som är bäst för din boskap.
 • Mineral är också ett måste, och bör innehålla inte bara mikromineraler att boskapen behöver (selen, koppar, järn, kobolt, molybden, mangan, etc.), men också de nödvändiga macrominerals som saknas eller inte finns i fodret matas ( macrominerals inkluderar kalcium, fosfor, magnesium, salt etc.)
 • Nötkreatur bör alltid ha tillgång till rent friskt vatten.
 • Alltid hålla en hög grovfoder kost i dina kor så mycket som möjligt. Det är mycket billigare att föda än säd eller pre-blandat foder köpte på foder butiken.
 • Införa säd eller någon hög energi diet långsamt (med en hastighet av endast 1 till 2 Ib per dag) för att undvika att svälla, korn-överbelastning eller acidos.
 • Body condition score dina kor och kvigor på regelbunden basis (främst 3 gånger per år):
  • Fall graviditet kontroll eller början av vintern utfodring
  • Vid eller strax före kalvning
  • 30 dagar innan häckningssäsongen börjar
 • Tjurar bör ligga på foder av god kvalitet innan häckningssäsongen för att hålla sin vikt upp. Mata inte för hög energi ranson annars minskar fertiliteten. Däremot behöver han energireserverna eftersom han kommer att ha mindre tid att äta när han är upptagen med att jaga efter och serva sina flickor.
 • Testa din feed innan du går in i vinter utfodring. Detta gör att du vet i förväg om du kommer att behöva komplettera dina kor på vintern eller inte.

Varningar

 • Förutsätt inte din feed är bra kvalitet bara för att det ser bra ut. Det finns många människor där ute som hade vissa djur dör på dem eftersom deras foder var av så dålig näringsvärde som deras djur dog av en full mage. Visst de har massor att äta, men det är av något värde?
 • Låt inte dina djur gå in i vintern tunna. Dina foderkostnader kommer att öka drastiskt och så kommer dina ändringar att förlora dessa djur från en) köldstress eller b) dålig matning.
 • Låt inte dina djur på grönskande hage (som alfalfa eller klöver) när de är hungriga, annars kommer de att svälla.
  • Se till att de antingen inte är hungrig när du sätter dem ut på bete eller ha tillgång till hö när de är på bete, eller båda.
 • Inte plötsligt byter dieter på nötkreatur, särskilt vid byte från hö till spannmål.
  • Acidos är en vanlig sjukdom, som orsakas när dieten slår så snabbt att mikrofloran i våmmen har ingen tid att "gå över." Detta orsakar en plötslig minskning i pH-värdet i vommen och uppmuntra mjölksyra-producerande bakterier till förhöjning i befolkningen, ytterligare minskande pH i vommen. Djuret kommer att gå av foder, har illaluktande grå skummande diarré, och kommer till och med dö.
  • Svälla är en annan sjukdom som är farlig för boskap när plötsligt bytte kost. Svälla är när vommen inte kan frigöra de gaser som bildas från processen för jäsning, och orsaka obehag för djuret, och även pressar på lungorna och membran som leder till döden genom kvävning. Svälla måste behandlas omedelbart för att undvika sådana konsekvenser.