Wki

Hur man berättar skillnaden mellan tjurar, kor, stutar och kvigor

Det finns många människor i världen som tror att de vet vad boskap ser ut, men kan inte riktigt se skillnad mellan en ko, tjur, stutar eller kvigor. De flesta av dessa människor har inte fått lära sig att skilja mellan de fyra. Detta steg-för-steg artikel är avsedd att lära dig om hur du skiljer mellan dessa olika typer av boskap.

Steg

Hur man berättar skillnaden mellan tjurar, kor, stutar och kvigor. Lär relevanta definitioner.
Hur man berättar skillnaden mellan tjurar, kor, stutar och kvigor. Lär relevanta definitioner.
 1. 1
  Lär relevanta definitioner. Dessa är:
  • : En mogen kvinna nötkreatur som har fött minst en eller två kalvar. Colloquially, termen "ko" är också med hänvisning till Bosprimigenius arter av tama nötkreatur, oavsett ålder, kön, ras eller typ. Men för de flesta människor som arbetar med eller föda upp nötkreatur är denna term används inte i samma hänvisning som tidigare noterats.
  • Bull: en mogen, intakt (testiklarna närvarande och ej avlägsnas) handjur som används för avel.
  • Steer: en manlig nötkreatur (eller tjur) som har kastrerats före könsmognaden och används främst för nötkött.
  • Stag: en manlig nötkreatur (eller tjur) som har kastrerats efter eller vid könsmognaden och används främst för nötkött, men kan och är också ofta används som en " Gomer bull "för detektering av kor och kvigor i värmen.
  • Kviga: ett hondjur av nötkreatur (ofta omogen, men bortom "kalven" stadiet) är mindre än 1 till 2 års ålder som aldrig har kalvat. Sådana honor, kan om de aldrig har kalvat än två år också kallas heiferettes.
  • Bred kviga: ett hondjur av nötkreatur som är gravid med sin första kalv.
  • Första dräktig kviga eller First-Calver: ett hondjur av nötkreatur som har fött sin första kalv, och är ofta runt 24 till 36 månaders ålder, beroende på ras och när hon först uppvuxna.
  • Ox (plural: Oxen): ett nötkreatur som är utbildad för utkast arbete (dra vagnar, vagnar, plogar, osv) Detta är en term som främst avser ett handjur av nötkreatur som har kastrerats efter förfallodagen. Däremot kan en oxe också kvinnliga nötkreatur (ko eller kviga) eller ens en tjur som har utbildats för samma ändamål. I biblisk tid, var en oxe en allmän term som används, precis som med termen "korna", till en domesticerad nötkreatur oavsett ålder, kön, ras, typ, eller utkast syften.
  • Kalv (plural: Kalvar): en omogen nötkreatur (manliga och kvinnliga) som är beroende av mjölk från sin mor eller från en flaska för att överleva och växa. En kalv är känd som sådan från födseln till ca 10 månaders ålder.
  • Bull kalv: en omogen intakt handjur (eftersom alla män föds med testiklar) som är beroende av mjölk från sin mor eller en flaska för tillväxt och överlevnad.
  • Steer kalv: en omogen handjur som kastrerats några dagar till ett par månader efter födseln, och är beroende av mjölk från sin mor eller en flaska för tillväxt och överlevnad.
  • Kviga kalv: en omogen kvinnliga nötkreatur som är beroende av mjölk från sin mor eller en flaska för tillväxt och överlevnad.
  • Freemartin: en infertil eller steril kviga eller kviga kalv. Sådana infertilitet är ett resultat av att vara maternellt vänort med en tjur kalv som moderkakan vävnad delades i livmodern. Under den första trimestern, reproduktionsorganen börjar bilda och könshormoner börja produceras i fostret. När manliga och kvinnliga foster kalvar är tvinnade tillsammans, hämmar testosteron produceras av manliga östrogenproduktionen hos honan. Detta resulterar i onormala, underutvecklade eller hermafroditer reproduktionsorgan i den kvinnliga foster. Detta är inte fallet för den manliga. Freemartins ibland kallat "hermafroditer" om de föds med könsorgan av båda könen. Som ett resultat av dessa typ av freemartins tenderar att utveckla sekundära manliga sexuella egenskaper (muskulös vapen över halsen, bred panna, etc.) när den når puberteten.
  • Nötkreatur: allmänt plural term för mer än ett nötkreatur
  • Cattlebeast / nötkreatur / djur: en sällsam term för ett nötkreatur vars kön inte kan fastställas, särskilt när man ser på avstånd. De flesta människor gillar att kalla ett nötkreatur av okänd (eller "okänd") kön som en "ko", helt enkelt eftersom det är en mycket mer känd och populär term att använda än "nötkreatur" eller "cattlebeast." Detta är dock ofta inte fallet kring erfarna cattlemen och cattlewomen eller "ranchägare" (som vissa vill kalla dem) som aldrig använder ordet "ko" när man hänvisar till ett nötkreatur som är allt annat än en ko. "Animal", "nötkreatur," "varelse" eller något annat uttryck, grovt eller inte, används oftast över den vardagliga ordet "ko."
 2. 2
  Förstå myterna kring förmågan att kunna skilja på kön eller genus av nötkreatur.
  • Endast tjurar är behornade, kor tillfrågade: Detta är en myt. Verkligheten är att båda könen (eller könen) kan vara bedragen och / eller tillfrågade. Om du litar på om ett nötkreatur är bedragen eller inte som en indikation på kön (man eller kvinna) eller kön av djuret, kom ihåg att det är de minst pålitliga metoder för att berätta om att nötkreatur är antingen en ko eller en tjur. Det bästa sättet att kontrollera om en ko är en ko och en tjur är en tjur är att titta mellan bakbenen för närvaron av ett juver eller en pung, respektive.
  • Tjurar är enfärgad (ofta brun) individer, medan korna är bara svart och vitt: Detta är också en myt. Tjurar är inte primärt enfärgad, inte heller är kor främst svarta och vita. Ärligt talat, kan färgen vara och ofta är tvärtom: Renrasig, Holstein-Freisian och freisian tjurar är alltid svart och vitt precis som sina kvinnliga motsvarigheter, och många kor, både mejeriprodukter (såsom med, brun schweizare, kor) och nötkött (inklusive Gelbvieh,, Red Angus, Red Brangus, Santa Gertrudis och fullblood Simmental kor) är övervägande bruna eller röda. Det finns ganska många raser i världen som har svarta och vita tjurar och kor: den Holstein rasen är bara en av dem, och råkar vara den mest populära och kända av dessa raser. Det samma gäller för fast-bruna eller röda nötkreatur: Många kommersiella och hybrid köttdjur har ofta visat sig vara solid röd eller brun.
   • I själva verket kan tjurar och kor (inte nämna stutar, kvigor och kalvar) vara någon annan färg än rosa, lila, grönt och blått. De kan vara vit, brun, svart, gult, orange, rött, grått, och varje förändring (ofta med vitt) av någon av dessa färger, inklusive roan, fläckig, ojämn, spetsiga, vit i ansiktet, rygg-randig eller vit- tailed. belgiska blå boskap, till exempel, inte är namngivna eftersom de är riktigt blå, men eftersom de ofta är en blå-roan färgning som gör dem verkar smokey-blå på grund av den blandning av svarta och vita hårstrån i pälsen av detta ras.
 3. 3
  Var medveten om de anatomiska och fysiologiska skillnader mellan varje typ av nötkreatur. Dessa skillnader är följande:
  • Kor: Det bästa sättet att kontrollera om ett nötkreatur eller nötkreatur-odjuret är verkligen en ko är att titta mellan bakbenen och se om ett juver är närvarande. En juvret är en rosa väska-liknande organ som har fyra spenar (cylindriska "rattar" som hänger ner från juvret) som genererar mjölk för en ung kalv att dricka. Kor du kommer att se kan ha en kalv vid sin sida, utom för de flesta mjölkkor eller kor nötkött som just har kommit ut från att vara avvanda från sina kalvar. Kor är oftast släta från huvudet ända ner till tailhead, utan kammar axeln (som tjurar har) och inte så mycket muscling runt axlar och höfter som tjurar gör. Bos indicus kor (de som har lös hud och lång öron) har en puckel på sina axlar, men det är mycket mindre definierad än i tjurar av samma art av nötkreatur. Om du tittar under svansen (om du inte kan du kan se det när svansen svischar flugor borta eller av någon anledning eller annan, hålls åt sidan), kommer du att se en skåra med en förhud som hänger ner från den. Det är där vulvan är belägen, det område där kor (och kvigor) urinera från, acceptera penis av tjurar för att betäckas, och där deras kalvar föds ur. Alla kor har detta, och det är lite mer definierad och större hos kor än i kvigor. Vulvae är placerade under anus.
  • Bulls: Bulls är vanligtvis massiva bestar. När de är bland cowherden, är det ganska lätt att plocka ut tjuren bland besättningen på grund av sin större storlek och manlighet i jämförelse med de mer feminina utseende kor eller kvigor som han är med. Inte alla tjurar har horn. Enda sättet du verkligen kommer att berätta om det är en tjur eller inte är att se om det finns en stor fotbolls-formade säck hänger ner mellan bakbenen. Det är relativt lätt att se när du får en sida-vy över honom (förutom när bakbenet närmast dig förskjuts framåt och inte bakåt), när du är bakom honom, och när han går. De har också ett hölje eller hårig förhuden på sin understrykning (höger i mitten av magen och parallellt med marken, detta område kallas naveln) där deras penis är inrymt. De flesta Knivslidan mer definieras i tjurar än stutar, och en hel del tjurar kan ha en rosa köttiga utsprång utsätts från slidan. Det är i slutet av sin penis. Kor och kvigor har inte denna mantel, vissa kan ha lite lös hud som hänger från samma område, men andra kommer inte ha detta. Bulls har vanligtvis en stor, mycket muskulös vapen över deras halsar eller skuldror (med Bos taurus nötkreatur som Angus, Simmental, eller Texas Longhorn, visar det sig på halsen), och är oftast väldigt muskulös på sina axlar, nackar och deras hind fjärdedelar än kor är. De flesta kommer att ha en stor, blocky utseende, med sina fram-och bakbenen bredare uppsättning (som hölls längre ifrån varandra) än kor, på grund av muscling i bröst och axlar. I Bos indicus raser, tjurar har normalt en sfär-formad puckel över sina axlar, mycket mer definierade och uttalas på tjurar än i kor.
  • Steers: Steers har liknande konformationella egenskaper som tjurar göra, förutom att de saknar att sac mellan benen och deras naveln eller manteln är mycket mindre definierade. Dock styr fortfarande behålla håret hängande ned från mitten av magen, och det är, som tjurar, där deras penis är inrymd och där de kissar från. Denna lilla hår är ganska mycket det enda sättet att berätta om detta djur du tittar på är en stut. Steers visas normalt mer feminin än tjurar gör, saknar den karakteristiska muskulös puckel och djup över nacke och axlar. Ibland, när stutar och kvigor lever tillsammans, är det enda sättet att berätta om djuret du tittar på är en stut om vulvan är frånvarande. Om det finns ingenting under svansen utom anus, och djuret har inga testiklar, då är det en stut. Steers föds inte som stutar, de är födda som tjurkalvar och görs till stutar av processen för kastrering.
  • Kvigor: Dessa är oftast unga kvinnor som a) är födda som kvinnor (ofta kallad kvigkalvar) och b) behålla kvinnliga egenskaper som kor gör. Kvigor är oftast yngre än kor, och ofta, till en erfaren cattleperson, kan en kviga eller en första-dräktig kviga lätt urskiljas genom att märka ungdomarna i djuret och hennes storlek i förhållande till äldre mer mogna kor. Dessa typer av nötkreatur är oftast de som fortfarande växer förbi när de har sin första kalv, och nå full mognad när de är 3 eller 4 år. Kvigor har ingen säck mellan benen, inte heller har manteln och lite hår hängande ned typiska för tjurar och stutar. De har nästan inget juver, bara små spenar som är svåra att se mellan bakbenen utom om du föll på knä tätt intill henne. De har en vulva under svansen (vilket är lägre än anus), men den är mindre och lite mindre definierad än i mogna kor. Juvret och vulva öka i storlek både när kvigan, som har fötts upp, är på väg att kalva. Även då är juvret vanligtvis mindre i kvigor än hos kor.
 4. 4
  Gå besöka en gård eller ranch för att lära sig de anatomiska skillnaderna som beskrivits ovan. Detta kommer att hjälpa dig att lära dig att veta vad man ska leta efter och hur man korrekt skilja mellan tjurar, kor, stutar och kvigor.
  • När man går längs staketet eller med boskap, vara lugn och tyst. Bli inte upphetsad, spänd eller rädd, runt dem, och om de kommer fram till dig, bli inte orolig eftersom de är naturligt nyfikna djur. Om du upptäcker att du får spända eller rädd för dem, gå ut i hagen eller inhängnad där de inte kan gå och försöka slappna av.
   • Akta dig för dem som tass jorden på dig, kastar huvudet runt på dig, närma dig aggressivt, morra på dig, eller rynka näsan på dig. Men de som tillbaka ifrån dig eller helt enkelt gillar att följa dig är de som a) respektera ditt utrymme och acceptera dig som chef, och b) precis som mänskligt sällskap och tror att du har godis för dem, respektive.
  • Om du inte kan besöka en gård eller ranch, hitta bilder på Internet för att lära dig skillnaden. Du kan göra en bildsökning via en sökmotor, eller titta på bilder som bokförts av andra cattlemen och-kvinnor som ofta olika offentliga nötkreatur eller forum boskap, såsom Cattletoday.com eller Backyardherds.com.

Tips

 • Kom alltid ihåg att titta mellan benen, under svansen eller på sårbara om du är osäker på om ett djur är en ko, en tjur, en kviga eller en stut.
 • Ofta är det bättre att studera bilder som läggs ut i en bok, en tidning eller på nätet än att gå ut till en gård eller ranch att titta på någons boskap. På så sätt har du en bättre chans att studera foto så länge du vill, och behöver inte jaga eller följa ett djur runt som tröttnar på dig stirra på den hela dagen.

Varningar

 • Notera att kvigor och stutar kan vara svåra att skilja från varandra, särskilt om de sätts ihop i samma hage eller betesmark.
 • Var mycket försiktig runt tjurar. Bulls är oftast farliga djur, särskilt om retad eller provocerad, eller om de känner att du är en fara för deras dikor. Ofta är det bäst att se en tjur på andra sidan staketet eller i din bil om gården som du ser är bredvid en väg.
 • Också vara försiktig runt kor och kalvar. Kor får helt skyddande av sina kalvar, speciellt när det är mot en person de inte känner till (som du), och tar betalt om du kommer för nära sina barn. Och ja, det finns en massa kor som har horn också, så se upp för dem.