Wki

Hur man skär kakel

Om du planerar en gör-det-själv plattsättning jobb, måste du klippa plattan för att passa längs rummets omkrets och runt hörn, bara för att nämna ett fåtal situationer. Du kan köpa en bricka fräs från ett hem förbättring butik för mindre jobb med keramiska plattor. Men för natursten kakel, tjockare kakel eller större jobb, kommer du vill köpa eller hyra en våt såg. Dessutom kan du göra bara raka snitt med en manuell Tile Cutter, så du behöver kakel avbitartång eller en våt såg för att skära skåror och andra speciella nedskärningar.

Steg

Hur man skär kakel. Köp en bricka fräs som är bredare än dina brickor.
Hur man skär kakel. Köp en bricka fräs som är bredare än dina brickor.

Cutting kakel med en bricka fräs

 1. 1
  Köp en bricka fräs som är bredare än dina brickor. Om du lägger ett diagonalt mönster och har att göra diagonala snitt, mäta storleken av plattan från hörn till hörn och köpa en bricka fräs som är bredare än så. Det bör också ha en roterande guide som tillåter dig att göra nedskärningar i olika vinklar.
 2. 2
  Öva med Tile Cutter med lite skrot kakel eller mindre dyra delar.
 3. 3
  Använd en penna för att göra en markering på båda sidor av den glasade sidan av kakel, där skärningen börjar och slutar.
 4. 4
  Skjut spaken på kakel saxen så att bladet är närmast dig.
 5. 5
  Placera plattan i skäret med glasyr uppåt. Se till skalstreck är direkt över guiden linjen, och brickan ligger an mot stoppet. Om du behöver skära flera brickor exakt likadana, justera gradskiva mätare så det är mot den sida av plattan och dra den på plats.
 6. 6
  Flytta spaken så karbid eller volfram-stål hjul är på markering vid kanten av plattan. Tryck ned spaken och dra hjulet över kakel med jämnt tryck för att skära igenom den glasade ytan. Rörelsen ska vara kontinuerlig. Bara gör det kakel gång.
 7. 7
  Tryck ner spaken för att utöva påtryckningar på båda sidor om skåran, som nu är den svagaste punkten på kakel, och knäppa den i två.
 8. 8
  Gnid en slipsten mot den skurna kanten av plattan för att jämna till det. Om den skurna kanten kommer att döljas under gjutning, kan du hoppa utjämning det.

Cutting kakel med en våt såg

 1. 1
  Fyll sågens behållaren med vatten.
 2. 2
  Justera guiden för riktig mätning eller markera såglinjen på den inglasade sidan av plattan.
 3. 3
  Placera brickan uppåt tätt mot styrningen.
 4. 4
  Slå på sågen och låt bladet göra jobbet skära kakel. Snittet blir renare om du inte tvinga brickan i bladet.

Tips

 • Du kan använda en bricka fräs göra mål båda linjerna i en L-formad skåra, men du kommer att behöva använda kakel avbitartång att knäppa längs en av linjerna och hoppas pjäsen bryter rent längs den andra raden. Tile avbitartång likna tång och har en karbid kant. Det kommer att finnas mindre avfall med användning av en våt såg för notch snitt.

Varningar

 • Porslin eller tjockare keramiska plattor får inte göra ett rent snitt med en manuell Tile Cutter. Räkna med mer avfall eller använd en våt såg. Natursten kakel måste skäras med en våt såg.
 • En manuell Tile Cutter kanske inte fungerar att skära en smal remsa av kakel som är mindre än en halv tum bred.

Saker du behöver

 • Tile Cutter eller våt såg
 • Pencil
 • Slipsten
 • Kakel avbitartång