Wki

Hur man hjälper en ko föda

Har du en ko eller kviga? Är hon vid tiden nu när hon är redo att kalva? Om så är fallet, kan hon behöva hjälp kalvning ut. Här är stegen för att kunna bistå henne under förlossningen.

 • Obs: Om du inte kan dra en kalv ut själv eller inte vet hur, ringa din lokala stora djur veterinär för att få honom / henne att hjälpa till. Vissa malpresentations såsom mage eller rygg presentation kan inte korrigeras för hand och istället måste levereras omedelbart kejsarsnitt.

Steg

Hur man hjälper en ko föda. Hitta den ko eller kviga.
Hur man hjälper en ko föda. Hitta den ko eller kviga.
 1. 1
  Hitta den ko eller kviga. Vanligtvis en kvinna som är i arbetskraften kommer att gå att hitta en avskild plats bort från besättningen för att kalva ut. Se till, under den definierade kalvning säsongen, att du har tungt dräktiga kor i närheten så att du, och inte heller de har en lång väg att färdas i fall någon av dem behöver hjälp.
 2. 2
  Observera vilket skede av förlossningen är hon i. En hona som är i hennes första stadierna av förlossningen kommer att pacing runt, få upp och lägga ner flera gånger. När hon är mycket nära, kommer du att se en vatten säck som hänger ner från hennes vulva: det är en gulaktig sfärisk säck. Vanligtvis, snart efter att du ser att vattnet sac, kommer båda framhovarna visas, snart följt av näsan. En kalv vid normal presentation kommer att ha basen av fötterna som pekar till marken. Om basen av fötterna pekar uppåt, så har du ett brott kalv.
  • Om hon har varit i den positionen för den sista timmen eller två, och har inte kommit längre, då är det dags att få henne i huvudet gate och hjälpa henne ut.
 3. 3
  Tygla kon, om det behövs. Om hon är nere på marken och är tam nog att låta dig nära att börja hjälpa henne att dra ut kalven, då kan du göra den hjälp just där. Om inte, om du har en huvud-grind inrättas i närheten, få henne att där du enkelt och snabbt dra kalven. Om du inte har ett huvud grind, använd en grind (företrädesvis 10 "eller mer) för att hindra henne. Dock är en huvud-gate en säkrare och bättre alternativ för kalvning ut kor, eftersom det hindrar dem från att backa upp dig om de börjar få panik.
 4. 4
  Rengör dina händer och armar från axlarna ner. Om du har skuldra handskar på handen, så ska du lägga dem på. Efter att du har lagt lite glidmedel på handskarna, når innanför ko eller kviga (genom slidan eller förlossningskanalen, inte anus) för att se hur kalven är placerad.
  • För efterblivna positioner, inte bry sig om att försöka vrida kalven runt. Sätt kalvning kedjorna på (med handtag) eller en bra flexibel rep och dra kalven ut så snabbt som du kan. Men bara göra detta om de bakre fötterna presenteras.
  • För brott positioner (där kalven anländer svansen först), måste du ta med bakbenen upp så att de är placerade i förlossningskanalen. För att göra detta, tryck kalven framåt in i livmodern så mycket du kan. Därefter tryck böjd utåt hasen (eller bort från kalv), och svänga det böjda fetlock (av foten) tillbaka inåt. Håll kotan och lederna hock tätt böjd och föra kotan ledlager över bäcken brädden (som är mot dig) i förlossningskanalen. Upprepa med andra benet. Sedan satte de kedjor eller rep på och börja dra.
  • För huvud-rygg eller huvudet nedåt positioner, skjut kalven tillbaka i livmoderhålan, kupa handen runt kalvens nos och med den andra anläggningen kalven stabilt, sätta huvudet till normal position. Om du inte kan riktigt når huvudet, kan du koppla fingrarna i hörnet av kalvens mun så att den del runt. Sedan kan du göra resten som tidigare förklarats att få huvudet runt.
  • För framben-back positioner, skjut kalven tillbaka in i livmodern, ta tag i övre benet och dra det framåt nog att föra knäet framåt. Sedan böjer knäet ordentligt och dra den framåt. Med knäet nu tätt böjd, hoven koppen med handen och försiktigt men bestämt ta upp det till normalläge.
  • För böjda tå eller fångas-armbåge positioner, måste du skjuta kalven tillbaka till flytta foten eller armbågen. För böjda tå, kan skjuta kalven tillbaka hjälpa korrigera malpresentation själv. För den fångade-armbåge, när du har drivit kalven tillbaka in i livmodern, ta benet som är mer tillbaka än den andra och dra den framåt. När korrigeras, bör kalven kommit lätt.
 5. 5
  Om kalven är i normalläge eller i en position där du kan dra från, sätta en uppsättning kalvning kedjor eller rep (ej tråd enligt garn är ofta alltför tunn och alltför skarp för att användas på en kalv) på frambenen av kalven. Använd en dubbel halv-skumt knut att sätta kedjorna på: en slinga på kotan, den andra strax under knäet. Dra ut och ner när kon är ansträngande och vila när kon inte är ansträngande. Om du har en kalv-avdragare händig, använda det också, men var försiktig med hur snabbt du drar kalven ut, som du lätt kan orsaka mer skada om de inte hanteras på rätt sätt.
 6. Kalven avdragare bör ha U-formade delen stagade mot baksidan av ko, med kedjan fäst vid denna del upp bakom basen av kons svans, med de kalvning kedjorna som är anslutna till benen på vaden, och leaver till Ratchet kalven ut uppåt. Drag upp spänningen på kedjorna. När du har nått spänningar, Ratchet långsamt, och arbeta med kons sammandragningar. När du har gjort mer spänning för att lindra kalven ut, flyttar avdragaren nedåt sedan tillbaka upp, så ökar spänningen igen. Upprepa tills du inte längre behöver avdragare (vilket är när kalven är halv-ut), sedan snabbt haka kedjorna från avdragaren och göra resten av handen.
6
När kalven är ute, måste du försöka få det andas direkt. Städa ur kalvens nos med fingrarna för att få alla fostervatten ut. Kittla den är näsan med en ren bit av halm eller hö, sätta lite vatten i öronen så att det skakar sitt huvud, eller om det är nödvändigt, kan du behöva utföra konstgjord andning för att få kalven går. En kalv bör börja andetag inom 30 till 60 sekunder efter födseln.
7
När kalven har gett tecken på att den andas och lever, bära eller dra den till en penna med ren halm, låt den nya Momma ko ut för att vara med sin unge.
8
Lämna ko och hennes nyfödda kalv ensam en stund för att låta kon till mor-till kalven, rengöra kalven bort, och uppmana honom att börja omvårdnad. Kontrollera att det finns lite hö och vatten för kon att hålla henne lycklig när hon lär känna sin nya unge.

Tips

 • Håll alltid koll på kon när sig redo för förlossningen så att du vet var hon är så att du lätt kan hitta henne om hon behöver hjälp.
  • Vänta inte en dag eller två efter att kon har visat tecken på arbetskraft. Om hon har börjat visa arbetskraft och har inte kommit i minst en timme eller två, sedan få henne i där du kan hjälpa henne.
 • När du går in i förlossningskanalen att försöka driva kalven tillbaka, ofta du når in i kon kommer att stimulera henne att anstränga mot dig, vilket gör det lättare-sade-än-gjort för att skjuta kalven tillbaka till omplacera honom.
 • För kor som är nere och försöker föda, men har en kalv som är i behov av omplacering, dra bakbenen ut bakom kon och få en vän att dra svansen upp över hennes rygg. Detta kommer att göra det lättare för dig att gå in och flytta kalven utan kon ansträngning mot dig.
 • Koppning kalvens nos eller foten med handen hjälper till att förhindra att riva eller skrapa livmoderväggen, vilket kan inbjuda infektion efter att kon har kalvat.
 • Kalvning kedjor är de bästa för att leverera en kalv. Rep och dina bara händer kommer att fungera lika bra. Baling garnet rekommenderas inte, eftersom det finns vissa typer av balning garn som är för tunt och har alltför fina trådar som ska användas till för kalvning. Dessa gängor kan lösgöra och skära in i kalvens ben när de användes för att dra kalven ut. Rep som är minst 1/2 "i diameter är den bästa, kalvning kedjor är gjorda för att användas på kalvning kor, och kan levereras en lokal Matförrådet din din veterinär.
  • Se till att utrustningen du använder är ren och desinficeras. Tvätta linor eller kättingar och handtag omedelbart med diskmedel och varmt vatten efter kalvning och tillåta dem att lufttorka. Förvara dem i en torr plats till nästa användning. Detsamma gäller för kalven-avdragare som kan ha använts.
  • En dubbel halv-skumt att båda benen på kalven minimerar skador och förhindrar repet eller kedjorna skär in kalvens ben, möjligen klyva fötterna bort från kalven. En halv-hitch skall placeras på kotan gemensamt av båda fötterna, och den andra halv-hitch strax under knäet. Detta hjälper till att sprida ut trycket upprätthålls när du drar ut kalven och minimerar skador.
 • Dra ut och ner går med det sätt som kor naturligt skulle kalva ut. Kons bäcken (för att inte tala allvar!) Tvingar naturligtvis kalven att gå ner och ut när knuffas ut. Dra på detta sätt underlättar trycket på kons bäcken, och gör det enklare födelseprocess.
  • Om kon står upp och kalvning, kommer du att behöva sitta på din bak när man drar ut kalven.
 • Kalvar som har alla fyra fötterna i förlossningskanalen eller ha ryggen mot förlossningskanalen är svårast att placera, och är bäst levereras av C-sektionen.
 • Kalvar som är helt enkelt för stora för att gå igenom förlossningskanalen, särskilt i kvigor som föds för tidigt, måste levereras via C-sektionen.

Varningar

 • Om du är helt säker på att du inte kan kalva ut kon själv, sedan antingen ringa veterinären om han är tillgänglig, eller en granne vän som kan komma ut direkt för att hjälpa dig.
  • C-sektionerna görs bäst av någon som vet vad deras gör (dvs. veterinären) för att förhindra infektion och skada för kon.
 • Var försiktig med cranky kor. Ibland en ko hormoner nivåer går så knäpp att hon kan besluta att du kommer att vara en källa att ventilera sin frustration på, istället för att låta dig att hjälpa henne ut. Detta gäller särskilt efter en ko har kalvat.
 • När du förlossningarna en kalv, det finns en chans för dig att få en lite tillplattad om kalven kommer ut och landar ovanpå dig.
 • Du kanske har kon bestämmer plötsligt att komma upp (om hon är på marken) på dig när du är fortfarande inne försöker flytta kalven. Gå tillsammans med henne, och om möjligt, dra ut så fort du kan.

Saker du behöver

 • Kalvning kedjor eller rep
 • 2 eller 3 handtag för kalvning kedjor eller en bar för att binda repet till
 • Kalv avdragare (valfritt, men bra att ha till hands)
 • Halter och leda rep, om nödvändigt
 • Huvud-gate eller medina gate
 • Du att följa kon och din styrka för att dra ut kalven
 • Den ko eller kviga som är i behov av din hjälp