Wki

Hur man fixar en dammsugare

Dammsugare är en av de saker du aldrig tänka på, tills yours går på blinka. Lyckligtvis, de är ganska enkla maskiner och ofta ganska lätt att serva själv. Kontrollera de grundläggande punkter först, sedan gör din väg inuti.

Steg

Hur man fixar en dammsugare. Undersök dammsugaren och avgöra vilken typ av sak är fel.
Hur man fixar en dammsugare. Undersök dammsugaren och avgöra vilken typ av sak är fel.
 1. 1
  Undersök dammsugaren och avgöra vilken typ av sak är fel. Är det vänder inte på? Är det inte vistas på? Är det dammsugning svagt eller ojämnt? Är det lämnar fuzz eller annat skräp bakom? Är det utlösning en brytare? Är det producerar ett ljud eller en lukt som det körs?
 2. 2
  Kontrollera att din dammsugare är ansluten och påslagen, och att eluttaget har ström flyter det. Om du inte har en krets testare, prova att koppla in en lampa eller radio som du vet fungerar. Ja, det är självklart, men utan el, är din dammsugare inte kommer någonstans.
 3. 3
  Kontrollera om en övertemperatur funktionen. Vissa dammsugare har en apparat som stoppar maskinen om det överhettas. Om din dammsugare klipper ut, koppla ur den, kolla din manual och vänta en tid (kanske 20 eller 30 minuter). Kontrollera sedan för hinder eller andra problem, och försiktigt slå på den igen.
  • Observera att vissa dammsugare har en dold säkring ibland out-of-sight mellan omkopplaren bly och spolen i motorn som är nästan inte märks med tejp som täcker det. Det är oftast en temperaturkänslig säkring som SEFUSE SF109e.
 4. 4
  Kontrollera att du har gjort allt upprätthålla en dammsugare. Om maskinen fungerar men fungerar svagt (dåligt sug), eller om dammsugaren lämnar skräp bakom, eller om du luktar damm eller en allmän "het" lukt. Kontrollera sedan dammsugaren igen. Om det fungerar väl, finns det ingen anledning att fortsätta förbi denna nivå.
  • Byt påsen och rengör alla filter.
  • Se till att luftvägarna är rena. Rensa alla träskor i slangen med en kvast handtag eller en böjd klädhängare tråd. Var noga med att inte packa träskor längre in eller stansa genom slangen med tråden.
  • Byt ut remmen (er). Kontrollera att remmarna är engagerande borstrullen, drivaxeln, och alla andra rörliga delar, såsom power-drivhjul. En halka bälte kan ge en tydlig lukt, som av varm gummi och / eller plast.
  • Rengör borsten rulla och se till att det snurrar fritt. Smörj lagren. Byt ut lagren eller hela borstrullen, om det behövs. Borsta rullar kan göras av trä, särskilt i äldre modeller, eller av plast i nyare modeller.
 5. 5
  Kontrollera att se till att borstrullen faktiskt snurrar när det borde vara. Ett sätt är att sätta på dammsugaren och försiktigt titta under. Rör aldrig spinning borstrullen, och se till att hålla löst hängande kläder, hår, etc. klart.
  • Vissa dammsugare har en frigående eller switch som kopplar borstrullen när handtaget är upp eller när en omkopplare är inställd för hårda golv. Kontrollera att strömbrytaren är inställd för mattor och att kugghjulet griper när handtaget är nere.
 6. 6
  Följ den elektriska banan, speciellt om vakuum inte starta alls. Använd en att kontrollera kontinuitet. Du letar efter öppna kretsar. Rengör kontakterna och ersätta någon del av denna väg som saknar kontinuitet. Var säker på att använda rätt säkring. Återställ brytaren (s).
  • Från pluggen till strax före bytet.
  • Över omkopplaren när brytaren är sluten (i läge "ON").
  • Tvärs några säkringar eller effektbrytare inbyggda i vakuum.
  • Från övergången till motorn.
  • Tillbaka längs den andra kabeln från motorn till utloppet. Kom ihåg att el skall färdas i en fullständig krets.
  • Över alla elektriska anslutningar görs på slangen.
  • Sambandet mellan sladden och resten av enheten om det finns en fjäderbelastad sladd re-rullmaskin. Eftersom det rör sig, kan detta vara en felkälla.
 7. 7
  Leta efter anledningar att eventuella säkringar du byter ut eller brytare du återställer har gått ut. Finns det en kortslutning någonstans? Är motorn gå ut? Korrigera eventuella problem du hittar.
 8. 8
  Inspektera motorn fungerar korrekt. Det kan inte vara ekonomiskt att byta hela motorn (det kan kosta lika mycket som en ny dammsugare), men du kanske kan serva vissa delar av det.
 9. 9
  Inspektera borstarna. Om de är slitna, byt ut dem.
  • Bänd upp borsthuset.
  • Ta bort och byt borstarna, var noga med att återansluta de elektriska ledningarna som du fann dem och åter stänga borsthuset.
 10. 10
  Byt ut lagren eller tillämpa ny smörjning. Det finns lager till motor och fläkt (ofta ansluten). Det kan också vara lager för drivaxeln och eventuella drivna drivhjul. Ser helst att något snurrar (eller borde vara).
  • Före demontering av motorn eller ta bort fläkten, se om det finns någon sida-till-sida spelet i axel. Om det finns, är det en ganska bra ledtråd att lagren är skjuten.
 11. 11
  Inspektera fläkt för böjda eller trasiga fenor. Byt ut den om du hittar något. Fläkten är i allmänhet fäst direkt till motorn. Eventuella ojämnheter kan orsaka en obalans, vilket kan i sin tur skada motorn eller lagren.
  • Detta är en plats där du kan hitta en vänsterhänt skruvgänga, beroende på dammsugaren design.
 12. 12
  Byt ut trasiga hjul. Byta hjul är inte en stor sak, men trasiga hjul kan säkert sakta ner dig. Här är hjul på två olika dammsugare. Du kanske måste ta bort lock eller kåpor för att komma åt de punkter hjulinfästning.
 13. 13
 14. 14
  Reparera eventuella läckor. Om något har punkterat slangen, ta bort den med en tång och täcka öppningen med eltejp. Silikon tätningsmedel är ett annat bra val.

Tips

 • Undvik att suga fasta föremål som stenar och pennies. I många dammsugare, går luften full av smuts rätt förbi fläkten på dess väg till påsen. Dessa objekt blir projektiler som kan skada fläkten.
 • Om ljudet av din dammsugare plötsligt ändras (blir mycket högre eller högre eller utvecklar en skallra, till exempel), stanna maskinen och räkna ut vad som är fel. Running en dammsugare med ett problem kan snabbt orsaka ytterligare skador.
 • Ta bort damm och smuts som du går, var du hittar den. En härva av hår eller en damm täppa kan orsaka problem direkt eller kan orsaka andra saker att överhettas. Pensel, dra, eller torka ur vägen, och försöka att inte driva det vidare i.
 • Lyssna på din dammsugare för varje ljud som är utöver det vanliga, och försöka lista ut vad som orsakar det. Franklynn Peterson råder, "Här är en grov vägledning för användning vid lokalisering tongångar. Bent fläktblad bör röra upp stora vibrationer samt buller. Slitna kullager allmänhet mullrar och har sprutar av ljud blandas med den allmänna DIN. Glidlager, när de bär, lägger ut en stadig skrapande ljud. " Kullager kan också producera en högfrekvent gnälla.
 • Motorer är kostsamma, så noga överväga om du vill ersätta en som blåses ut. Det kan kosta nästan lika mycket som dammsugaren.
 • Regelbundet underhåll kan förhindra mer omfattande reparationer.
 • Första gången du öppnar upp din dammsugare, titta runt inne att förstå hur det fungerar. Dammsugare konfigurationer varierar, men här är grunderna:
  • Kärnan är en motor som driver en axiell fläkt (som en fläkt, bara starkare). Fläkten driver luften ut ett avgassystem, skapar ett vakuum. Detta vakuum bär jord och smuts från din matta och genom en påse eller andra filter.
  • Motorn vanligen också driver en borste rulle, även känd som en slagstång eller omrörare. Detta är en cylindrisk borste som roterar i kontakt med mattan för att lossa jord.
  • Den elektriska ledningar bär makten genom en strömbrytare, via en säkring, och till motorn.
 • Kontrollera kontorsmaterial, vaktmästeri utbudet, eller vacuum butiker renare butiker. De säljer en magnetisk bar som går över framsidan nedre kanten av renare att plocka upp metallföremål som gem och häftklammer papper innan de kommer in i dammsugaren. Om du installerar ett sådant band, ibland bort detta skräp.

Varningar

 • Koppla din dammsugare innan du utför något underhåll på det, speciellt före hantering borstrullen eller vidrör interna delar eller kablar. En dammsugare som vänder på oväntat när du arbetar med det kan skada dig.
 • Arbeta säkert med el. Om du inte förstår vad du gör inuti en elektrisk apparat, ta din dammsugare till en professionell verkstad.
 • Var försiktig demontering en fjäderbelastad sladdvinda. Fjädern kan gå flyga. Släpp så mycket spänning på våren som möjligt, och rikta den bort från ansiktet när du öppnar det.