Wki

Hur man upptäcker graviditet hos kor och kvigor med rektal palpation

Preg-kontroll eller graviditet kontrollerar korna sker genom en mycket vanlig och populär metod hos nötkreatur kallas rektalpalpation. Rektal palpation är messiest, men billigast och ofta snabbaste formen av preg-kontroll som lätt kan läras av alla som lyfter kor. Följande steg nedan kommer att visa dig hur man korrekt preg-kolla en ko eller kviga.

Steg

Hur man upptäcker graviditet hos kor och kvigor med rektal palpation. Utvisa oönskade avföring som tar upp för mycket utrymme.
Hur man upptäcker graviditet hos kor och kvigor med rektal palpation. Utvisa oönskade avföring som tar upp för mycket utrymme.
 1. 1
  Inringa kon. Sätt kvinnliga nötkreatur till en åtstramning Chute eller head-grind med grindar på vardera sidan som hindrar henne från att flytta från sida till sida.
 2. 2
  Klä upp. En OB (obstetrisk) kostym eller overall är bäst för det här jobbet. Men, om du har gamla kläder som du inte har något emot att få smutsiga, då de kommer att fungera bra också.
 3. 3
  Glove upp. Sätt på fingrade latex axellångt handskar på ena armen (helst din starkaste arm) du kommer att använda för att göra rektal palpation med.
 4. 4
  Lube upp. Applicera en handfull OB smörjmedel till din hand, och gnid den så att den blir över handen samt insidan.
 5. 5
  Gå in. Ta svansen med ena handen (den man inte handskar upp), hålla upp ovanför huvudet (se bild ovan) och med den behandskade en, bildar en slags sluten-marionett munnen konfiguration med handen (tumtopp ansluter med alla fyra fingertopparna), och med den punkt på toppen av fingrarna bildar en 45 till 60 graders vinkel, tryck i ändtarmen på kon.
  • Du måste trycka hårt eftersom kon kommer att anstränga mot dig att pressa dig ut. Håll handleden stel och i linje med resten av din arm, och hålla armbågen böjs en aning så att du har tillräckligt med styrka för att driva in kons ändtarm.
 6. 6
  Utvisa oönskade avföring som tar upp för mycket utrymme. Om ändtarmen är full av avföring, så ös den lösa avföring med din hand och dra handen nog så att du kan utvisa avföring för kon. Utvisa nog av avföring som du har utrymme nog att arbeta, så att du kan nå och hitta livmoderhalsen.
 7. 7
  Leta reda på livmoderhalsen. Det kommer att vara under din hand, så kommer resten av den kvinnliga nötkreatur fortplantningsorgan. Du ska kunna känna en hård cylindrisk form del av vägen i. Om du är upp till axeln i ko och ändå inte kan hitta livmoderhalsen, du är för långt i. Flytta bakåt tills du kan känna den cylindriska objekt under fingrarna.
 8. 8
  Flytta längre in i kon. Om du har korta armar, kan du behöva antingen en pall att stå på, eller måste gå in ända upp till axeln för att känna sig för något i äggledarna eller livmodern hos kon.
 9. 9
  Känsla för fostret och livmodern tarmkanalen. Om du känner något som känns som livmodern är utspänd, med en liten oval boll av flytande flytande inuti eller något som känns som ett foster, så har du hittat att kon är uppfödd. Om du inte känner något sådant, bara en livmoder, då hon kan vara öppen (ej uppfödd.)
  • Det tar en hel del övning för att veta vad du känner för. Ofta är det bäst att preg-check 2 till 5 månader i kons dräktighetstiden, så att du vet att du känner för något större än en golfboll storlek äggstocken. Storlekarna du ska känna är beroende på hur långt längs kon är:
   • 2 månader - storleken på en mus
   • 3 månader - storlek av en råtta
   • 4 månader - storleken på en liten katt
   • 5 månader - storlek av en stor katt
   • 6 månader - storleken på en liten hund
   • 7 månader - stort som en Beagle
    • Dessa storlekar är bra att gå ut på om du misstänker att din ko har avbrutits.
  • En veterinär eller bovin utövare som har haft mer erfarenhet och har preg-kontrollerats mer kor kommer att vara mer exakt än en som har gjort bara några kor. Således säger, desto mer exakt blir du mer praktik du får eller fler chanser du får preg-check kor.
 10. 10
  Dra ut och släpp kon. När du har fastställt om den ko eller kviga är gravid och hur långt gången, dra ut armen av kon, och släppa tillbaka henne i besättningen, och upprepa med en annan ko eller kviga.
 11. 11
  Kasta handsken i papperskorgen när du är klar.

Tips

 • Den bästa fastställandet av en ko förfallodagen från att hålla god avel register. Om du vet när en ko har fötts och om hon blir gravid, så har du en mycket god uppfattning om när hon ska föda.
 • Vissa producenter, veterinärer och din AI instruktör kommer att föredra att byta handskar mellan korna för att förhindra spridning av reproduktiva sjukdomar som Trichomoniasis. Ofta är detta en bra hygienisk praxis att vidta för att förhindra spridning av sjukdomen från en ko till en annan.
 • Observation är en annan metod för bestämning av graviditet hos kor. Saker som ökad belly-storlek under sen dräktighet, förändringar i juvret, eller en svullnad längs magen precis innan juvret kan utvecklas.
  • Om du har observerat och registrera regelbundna värme cykler av dina kor, och upptäcker att de har missat en eller två eller fler cykler värme, då detta är ännu ett tecken på graviditet.
 • Det finns många andra tecken på att en ko är dräktig förutom känslan för ett foster och / eller en förstorad livmoder.
  • Positionen av äggstockarna kan förändras när graviditeten fortskrider, dra dem djupare in i bukhålan.
  • Mellan 5,5 och 7,5 månader kan det vara svårare att känna fostret, eftersom det kan härstamma djupare in i bukhålan. Om du kan nå tillräckligt långt, kan du kanske att känna huvudet eller böjda lemmar fostret.
  • Från 7,5 månader till slutet av dräktigheten, kan det vara lite lättare att känna för fostret. Dock kan vissa kor vara så djupt arbetsföra från att ha många andra tidigare kalvar att det fortfarande kommer att vara svårt att känna till ett foster. Känsla för hjärtbladen på moderkakan är ett sätt att fastställa graviditet, känsla för livmoderns vener är en annan metod, eftersom de kommer att vara större och ha en stark vibrerande puls när palperas.
 • Övning ger färdighet. Förvänta dig inte att få det rätt utanför bat, eftersom du kan behöva vara i ko i några minuter innan du faktiskt hitta något.
 • Du kanske vill ta en kurs i artificiell insemination som tillhandahålls av ett företag som säljer tjursperma till boskapsuppfödare (som Genex, Semex väljer fäder, etc.) för att få en bättre förståelse och få bättre undervisning (och praktik) av hur preg -check kor. Eftersom AI'ing innebär samma "invasiva" procedurer som beskrivits ovan, kommer du troligen lära dig att preg-kolla tillsammans med hur AI boskap.
 • Den anus av en ko är placerad ovanför vulvan, är som en slits nedanför anus. Du måste gå in i anus av ko, inte vulva, att göra ordentlig preg-kontroll.
 • Om du inte har erfarenhet eller kan inte hitta tid att lära sig hur man preg-check kor själv, få en lokal stor-djur veterinär att göra det åt dig. Se till att han / hon är en som har gjort en hel del arbete på stora djur som boskap och hästar, så du får mindre chans för misstag än från en som bara gör den här typen av jobb ibland.

Varningar

 • Vissa kor kan vara lite mindre tolerant du sticker upp armen sin bak än andra. Du kan bli sparkad, eller kon får plötsligt bestämmer hon vill röra sig eller gå ner med dig fortfarande inuti henne. Försök att flytta med henne så gott du kan, men det kommer att finnas risk för att dra en muskel i armen eller ens bryta armen om saker och ting verkligen går över styr.
 • Se till att du kommer i rätt "hål." Om du går i vulva, kan du potentiellt orsaka en abort eftersom du kanske har tagit bort den cervical kontakten, eller palperas fostret lite för mycket.
  • Alltför kraftig palpation via ändtarmen väggen kan även orsaka aborter eller död för ett foster, eftersom du får svår anslutningen fostret har med livmoderväggen av kons. Vara fast, men mild, och inte mer än göra det heller vara alltför aggressiv med palperas.
 • Inte dra ut för fort, annars kommer du att sluta med en hög av kogödsel över hela dig. Dra ut långsamt och lätt, vilket gör att anus naturligt stänga på egen hand som du drar ut.
 • Om du får lätt grossed från saker som färska illaluktande ko bajs eller behöva rektal palpera dina kor, eller bara ens tanken på att behöva göra det, gör då inte det. Få en stor djur vet att göra det åt dig.

Saker du behöver

 • Axellängd latex fingered handskar (har ett paket på över 100 om det behövs)
 • Overaller eller OB kostym (speciellt om du inte vill få dina kläder smutsiga)
 • OB lube
 • Huvud-grind med squeeze ränna
 • Kor / kvigor som behöver preg-kontroll