Wki

Hur att föda upp köttdjur

Avel köttdjur handlar om att producera avkomma som främst används för marknaden för nötkött. I grunden handlar det om att få kor uppfödda för att producera kalvar att sälja antingen nötkött eller ersättare.

Steg

Hur att föda upp köttdjur. Köp dina kor och / eller din besättning tjur.
Hur att föda upp köttdjur. Köp dina kor och / eller din besättning tjur.
 1. 1
  Börja med att starta upp en nöt ko-kalv drift. Följ stegen som anges i artikeln länkad i detta steg.
 2. 2
  Köp dina kor och / eller din besättning tjur. Köp kvaliteten på kor som uppfyller dina krav, så långt som att ha en god avel besättning är berörda.
  • Din besättning tjur bör väljas för att förbättra din besättning, eftersom han kommer att ge hälften av den genetiska potentialen av din kalv gröda. Veta [Judge Utställning i Nötkreatur | konformation] vid denna tidpunkt verkligen kommer att hjälpa att avgöra hur bra en besättning tjur behövs. Fertilitet och levande kalvar är nyckeln till lönsamhet. En levande kalv är värt mer än 100 döda. En tjur som avelshingstar kalvar som är större än din ko kan säkert ge levande föda är ekonomiskt självmord.
 3. 3
  Välj din avelsprogram. Det finns två typer att välja mellan, och båda kan integreras i den andra, om du så önskar.
  • Om din besättning är för liten för att ha en besättning tjur eller du inte vill ha att göra med tjurar, använder artificiell insemination för att föda din besättning.
  • Om du har en besättning på 10 eller flera kor och du inte vill gå den extra milen för att behöva AI dem, är en bra besättning tjur vägen att gå. Tumregeln är 1 tjur per 25 kor. Höga födelsetal tjurar med hög libido kan serva 50 kor utan nedgång i befruktningstakt. Bulls når maximal fertilitet med 20 månaders ålder, efter 20 månaders ålder kan det bara släppa, spärra sjukdom eller skada, med rätt kost flesta tjurar fertilitet inte kommer att börja minska förrän efter 6-7 års ålder.
 4. 4
  Föd upp dina djur. Veta när dina kor går in i brunst, när de är redo att föda, och gå därifrån.
 5. 5
  Övervaka dina tjurar och kor under häckningssäsongen. Om du har ett för många tjurar för din besättning, kan det finnas fler strider än parning.
  • Running Bull [s] under 4 år med äldre tjur [s] kan hindra kor från att betjänas av tjuren med den högsta fertiliteten. Andra gånger kan det sluta med en tjur som har en bruten penis, ett ben / fot skada, eller som bara inte verkar vara att få jobbet gjort.
  • Övervaka korna också. Om du ser svansar hålls ut eller krokiga svansar när de är på väg, innebär att de har fötts upp inom 24 till 48 timmar du först märkt att fysiska tecken.
 6. 6
  Dra tjuren [s] ut 64-85 dagar efter att de har lagts in i. Om du väljer att göra året om avel och kalvning där tjurarna är med korna hela tiden, dra tjurarna ut efter 2 till 3 månader både säkerställer att alla dina kor får 3-4 chanser att omfattas och är dessutom inte tillräckligt lång för dina mindre fertila kvinnor att komma bort från att avlivas.

Tips

 • Den optimala bull-till-ko-förhållandet är en tjur per 10 till 30 kor, beroende på storleken på hagen, och tjuren ålder, promiskuitet / libido och erfarenhet.
  • Vissa tjurar, beroende på fruktsamheten korna och hur många kor finns i värmen på en gång, kan föda över 50 kor i en säsong.
 • Använd renrasiga tjurar på korsningar kor för att få en mer enhetlig kalv gröda i kommersiella ko-kalv verksamhet.
  • Du kan också blandras en ras med en annan för att få kalvar som visar heterosis eller hybrid vigor. Till exempel kommer de passerar en Angus tjur med Hereford kor ger dig svart baldy kalvar, kalvar som har båda de egenskaper som sin far och sina dammar. Om du följer en Angus source-program, kommer detta att garantera definitivt en premie för dessa kalvar.
 • Kor ska paras 45 till 80 dagar efter att de har kalvat, beroende på ålder och skick.
 • Maximala AI befruktningstakt uppnås på jungfruliga kvigor. Välja en tjur för kalvning lätthet är en viktig faktor när man föder upp kvigor. AI företag erbjuder ett brett utbud av valmöjligheter. Genom avel kvigor AI 3 veckor innan du slår bull [s] ut med besättning majoriteten av dina kvigor kommer att ha ytterligare tid att återhämta sig från den stress kalvning innan rebred nästa häckningssäsong.
 • Det är oftast bäst att anlita en AI-tekniker för att göra AI jobbet åt dig. Det beror på om du har någon med långt mer erfarenhet AI'ing dina kor för dig, bör framgången vara högre och värt den extra kostnaden än om du skulle göra det själv.
 • För en renrasig eller seedstock drift, behöver du renrasiga tjurar att föda med renrasiga kor. Det kan vara av vilken ras som du väljer, från till Angus att ens Piemonte. Men du föder renrasiga nötkreatur för att få renrasiga lager inte sälja till marknaden för nötkött (även om du måste hitta någon marknad att sälja dina culls), men till andra producenter. Raising god kvalitet tjurar och kvigor är vad en seedstock producent producerar.
 • Body condition score dina kor och kvigor 30 dagar innan häckningssäsongen. De måste vara på runt en Cdn BCS på 2,5 till 3 för att vara redo att föda. Kvigor bör vara en Cdn BCS av 3 till 3,5 för att vara redo för att betäckas. Något lägre eller högre än vad som kommer att minska fertiliteten hos din besättning.
  • Tjurar bör vara en Cdn BCS av 3 till 3,5 för att kunna få energi och styrka att pågå under häckningssäsongen. Han kommer att ägna mer uppmärksamhet åt sina flickor än han kommer att äta.
 • För optimal prestanda, har din besättning bull [s] sperma testas innan de sätts ut med korna. Detta kommer att säkerställa att han / de kommer att kunna serva dina kor utan några frågor om fertilitet eller eventuell skada.

Varningar

 • Om du har fler än en tjur i din besättning, det finns en risk att det kan finnas fler slåss än parning, och en risk för att en eller flera av dina tjurar kan skadas eller dödas. Detta sker ofta när det finns för många tjurar i en ko flock, eller när du har två tjurar som är i samma ålder och storlek som varandra.
  • Var super försiktig runt tjurar under denna tid på året. Hormonnivåerna rasar som en galning, och du inte vill fastna på fel plats vid fel tidpunkt! Vissa tjurar kan vara farligare än andra, men ingen tjur ska vara betrodda.
 • Om du väljer AI, måste du komma ihåg att det är bara en 60 till 70% framgång med denna typ av avel metod.
  • Använda en sanering tjur är bäst att öka denna framgång i din cowherd, och minimera antalet gånger din AI Tech har att komma ut till rebreed dina kor.