Wki

Hur man gör en guldfisk leva i årtionden

Tro det eller ej, kan en guldfisk leva 10-25 år eller längre om det ges rätt vård. Men med normal aktsamhet den lever oftast i ca 6 år. Guinness World Records citerar en guldfisk som heter Tish som levde 43 år efter att ha vunnit på en mässa i England 1956! Här är hur du kan hjälpa din fjällande följeslagare överleva i den "gyllene åren."

Steg

Hur man gör en guldfisk leva i årtionden. Få största möjliga tanken.
Hur man gör en guldfisk leva i årtionden. Få största möjliga tanken.
 1. 1
  Få största möjliga tanken. Använd inte en fisk skål, minst 40 liter (11 gallon) är nödvändigt för att livskvalitet för en enda fisk. Välj en tank med stor ytarea för att öka mängden syre i kontakt med ytan av vattnet (bredare är bättre än längre).
 2. 2
  Ställ upp tanken innan köpet av en guldfisk.
  • Att få den klar kan ta två veckor eller mer. Det är nödvändigt att bygga upp tillräckligt med goda bakterier för att bryta ner fiskens avfall. För att göra detta, göra en "". När de är färdiga, kommer din guldfisk akvarium har mer än tillräckligt med bakterier för att bryta ner fiskavfall. Underlåtenhet att cykla en tank kommer att resultera i ammoniak förgiftning och död.
 3. 3
  Ge mental och fysisk stimulans för fisken. Dekorera tank med grus, drivved, härdiga levande växter, etc. Var noga med att alla dekorationer du väljer är inte ihåliga (skadliga bakterier kan växa inuti) och att de inte har vassa kanter (din fisk kan riva sina fenor). Ge din fisk med olika områden i tanken, t.ex. en öppen yta perfekt för bad och en gömma område.
  • Du kan också träna dina fiskar olika sätt. Om du matar dem vid samma tidpunkt varje dag, kommer de snart att vänta på dig på den tiden och växa för att din närvaro. Snart kan du lära dem att äta ur er hand. Du kan också använda en fisk nät med nät tas ut som ett "band" och träna din fisk att simma igenom det.
 4. 4
  Lägg till lite utrustning för att öka syre diffusion i vattnet. En liten luftpump och luft sten kan vara tillräcklig. Du kan också få ström från ett "vattenfall" typ filter hjälper agitera vattenytan.
 5. 5
  Rengör tanken minst en gång varannan vecka, men oftare är att föredra på grund av den stora mängden avfall guldfisk producerar. Detta är viktigt. Hur ofta du gör detta beror på storleken på din tank, antalet fiskar, samt effektiviteten av filtret. Riktiga växter är bra eftersom de kommer att hjälpa till att absorbera en del av ammoniak, nitriter och nitrater.
  • Ofta för ammoniak och nitrit (du vill att både mäta noll). En pH-test är också praktiskt att garantera din guldfisk vatten är inte alltför alkaliskt eller surt. Detta kan köpas på någon djuraffär. Inte ändrar fiskens vatten, men om det inte skiljer sig väsentligt från neutral. Guldfisk kan tolerera ett brett pH-intervall, och pH modifierande kemikalier är inte en hållbar lösning utan mer konsekvent övervakning än de flesta människor gör. Ett pH-område från 6,5 till 8,25 är bra. Många kommunala vattentäkter buffra sitt vatten upp till cirka 7,5, och guldfisk kommer att leva mycket lyckligt i detta intervall.
  • Ta inte bort guldfisk under ett vattenbyte. Med hjälp av en grus vakuum för att suga skräp från grus kan göras med fisken i tanken. Frekventa partiella vattenbyten är mycket bättre än fulla (och stressigt) vattenbyten.
  • Om du behöver för att fånga din fisk, överväga att använda en plastbehållare snarare än ett nät, eftersom fisken kan skada sina fenor och fjäll medan stryk runt. Detta ökar också stressen! Om ett nät är det enda alternativet, blöta det före användning. Torra nät är mycket mer benägna att orsaka skada än våta sådana.
 6. 6
  Låt vattnet temperaturen att förändras när årstiderna växlar. Medan guldfisk gillar inte temperaturer över 75 ° F (24 ° C), de verkar vilja säsongsvariationer där temperaturen faller till höga 50 eller 60 (15-20 ° C) på vintern. Fancier guldfisk är ett undantag och kan inte enkelt tolerera temperaturer under ca 60 ° F (16 ° C). Var medveten om att guldfiskar inte kommer att äta under 50-55 ° F (10-14 ° C).
 7. 7
  Mata guldfisk en till tre gånger dagligen med mat speciellt för guldfiskar. Om du väljer att mata dem oftare, sedan minska storleken på måltiderna så att du inte mycket foder. Ge dem bara så mycket de kan äta på ett par minuter, och rengör eventuella rester omedelbart. Om en flytande livsmedel används, lägg dem i vatten i några sekunder innan utfodring så att den kommer att sjunka. Detta minskar mängden luft fisken sväljer samtidigt äta, vilket i sin tur minskar risken för flytkraft problem.

Tips

 • Var försiktig med var du placerar din tank. Placera den inte nära ett värmeelement, eller AC. Placera den inte i närheten av ett fönster eller en dörr. Gör det kan din tank för att ändra temperaturen snabbt eller i fallet med en dörr få den att gå sönder när dörren öppnas. Placera den inte någonstans där solen skiner på det hela dagen. Om du gör det kan orsaka att tanken överhettas och orsakar också alger att växa.
 • Var noga med att regelbundet rengöra matrester och avfall från gruset. Du kan göra detta genom att använda en grus vakuum.
 • Låt inte tankarna ljuset på för mer än ett par timmar åt gången. Detta kan leda till vattnet över uppvärmning och orsakar också algtillväxt. Även om du har riktiga växter, 8 timmar / dag är tillräckligt med tid för ljus. Du kanske vill ställa in belysningen till en timer så att de slår på / av automatiskt och hjälpa dina fiskar upprätthålla en naturlig rytm. Dessutom, när du slår på belysningen och stänga försöker att alltid slå på rummet ljus först så det är inte en plötslig chock för dem. De har inte ögonlock, och plötsliga förändringar i ljus kan skrämma dem.
 • Om luftpumpen är för stark för storleken på tanken, kan du placerar en klämma eller kommersiellt tillgänglig ventil på slangen och minska mängden bubblor.
 • Se till att fisken ser friska när du köper den, och om någon av fiskarna i tanken verkar sjuka (vita fläckar, röda prickar / sammet, av tall-coning skalor / vattusot) då inte köpa från den tanken. Det är bättre att komma tillbaka till butiken i en vecka och köpa en frisk fisk än att ta hem en fisk som behöver särskild behandling eller till och med dö i din vård. Ny fisk bör sättas i karantän från de andra fiskarna att minska spridningen av parasiter, bakterier och svamp.
 • Goldfish kan växa till över 12 inches lång om sätta i tankar eller dammar som är tillräckligt stora! Men tvärtemot vad många tror, ​​inte stanna fisk inte storleken på deras tankar. Köp inte en för liten tank och räknar fisken att stanna den storleken.
 • Övervaka dina vattenförhållanden regelbundet. Ta hand om vattentemperaturen. Test för nitrat, nitrit, och ammoniak. Testa ditt vatten för pH, hårdhet och alkalinitet början. Göra lite mer forskning på det ämnet.
 • Det är ohälsosamt att foder din fisk. Bara mata dina fiskar så mycket de kan äta i 2 minuter. Också, inte lägga maten på en gång, utan snarare lägga en pellet eller flinga i taget och ge dina fiskar tid att äta. Du vill inte någon mat att falla på gruset medan du matar.
 • Se till att inte ha skarpa ornament. Om du gör det kan det slita fenorna bort din guldfisk och ta bort några av de skalor på din fisk.
 • Var försiktig när du transporterar din guldfisk. Stress kan minska deras livslängd.
 • Om du har en katt se till att tanken är inte öppen topp.
 • Använd aldrig en tank under 40 liter om det är tillfälligt (dvs. mindre än en vecka). Något mindre kommer stunt fisken leder till många hälsoproblem, och är grym.
 • Om du är orolig för kvaliteten på vattnet i ditt område, kontakta din lokala djuraffär och fråga om vattnet är användbar för fisk. Din lokala regeringen bör kunna ge dig en rapport vattenkvaliteten om du har kommunalt vatten. Denna rapport kommer att ge dig en uppfattning om den lokala vattenkemi.
 • Visste du att du faktiskt inte behöver mata fisk varje dag!
 • Vid behandling av en sjuk fisk du inte alltid måste flytta dem till en separat tank.

Varningar

 • Många städer satte kloramin i vattnet istället för klor. Kloramin avdunstar inte och måste tas bort genom att lägga till ytterligare en kemikalie. Kontrollera etiketten på dechlorinator att säkerställa att det även tar bort kloramin.
 • Var säker på att det finns ingen tvål eller rester av tvättmedel i behållare som används för vattenbyte. Detta är giftig för fisk.
 • Fiskar kan inte filtrera foder, så förvänta dig inte fisken att leva långa perioder utan fiskmat.
 • Var försiktig när du blanda fisk! Goldfish bör normalt hållas endast med andra guldfiskar och några raser av guldfiskar bör inte blandas. Din fisk alla bör vara av ungefär samma storlek, och kunna simma i samma hastighet, blanda alltså inte kometer med fancy-fenor guldfisk eftersom kometer kommer att äta maten innan den tjusiga guldfisk kan komma dit.
 • Även om en varmvattenberedare är inte nödvändig i en guldfisk tank, om du inte använder någon använda det med försiktighet! Varmvattenberedare, särskilt sådana av billig kvalitet, är benägna att fel och kan hålla på även efter att de är inställda på att stänga, så kontrollera dem med en termometer. Det är allmän praxis att ersätta din värmare vartannat år, och bara köpa från välkända varumärken som har garantier.
 • Placera aldrig en tank på en svag eller instabil yta. Utan ett stabilt stativ under den, kan tanken spricka och läcka. Om tabellen kollapsar kommer det att leda tanken att falla och bryta, och din fisk kan kvävas.
 • Använd inte någon typ av rengöringsmedel eller syror för att rengöra tanken, kommer det att skada och orsakar stress för fisken
 • Om du använder akvariet salt i din tank, använd det med försiktighet. Salt avdunstar inte och är bara bort när du tar bort vatten från tanken.
 • Se till att sätta en backventil i luften raden när du använder en luftare. Inte använda någon kan tillåta vatten att suga tillbaka ner luftledningen till luftpumpen som orsakar skador på pumpen. Det kan även orsaka en brand om vattnet når den elektriska ledningar i pumpen. Kontrollera också att backventilen är korrekt installerad.

Saker du behöver

 • Akvarium
 • Fisk
 • Grus
 • Decor
 • Komplett Water Test Kit (Ammoniak och nitrat viktigt)
 • Filtrera
 • Air Pump
 • Växter
 • Termometer