Wki

Hur artificiellt inseminera kor och kvigor

Artificiell insemination (AI) är den näst vanligaste praxis avelsdjur - ja, det är det enda alternativet till avelsdjur intill naturlig avel med en manlig över honor. AI är dock betydligt vanligare i mjölkproduktionen än i köttproduktionen, men AI är på frammarsch i besättningar nötkött avel på grund av den ökade tillgången och marknadsföringen av överlägsen och gynnsamma beprövade hingstar. Att veta hur man AI nötkreatur är viktigt för att nå ett bra resultat i avel besättningar där äga en besättning Bull är inte lönsamt eller rekommenderade.

Följande steg är en någorlunda detaljerad artikel om vad som är involverad i AI'ing nötkreatur. För att till fullo förstå hur AI görs och att även få certifiering för att kunna AI boskap, besök en tjur företag sperma marknadsföring som Semex, Genex, Select Sires, eller någon annan tjur-sperma spridning bolaget. Kontrollera för att se om de värd några program för AI certifiering eller bli en certifierad AI tech som du kan delta för att lära sig mer om artificiell insemination.This är användbart om du ännu inte har fått en tjur för att hjälpa dig rasen.

Vänligen överväga att också använda en erfaren certifierad AI tech till AI dina kor. Dessa människor är bättre att använda än att träna dig själv att göra det.

Steg

Hur artificiellt inseminera kor och kvigor. Se dina kor och / eller kvigor för.
Hur artificiellt inseminera kor och kvigor. Se dina kor och / eller kvigor för.

Titta honorna, sedan få dem i

 1. 1
  Se dina kor och / eller kvigor för. Honorna går till värme gång var ~ 21 dagar, och de perioder värme själva varar 24 timmar.
 2. 2
  Tolv (12) timmar efter brunst är när honor bör ai'd. Denna tidsperiod är när honan ägglossning, skicka ett ägg ut till äggledaren att invänta befruktning från sperma från en tjur.
 3. 3
  Lugnt, med riktiga hanteringsföreskrifter sätta kvigor eller kor i den arbetsgrupp gränden till åtstramning Chute (eller gränden med bara ett huvud grind är bra nog), och fånga den första kvinnliga i huvudet grinden. Om det finns andra bakom henne, se till att de är tillbaka bakom en annan grind för att hindra dem från att mosa dig när de försöker flytta upp ytterligare i loppet. Om du har en squeeze ränna med en palpation bur fäst vid den, använda detta som ett sätt att göra din AI'ing. Vissa lador sätts upp så att varje ko är i en stolpe eller huvud-fångst uppradade bredvid varandra. Detta är mycket praktiskt för AI tech som har till AI över 50 kor på en dag!
  • Om att göra AI utanför, är det bäst att göra det på soliga varma dagar, inte när vädret är regnigt eller blåsigt eller stormigt. Om du har en anläggning som är inrättat i ett skjul eller lada, så mycket bättre!

Förberedelser före insemination

 1. 1
  Förbered ett vattenbad som är mellan 90 till 95 grader Fahrenheit (, eller 34 till 35 grader Celsius) i en termos. Använd en termometer för bättre noggrannhet.
 2. 2
  Identifiera vilken kapsel innehåller sperman du behöver. En sperma inventering på tanken som håller koll på läget för varje tjur förhindrar onödigt letande.
 3. 3
  Ta bort behållaren från dess lagringsplats till mitten av tanken. Lyft behållaren precis tillräckligt hög in i halsområdet av tanken att förstå den önskade sockerrör av sperma. Håll topparna av kapseln eller käppar inte är högre än frostlinjen, eller 2-3 inches från toppen av tanken.
 4. 4
  Ta tag i önskad sockerrör sedan omedelbart sänka behållaren till tanken golvet. Håll käppen så lite inne i tanken som möjligt och samtidigt ta bort halmen av sperma med pincett.
  • Du har bara 10 sekunder för att ta spermastrån ut!
 5. 5
  Skaka halmen att avlägsna överflödig vätska kväve (kväve snabbt går in i ett gasformigt tillstånd när den utsätts för luft och varmare temperaturer)
 6. 6
  Omedelbart placera den den förberedda Termos vatten och hålla den där i 40 till 45 sekunder.
 7. 7
  Efter halmen sätts i till den varma vatten, lägg burken tillbaka i kapseln genom att höja behållaren upp och över sockerrör och returnera behållaren till sitt förvaringsläge.
  • När som helst det tar över 10 sekunder att hitta en käpp kapseln måste sänkas tillbaka till tanken att svalna helt.. Aldrig tillbaka en enhet av sperma till tanken när du har tagit bort det från sockerrör
 8. 8
  Få din AI pistol redo genom att ha det förmonterade (detta bör göras innan / efter att du prep termosen med varmt vatten. Om det är kallt ute, värma "business end" av vapnet upp i dina överdragskläder nära kroppen så värms upp helt. Gnugga en pappershandduk på stången också bidrar värma upp den. Om det är varmt ute, hålla det på en sval plats. AI pistolen inte bör vara extremt varmt eller kallt vid beröring.
 9. 9
  Ta ut halmen ur termosen och torka den torr med en pappershandduk. Det ska vara helt torr innan du gör något annat med det. Skaka på handleden något, medan du håller den krympta änden, för att justera luftbubbla i halmen. Den flick ska flytta bubblan till slut du håller
 10. 10
  Placera halm i staven. Klipp 1/2 "(eller 1 cm) från krusade änden av halm. Använd vass sax eller specialutformade halm-fräs sax bör användas, och skär i området att luftbubblan ligger.
 11. 11
  Slå in AI pistol i en ren och torr pappershandduk eller skyddande hölje och stoppa in den i dina kläder nära kroppen till både transporten till kon och för att upprätthålla en konstant temperatur.

Artificiellt inseminating den kvinnliga nötkreatur

 1. 1
  Flytta svansen så det är på toppen av din vänstra underarm eller binda upp så att den inte kommer att störa AI processen. Höj svansen med ena handen (helst höger) och med den andra (som bör handskar och smörjas), försiktigt nå inne i kon att rensa ut eventuella avföring som kan störa processen med att känna efter och stoppa AI pistolen i kons vagina.
 2. 2
  Rengör vulva med en ren pappershandduk eller trasa för att avlägsna överskott av gödsel och skräp.
 3. 3
  Ta pistolen ur din jacka eller overall, packa den och sätt den på en 30 graders vinkel i kons vulva. Det är så att man slipper att gå in i urinrörets mynning i urinblåsan.
 4. 4
  Med vänster hand i ändtarmen på kon (som borde ha varit där till att börja med), känner med fingertopparna genom väggen av ändtarmen och slidan var slutet av AI pistolen tills du når livmoderhalsen.
 5. 5
  Ta tag i livmoderhalsen med handen i ändtarmen på kon (som du skulle ha en bar som är under din hand) och håll det stadigt medan du tråden staven in i och genom kons livmoderhalsen.
 6. 6
  När stången är hela vägen genom livmoderhalsen, kontrollera platsen med pekfingret. Stången bör vara endast 1/2 till 1/4 av en tum i livmodern.
 7. 7
  Tryck långsamt in kolven i slutet där din högra hand är så att 1/2 eller deponeras.
 8. 8
  Kontrollera igen placeringen av sperma att se till att du är i kons livmoder och inte i någon av sina "blinda fläckar" (se tips nedan), och sätta den andra halvan av halm innehåll.
 9. 9
  Sakta bort AI pistol, din hand och arm från inne i kon. Kontrollera om något blod, infektion eller sperma "återkoppling" inifrån manteln.
 10. 10
  Dubbelgranska halmen för att se om du använde rätt tjursperma för kon.
 11. 11
  Kassera halmen, handske, och handdukar på rätt plats.
 12. 12
  Rengör AI pistol om det behövs.
 13. 13
  Record avel information om någon journalföring system du har på handen.
 14. 14
  Släpp ko (om nödvändigt, beroende på avel set-up du har) och hålla den nästa som ska insemineras.
 15. 15
  Kontrollera igen temperaturen hos vattnet i termos innan du upprepar stegen ovan för en annan ko.
 16. 16
  Upprepa stegen ovan för nästa ko.

Tips

 • Inseminating utrustning bör undvika kontakt med smörjmedel alls tid, eftersom de flesta glidmedel är spermiedödande medel.
 • Flytande kväve är den bästa lösningen att använda för att hålla sperma kallt och hålla dem under en lång tid.
 • Sätt din behandskade hand med samma steg som i Hur preg-check kor och kvigor
 • Använd dina fingrar för att hjälpa till att flytta och lokalisera AI skjuta ned kons vagina. Undvik två särskilda blinda fläckar som du får närmare till kons livmoderhalsen.
  • Det finns en blind cirkulär påse som ansluter till den bakåtvända livmoderhalsen, och det är 1/2 "till 1" djup. Denna ficka omger hela kupolformade bakre delen av livmoderhalsen
  • Livmoderhalsen är också inte en rak-och smal passage sätt. Den innehåller fransliknande som orsakar passagen vara krokig. De orsakar också återvändsgränder eller blinda fickor som kan orsaka problem för någon att lära sig att AI boskap.
 • Ta din tid medan avelsdjur. Det finns inget värre än att hasta att få saker gjorda, eftersom det ofta rusar runt orsakar betydligt fler misstag än att ta saker lugnt och långsamt.
 • Låt aldrig slutet på AI pistol gå mycket långt förbi livmoderhalsen, annars infektion eller punktion av livmoderväggen kan förekomma.
 • Håll alltid i slutet av pipetten upp hos en 30 graders vinkel, inte ner, för att undvika att gå in i blåsan.
 • Bara ta ut en sperma halm åt gången. Du gör bara en ko i taget, så det är bäst att göra tina varje enhet av sperma individuellt.
 • Alltid hålla inseminating utrustning ren, varm och torr.

Varningar

 • AI är faktiskt mycket svårare än det låter. Många fel kan göras på den plats av pipetten (eller stången eller AI pistol) i kons uterin tarmkanalen, eftersom det ofta placeringen av pipetten flyttas enkelt, och det är omöjligt att kontrollera pipett placering.
 • Se upp för dessa blinda fläckar som nämns ovan i Tips
 • Låga befruktningstakt är vanliga hos kor görs av oerfarna tekniker.

Saker du behöver

 • AI tank med kapslar och käppar inne
 • Flytande kväve
 • Sugrör med önskad sperma
 • AI gun
 • Pappershanddukar
 • Straw-cutter sax
 • Termos (företrädesvis vid mynning en)
 • OB smörjmedel
 • Axellångt handskar
 • Pincett
 • Tjocka handskar