Wki

Hur får man en ko med nervskada på bakbenen från en lång förlossning eller hård dra att stå upp

Ibland efter en lång, svår förlossning där en ko försöker att ha en stor kalv utan hjälp och det är i förlossningskanalen för länge, eller efter en hård dra med trycket av en stor kalv kommer genom bäckenet påverkar de viktigaste nerver som styr hennes bakbenen. Det kan också hända i kor som föder en normal födelsevikt kalv, särskilt om dessa kor har en mindre-än-det normala bäckenbotten, eller kvigor som är första gången calvers levererar en normalstor till lite större än normalt kalv.

Den Gluteal och nerverna obturator är de som drabbas hårdast, de senare oftare drabbade än den förra. Den gluteal nerv är den nerv som styr musklerna i skinkorna. Obturatorn nerv löper längs varje sida av bukhålan för att styra lårmuskeln. Om denna nerv är skadad, kan kon inte dra bakbenen inåt och under henne att stå. Ofta ena benet är mer drabbade än andra, beroende på vilken sida hon ligger på. Båda benen kan också påverkas, vilket resulterar i att hon inte kunde få upp utan någon form av hjälp. Om bara ett ben påverkas, kommer hon att kunna komma upp och stå (med lite uppmuntran), och stanna upp om det svagare benet kan hållas från att glida ut åt sidan. Den gluteala nerv kan också hindra en ko ansträngningar att få upp, men om hon blir stor ska hon bli lite vinglig när hon går och eventuellt löst balans.

Oavsett vad nerv påverkas, att få kon upp så snart som möjligt är viktigt, eftersom ju tidigare hon får upp, ju snabbare hon återhämtar sig. Om hon sitter under en längre tid, desto värre blir det eftersom det ofta förlamning kommer att förvärras eller komma till den punkt där det är behandlingsbart och du kommer att behöva lägga ner henne. Saker kan få särskilt illa om hon har ljugit i en svår situation för en stund. Veta stegen på hur man får en ko upp så snart som möjligt är mycket viktigt.

Anmärkning: Detta tillstånd benämns ofta av veterinärer som "Obturatorn förlamning."

Steg

Hur får man en ko med nervskada på bakbenen från en lång förlossning eller hård dra att stå upp. När du har fastställt orsaken att hon är nere från nerv förlamning, få henne att stå upp.
Hur får man en ko med nervskada på bakbenen från en lång förlossning eller hård dra att stå upp. När du har fastställt orsaken att hon är nere från nerv förlamning, få henne att stå upp.
 1. 1
  Kontakta din lokala stora djur veterinär att bedöma huruvida orsaken din ko är nere är verkligen från nerv förlamning och inte något mer allvarligt. Kon kan vara nere inte bara från obturatorn / gluteal förlamning, men också från en fraktur på lårbenet eller vrickat höftled. En fraktur på lårbenet kan vara svår nog att om du får kon att stå upp utan att ha hört inrådan av en veterinär först, får benet bryta femoralartären (en pulsåder som löper längs längden på utsidan av bakbenet ) och hon kommer att blöda till döds i en fråga om minuter. Ett annat skäl att kon kan vara nere kan vara från att ha ett fall av mjölkfeber, som också kan snabbt döda henne om de inte behandlas omedelbart och på lämpligt sätt.
 2. 2
  När du har fastställt orsaken att hon är nere från nerv förlamning, få henne att stå upp. Det kan låta grymt att tvinga en ko för att få upp, men det kan minimera eller förhindra vad som annars skulle vara en mer allvarlig fråga. Hon kommer att vara trött efter en svår förlossning och kanske bara vill ligga där. Följande steg är mycket effekt (långt effektivare än att försöka göra det trevligt sweet-talar sak) för att få de flesta korna tillbaka upp.
  • Innan du försöker att få upp henne, flyttar sin kalv ifrån henne så att hon inte kommer att falla på honom om hon vacklar och stapplar över.
  1. Twist svansen. Gör detta genom att ta svansen halvvägs och vrida den till en loop hårt nog så att du inte bryter svansen men kan inte vrida det något mer. Håll den där tills hon får upp eller kan du inte längre (för ca 10 till 20 sekunder).
  2. Klappa händerna, skriker eller stomp din bedrift mycket högt för att skrämma henne. En flighty ko kommer normalt att försöka öka om du skrämma henne om du gör ett plötsligt ljud eller rörelse. En mer skonsam man kommer inte ens försöka.
  3. Kvävande henne. Detta låter väldigt grymt, men det är ett gammalt trick som har arbetat med att få en envis ko back up. Allt du behöver göra är att placera händerna hårt över hennes mun och näsborrar tätt nog så att hon inte kan andas. När hon börjar bli orolig för att få kort på luft, hon brukar försöka komma upp.
   • Bara prova det här i 10 till 20 sekunder. Om kon inte kommer att få tillbaka upp efter 20 sekunder, och sedan ta bort dina händer och låt henne andas.
  4. Chocka henne med nötkreatur prod. Detta är en annan riktigt smutsiga trick, men vidröra hårlösa området under svansen med en hotshot eller boskap prod kommer skrämma nästan varje ko till att försöka få upp.
 3. 3
  När (och om) hon är upp, ta svansen för att hålla henne från att falla. Du vill inte riskera ett ben fraktur eller hip-ledluxation om hon går ner igen.
 4. 4
  Försök och hålla henne på fötterna i ett par minuter. Om du kan göra det, generellt kommer hon vara mindre hjälplös nästa gång hon försöker komma på fötter igen.
  • Ju längre hon står, desto bättre!
  • Det kan ta ett par personer till steady henne och hålla henne från att falla över på hennes domnade sida (en på hennes svans, den andra på huvudet)
  • Hon kan försöka att svänga eller sparka den ena bakben lite eftersom det känns roligt, inte för att hon är arg på dig för att få upp henne. Det är precis som när du blir träffad i roliga ben eller när armen eller benet eller foten blir stel och har "myrkrypningar" från onormalt tryck.
 5. 5
  Om hon går ner igen, låt henne vila i några minuter innan du försöker få upp henne igen.
 6. 6
  Se till att hon kan stå och gå på egen hand innan du lämnar henne och hennes kalv ensam. Du vill verkligen inte att hon ska falla på honom av en slump när du inte är där.
  • När hon försöker vända runt (om hon gör), benet som är ostadig kan plötsligt kollapsa under henne och satte ner henne igen.
 7. 7
  Håll ett öga på henne tills du är säker på att hon har listat ut hur man ska klara sig själv. Ofta när en ko är upp och runt, kommer benet snart vara tillbaka till det normala igen och hon kommer att kunna fostra kalven själv utan några ytterligare frågor.

När hon absolut inte kan få upp

 1. 1
  Gör henne bekväma. Detta innebär att göra följande:
  1. Flytta bakbenen i en mer bekväm och naturlig ställning om hon försökte komma upp och bakbenen är allt snett.
  2. råmjölk från henne medan hon ligger ner (ja, du kan mjölka en ko medan kon ligger ner) om hon har en levande kalv. Du kan mata honom från en flaska eller föra honom till juvret att dia. Håll honom ligga ner så han är nivå med juvret och kan amma ordentligt. Du måste styra sin mun till en spene.
  3. Partition kalven från kon om hon är i en lada stall, eller göra en tillfällig penna för honom i närheten om hon är i ett större område. Se till att få honom tillbaka till momma varje några timmar för honom att sjuksköterskan.
  4. Hobble bakbenen (om du misstänker att hon ska försöka få upp utan att man där för att titta på eller hjälpa) för att hindra henne från att göra det spricker när hon inte försöker och misslyckas. Binder ihop benen minskar risken för hennes spräckning ett ben, dislocating höften eller riva hennes benmuskler. Placera benen 16 "från varandra och knyta en rem eller skördegarn ovanför kotan lederna i halkfria knop så det inte kommer åt och skära av cirkulationen. Oroa dig inte, de hobbles, om det görs rätt, inte kommer att hindra en ko till komma upp på egen hand.
  5. Håll henne varm, ren, skyddad och väl utfodras. Ändra halmen sätta runt henne ofta så hennes bak och juver förblir ren. Om hon är ute och inte i ett stall och det är kallt, vått och stormigt ut, göra ett vindskydd av balar (kan vara vilken storlek och typ) runt henne i en halvcirkel, och placera en presenning över balarna för att fungera som ett härbärge. En presenning över hennes kropp kommer också att hålla henne varm i blåsigt och / eller vått väder. Sörj för frisk hö och vatten för henne, även om hon kommer att vara nere i några timmar.
 2. 2
  Din veterinär kan ordinera antinflammatory mediciner, vitamin E, selen och steroider för henne bistå nerv läkning och minska svullnad.
 3. 3
  Kolla på henne ofta och fortsätta att försöka få upp henne. Om hon fortfarande inte kan stå, hitta ett sätt att hissa upp henne.
  • En överliggande balk i ladugården eller en traktor lastare hjälper i dessa situationer.
  • Du måste göra detta två gånger om dagen i 15 till 20 minuter varje gång
  • Brett transportband av något slag, som transportband används i balpressar kan användas som ett sling. Placera den runt hennes front bakom armbågarna och runt hennes rygg slutet på flankerna.
   • Din veterinär kan leverera hip lyftar (en apparat som klämmer på till höftben hos kon) för att lyfta upp henne bakdelen som du kan låna.
 4. 4
  Vänd henne över ett par gånger om dagen så att hon inte alltid om på ena sidan hela tiden. Hon kommer att få vad som kallas "liggsår" från konstant tryck och musklerna hon ligger på kommer att få ont och trött.
 5. 5
  De flesta korna får upp efter några timmar eller några dagar, speciellt om du är långlivade i att hjälpa dem att få upp. Periodvis stå upp henne om hon ska försöka. En hel del folk kan "svansen upp henne" genom grepp om svansen för att hålla henne stadigt för lite innan hon går ner igen.
  • Ju mer du får upp henne, desto bättre!
 6. 6
  Om hon har varit nere ett tag när du hittar henne, kan resultatet bli inte så bra, och hon kan behöva vara humant avlivas.

Tips

 • Det är alltid bäst att kontakta din lokala stora djur veterinär om du har några problem med en downer ko som inte får upp efter att ha fött en stor kalv. [S] Han kommer att ge dig en bedömning av situationen och lämnar dig med tips och vissa läkemedel för att hjälpa påskynda hennes tillfrisknande.
 • Men, om du har några kor som inte visar några tecken på sjukdom, men är bara ner och kan inte komma upp, måste du följa stegen ovan. Allt en veterinär kan göra är att ge dig några vitamin E, selen och / eller steroider för att hjälpa till med läkningsprocessen, och sätta kon ner om hon inte visar några tecken på att komma upp efter några dagars konsekvent uppmuntran.
 • Du måste veta skillnaden i symtom mellan en ko som är nere på grund av förlamning, eller om hon har mastit, metrit eller kalvningsförlamning.
  • Kalvningsförlamning: downerkor som är nere med mastit kommer att verka svag, matt eller sömnig, och kan ofta ha huvudet vänt mot hennes flank. Hennes temperatur och hjärtfrekvens kommer att vara lägre än normalt också. De flesta kor med show kalvningsförlamning symtom inom 48 timmar efter kalvning.
  • Metrit: livmoderinflammationer ofta inträffar efter en ko har haft en svår förlossning eller om hon har behållit en moderkaka. Kor med denna infektion kanske inte visar symptom förrän ett par dagar till en vecka efter kalvning. De kommer att ha en hög eller onormalt låg temperatur, hög hjärtfrekvens, uttorkning, och hennes andning blir snabb. Hon brukar inte äta eller dricka, och kommer också att ha diarré.
  • Mastit: Detta är en infektion i juvret, där en eller flera kvartal blir smittade på grund av föroreningar, speciellt om hon ligger på sidan i lera och gödsel. Det är ett primärt problem hos mjölkkor mer så än nötkött. De flesta fall av mastit är lokaliserade och bo i ett kvartal, men i de fall som inte är lokaliserad, kommer hon att utveckla en hög feber och gå ut foder. Mastit kan uppstå när som helst under sin amningsperioden, oavsett om det är direkt efter kalvning eller inte.
   • I alla tre fallen ovan, varje ko som visar tecken på feber, bör inte äta, diarré eller snabb / tung andning söka en veterinär uppmärksamhet omedelbart.

Varningar

 • Konsultera en veterinär för lämplig medicinsk behandling av en nedfallen ko. Olämplig behandling kan förvärra tillståndet eller resultatet i kons död.
 • Alltid vet symtomen på en ko som är nere på grund av just skador, kontra en ner med en mer allvarlig sjukdom eller problem.
 • Var försiktig med kor som plötsligt inte gå upp och ta en sväng på dig. Vissa kor kan lura dig att tro att de är nere, och du kan fastna mellan ko och en hård plats om du inte är försiktig eller inte har någon form av vapen för att skydda dig.

Saker du behöver

 • Hip lyftar och / eller någon form av transportband
 • Traktor med frontlastare (frivilligt, om ko är inte i en lada)
 • Vitamin E, selen och / eller steroider från veterinären
 • Hö / halm balar (frivilligt, om ko är inte i en lada)
 • Tarp [s]
 • Färsk halm
 • Hink för vatten
 • Färsk hö
 • Kalv flaska med bröstvårtan
 • Hotshot / Nötkreatur prod
 • Halter (tillval)
 • Själv och en annan hjälpare