Wki

Hur utforska vommen hos en fistulated ko

Att ha möjlighet att utforska vommen hos en fistulated ko är ofta en gång i livet för de flesta människor. Dessa kor finns endast på forskningsinstitutioner, och allmänhetens tillgång är begränsad till öppet hus. En fistulated ko har ett hål i hennes sida, som ger tillgång till våmmen, en av de fyra kamrarna i hennes mage. Ett förband, som kallas en kanyl, raderna hålet och har en borttagbar plugg som ger tillgång till insidan av vommen.

Att ha ett hål i hennes sida inte negativt påverkar välfärden hos kon. Kon har varit sövd för operationen att sätta in kanylen, och vävnaden snabbt läker runt hålet. Hon känner sig inte någonting när människor sätter sina armar i vommen. Ta bort en del material har ingen inverkan på kon för att hon kan äta mer för att ersätta det som togs bort. För det mesta fast, vilken avlägsnades sätts in igen

Steg

Hur utforska vommen hos en fistulated ko. Sätt på en disponibel OB kostym som tillhandahålls av assistenten.
Hur utforska vommen hos en fistulated ko. Sätt på en disponibel OB kostym som tillhandahålls av assistenten.
 1. 1
  Sätt på en disponibel OB kostym som tillhandahålls av assistenten. Detta kommer att skydda dina kläder från några "olyckor."
 2. 2
  Sätt på en fingered axellängd handske på armen av ditt val.
  • För de flesta människor som granskar en fistulated ko, två axel-långa handskar är bäst så att materialet kan undersökas och behandlas av båda händerna. Ofta när en arm inte kan nå något, de andra behov användas istället.
 3. 3
  Sätt på en latex handske över handsken. Detta kommer bättre skydda händerna från lukten av magsaft
 4. 4
  Lugnt närmar ko till vänster när regisserad av en av assistenterna. Den vänstra sidan är där kanylen är alltid placerad.
 5. 5
  Assistenten (eller du) kommer att dra ut kontakten av kanylen. Du kan behöva dra ur kontakten, för att göra detta, du tar tag den övre delen av handtaget och dra ner. Detta kommer att bryta förseglingen från toppen och nedåt.
 6. 6
  Har din vän får kameran redo att fånga ditt uttryck.
 7. 7
  Bilda din hand till en sådan punkt genom att ha tummen röra fingertopparna. Men kom ihåg att det inte behöver vara tätt tillsammans som om du var rektal palpation en ko, eftersom öppnandet av fistel är stor nog att sätta din hand genom upp till axeln.
 8. 8
  För in handen i öppningen av kanylen samtidigt med din vän ta en bild.
 9. 9
  Flytta armen nedåt mot botten av vommen. Du kan behöva dra ut nävar av foder för att få din arm där på första, beroende på hur full våmmen är.
 10. 10
  Notera de olika kompositioner av material som du arbetar din arm djupare in i våmmen.
  • Gasen skiktet är på toppen av de vommen och som kan läcka ut från vommen som kanylen proppen avlägsnades.
  • Det andra skiktet är det fasta skiktet, som består av nyligen-konsumeras och delvis smälta grovfoder och spannmål. Detta är saker du bör ta ut och undersöka innan du går in igen.
  • Den flytande delen är i botten och tredje skikt, bestående av spannmål, flytande digesta, och små partiklar av grovfoder. Partiklarna i vätskeskiktet är oftare hälften till en tiondel eller mindre av storleken av partiklarna i det fasta skiktet av vommen.
 11. 11
  Du kan försöka känna runt längs väggarna i vommen för våmmen papiller. De är svåra att känna efter, men eftersom de är mycket mjukare och prognoser böjliga i vommen än saker som finnar eller muskler. Papiller är runda-formade utsprång med en smalare bas nära väggen i våmmen, och är ansvarig för absorption och upptag av näringsämnen i kons blodomloppet.
 12. 12
  Håll din arm fortfarande att känna efter rumenal sammandragningar. Det finns två huvudsakliga sammandragningar: primära och sekundära.
  • Den primära kontraktion är den mest uttalad och kan vara det mest uppseendeväckande om du aldrig har känt det förut: den glatta muskulaturen i vommen kontraktet på sig att blanda digesta och mikrober tillsammans för att öka matsmältningen förmåga.
  • Den sekundära sammandragning mindre definierad och kan vara svårare att märka förrän du har identifierat det efter 2: a eller 3: e sammandragningar.
 13. 13
  Försöka nå till framsidan av kon och se om du kan känna öppnandet av matstrupen. Du kan behöva gå in upp till axeln, speciellt om du har korta armar, för att känna detta.
  • Matstrupen är i grunden ett "hål i väggen" med ringmuskler, och är belägen ovanför retiklet i vommen.
 14. 14
  När du har hittat matstrupen, når ned under det att kännas för retikulet. Den reticulum är alltid placerad framför vommen nedanför matstrupen, och kan identifieras genom att känna för huden gör en plötslig topp från vommen mot framsidan av kon.
 15. 15
  Posera för en bild med din arm inuti en ko om du inte redan har.
 16. 16
  Dra din arm ur kon och för åt sidan så att nästa person kan ha en sväng.
  • Om du är den sista att undersöka kon måste kontakten bytas ut snart efter att hålla maginnehållet från att bli utvisade. Pluggen måste placeras så att den bildar en tät ogenomtränglig försegling från omvärlden till våmmen.
  • Det är ofta mycket svårare att sätta i kontakten igen än att dra ut den. Det kommer att ta lite av manipulation för att lägga tillbaka det på rätt sätt.
 17. 17
  Dra av vantarna.
  • Om du bara har en hand som var handskar, ta handsken bort genom att ta i slutet av handsken på axeln och flytta ner den så att den vänder sig ut och in när du tar bort den. Den latex handske kommer att lossna när du har axellångt handsken ut och redan använder din rena hand.
  • Om du har en andra axellångt handske på, ta den första av som du gör med alla andra handske, sedan med den andra, ta bort det på axeln och flytta ner det så det blir inne på sig och håller den andra smutsig handske inuti samt.
 18. 18
  Knyt den rena änden i en knut och kasta bort det i närmaste papperskorg. Din OB kostym kommer också att vara av engångstyp och kan tas av och kastas också.
 19. 19
  Hitta ett handfat att tvätta händerna.

Tips

 • Du kommer att behöva bära en obstetrisk kostym över dina kläder för att skydda dem från magsaft. Magsafter göra fläckar kläder, så tänk.
 • Var lugn och tyst som möjligt, men inte så tyst att du alltid talar i en viskning. Det är helt okej om du pratar och skrattar normalt medan du gör detta, eftersom kor som har de fistlar i dem är vana vid att bli hanterade och pratade runt en hel del.
 • Kor som hålls för att fistulated alltid sätts i ett headgate första att hålla alla säkra. Det är inte en klok sak att fistulate en ko som inte är fastspända på något sätt.
 • Kor har fyra magar: våmmen, nätmagen, bladmagen och löpmagen.
  • Vommen är den viktigaste källan för studien och där kanylen är placerad över. Vommen är den största kammaren i en komage och ansvarar för jäsning och mikrobiell aktivitet som gör att en ko för att bryta ner växtmaterial hon äter.
  • Nätmagen är den andra kammaren. Det är ofta kallad "Hardware magen" eftersom det är där mycket av det främmande materialet (spik, tråd, stenar, etc.) som tas upp som kon-flöden eller skrubbsår lagras brytas ned av hennes gastric juicer. Ofta är där några av digesta lagras innan det stöts och tuggade som idisslar.
  • Den bladmagen är den tredje kammaren i magen där många hudveck används för att absorbera vatten från digesta från vommen. De många hudveck i bladmagen tillåter mycket mer yta för att möjliggöra snabbare vatten-upptag.
  • Löpmagen är den fjärde och sista kammaren. Det kallas "true magen" eftersom det fungerar väldigt likt en människas mage gör: det producerade saltsyra och peptider för att ytterligare bryta ner proteiner och kolhydrater som i vommen mikroberna inte gjorde.
 • Mediciner och även föremål kan placeras i våmmen för att analysera sammandragningar och digerering av foder kon har ätit.
  • Assistenten kan sätta in en leksaksbil eller andra metallföremål som inte kommer att skada kon att få dig eller någon annan person att fiska ur retikulet. Detta kommer att bli svårare än det ser ut!
 • Använd skor och kläder som du inte är rädd för att bli smutsig i eller få betsad.

Varningar

 • Detta bör endast göras av erfarna personer eller när du har en erfaren person som övervakar dig. Det är också roligare när man är med en liten grupp människor som delar upplevelsen med dig.
 • Aldrig fistulate en ko som är ohämmad. Infektion, felaktig matsmältning, och förgiftning kan utvecklas om du fistulated en ohämmad ko som fick ifrån dig och inte kunde hållas tillbaka igen för att sätta i kontakten igen
 • Alltid sätta i kontakten igen när du är klar. Detta håller matsmältningen hos kon till det normala.
 • Exploring våmmen genom fisteln kanske inte för alla. Maginnehållet har ganska stickande stark lukt till dem, och det kan inte vara så dräglig för dig eller andra som du kanske tror.
 • Ibland i vommen innehållet kan vara så stark att du händer kommer stinka ett tag. Var medveten om detta när du klä upp för att undersöka en fistulated ko.

Saker du behöver

 • En vommen-fistulated ko i ett headgate
 • 1 eller 2 axellängd handske [s]
 • Latexhandskar
 • One-bruk-bara OB kostym
 • En assistent så att du kan granska kon
 • En vän
 • Kamera
 • Tillgång till ett handfat och sopor container